Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Βόμβα Χαρδαλιά: «Αγκαλιάζουν» το lockdown έξι περιοχές! Υποχρεωτικό self-rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους

Ο νέος υγειονομικός χάρτης - Δραματικό μήνυμα Παπαευαγγέλου για ύξηση ορφανών κρουσμάτων - Μεγάλη διασπορά του ιού

15 Ιουλίου 2021 18:57
Βόμβα Χαρδαλιά: «Αγκαλιάζουν» το lockdown έξι περιοχές! Υποχρεωτικό self-rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Καμπανάκι» χτύπησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα.Παράλληλα, στη διαπίστωση πως πλέον στη χώρα μας το 50% των κρουσμάτων κορωνοϊού αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα, προχώρησε από τη Βουλή, ο Δημήτρης Θάνος, πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Αρχικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως η διασπορά του ιού έχει φέρει αλλαγές στον επιδημιολογικό χάρτη, με αρκετές περιοχές και σχεδόν το σύνολο της Αττικής να ανεβαίνουν επίπεδο και να είναι πλέον πορτοκαλί.

Ο υφυπουργός υπογράμμισε πως υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία και θα ενταθούν οι έλεγχοι και τα τεστ σε περιοχές όπου τα ενεργά κρούσματα παρουσίασαν τεράστια αύξηση.

Οι περιοχές Μύκονος, Ρέθυμνο και Ηράκλειο, δήμοι Ιητών, Θήρας και Πάρου, σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης με συγκεκριμένα μέτρα, όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι στις περιοχές που έχουν αυξημένα επιδημιολογικά δεδομένα, θα γίνουν απαραίτητα τα δυο τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους στην εστίαση οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, θα πρέπει να διεξάγεται ένα self test και ένα rapid test σε όσους εργάζονται στην εστίαση, τον τουρισμό, τα πλοία και τις κατασκηνώσεις και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Επίσης, ανακοίνωσε πως γίνονται πιο αυστηροί οι κανόνες εισόδου στις κατασκηνώσεις για παιδιά αλλά και το προσωπικό, καθώς θα γίνεται δεκτό μόνο PCR Test ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα συνιστάται να διενεργείται έλεγχος με self-test.

«Η μετάλλαξη Δέλτα αλλάζει τον επιδημιολογικό χάρτη»

«Η αύξηση των νέων κρουσμάτων σχετίζεται με την αύξηση της μεταδοτικότητας από τη μετάλλαξη Δέλτα», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως ανέφερε, ο δείκτης κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζει αύξηση στις 64 από τις 74 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Στις 25 από αυτές, υπάρχει επίπτωση μεγαλύτερη από 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους.

Μετά την αλλαγή του επιδημιολογικού χάρτη, οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Πειραιώς, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Δυτικής Αττικής και Λάρισας ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί. Όπως και οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου. Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας, Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Αρκαδίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας μεταφέρονται στο κίτρινο επίπεδο. Στο ίδιο επίπεδο ανεβαίνουν οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Κύθνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου. Αντίθετα, στο πράσινο επίπεδο μεταφέρεται ο Δήμος Λειψών.

«Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Στις έξι περιοχές που αναφέρθηκαν, μεταβαίνουν από αύριο επιπλέον ΚΟΜΥ για περαιτέρω testing», πρόσθεσε ο υφυπουργός και συνέχισε λέγοντας:

«Στις περιοχές αυτές από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιαζόμενοι στην εστίαση και τις τουριστικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε έλεγχο δυο φορές την εβδομάδα. Μια φορά με τη μέθοδο του self test και μια με αυτή του Rapid, με δήλωση του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ. Το ίδιο ισχύει και για τα μη εμβολιασμένα μέλη των πληρωμάτων των πλοίων».

«Η αύξηση του ιικού φορτίου στη χώρα κι η αλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων, οδήγησε στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε τα εξής: Για την είσοδο στην κατασκήνωση για την έναρξη της κατασκηνωτικής περιόδου, οι μη εμβολιασμένοι, κατασκηνωτές και εργαζόμενοι, θα πρέπει να προσκομίζουν Rapid 48 ωρών ή PCR 72 ωρών.

Τα παιδιά θα πρέπει να ελέγχονται με τη μέθοδο του self test σε εβδομαδιαία βάση, ενώ οι εργαζόμενοι δυο φορές την εβδομάδα. Μια με self test και μια με rapid test. Επιπλέον δεν θα επιτρέπονται τα επισκεπτήρια εκτός αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη ή αποχώρηση παιδιού», ανέφερε για τις κατασκηνώσεις.

Δραματικό μήνυμα Παπαευαγγέλου: Αύξηση ορφανών κρουσμάτων - Μεγάλη διασπορά του ιού

Η καθηγήτρια, Βάνα Παπευαγγέλου έστειλε κατά την σημερινή ενημέρωση δραματικό μήνυμα σχετικά με τη σημαντική, όπως είπε, διασπορά του κορΩνοϊού σε πόλη την κοινωνία. Τόνισε ότι παρατηρείται «αύξηση ορφανών κρουσμάτων» πράγμα που καθιστά σαφή τη μεγάλη διασπορά του ιού.

Σύμφωνα με την ίδια, «παρόλο που τα νέα κρούσματα εξακολουθούν να αφορούν νέους είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού» ενώ ήδη αυξητική τάση εμφανίζουν «όλες οι περιφερειακές ενότητες της χώρας».

Η καθηγήτρια ισχυρίστηκε ότι σε αυτή τη μετάδοση έχει παίξει ρόλο το ότι οι νέοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους και μεταφέρουν τη λοίμωξη στο περιβάλλον τους ενώ σημείωσε ότι πλέον εντοπίζονται ξανά συρροές κρουσμάτων και σε εργασιακούς χώρους.

Στο μεταξύ αναφέρθηκε και στην αύξηση του δείκτη θετικότητας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Όπως ισχυρίστηκε, πριν τρεις βδομάδες ο δείκτης θετικότητας βρισκόταν στο 1,3% ενώ τώρα έχει φτάσει στο 3,5% με την θετικότητα να είναι ακόμα υψηλότερη σε συγκεκριμένες επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, η κα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι τουλάχιστον επί του παρόντος δεν εντοπίζεται κάποια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών. Πάντως, όπως δήλωσε υφίστανται τουλάχιστον 5.300 νέα κρούσματα σε ηλικίες άνω των 40 ετών.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share