Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Κορωνοϊός: Οι επτά περιοχές «φωτιά» της Ελλάδας - Ο δείκτης θετικότητας ανά περιοχή και το καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα

Aνθεκτική στα αντισώματα - Μεταδίδεται και από εμβολιασμένους!

14 Ιουλίου 2021 20:54
Κορωνοϊός: Οι επτά περιοχές «φωτιά» της Ελλάδας - Ο δείκτης θετικότητας ανά περιοχή και το καμπανάκι για τη μετάλλαξη Δέλτα
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Η αύξηση των κρουσμάτων και το νέο κύμα της πανδημίας που φαίνεται να έρχεται μέσα στο καλοκαίρι, αποτυπώνεται και στο ποσοστό του δείκτη θετικότητας που έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Ειδικότερα, την εβδομάδα 5 Ιουλίου – 11 Ιουλίου 2021, το ποσοστό θετικότητας ήταν 3,15% σε σύνολο 420.424 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,44% σε σύνολο 1.423.329 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Την ακριβώς προηγούμενη εβδομάδα (8 Ιουνίου- 4 Ιουλίου) το ποσοστό θετικότητας ήταν 1,89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0,22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων.

Συνοψίζοντας, στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,83% την εβδομάδα 5/7- 11/7, ενώ την προηγούμενη (28/6- 4/7), το ποσοστό θετικότητας ήταν 0,33%.

Οι επτά περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά στον δείκτη θετικότητας

Επτά είναι οι περιοχές που καταγράφουν υψηλό δείκτη θετικότητας, σύμφωνα με τον πίνακα του ΕΟΔΥ που παραθέτει τα ποσοστά των δεικτών θετικότητας ανά περιφερειακή ενότητα. Συγκεκριμένα, αυτές είναι:

 • Σαντορίνη 1,27%
 • Ιωάννινα 1,38%
 • Καρδίτσα 1,7%
 • Μύκονος 3,31%
 • Πάρος 1,27%
 • Ρέθυμνο 3,76%
 • Νότιος Τομέας Αθηνών 1,39%

Δείκτης θετικότητας άνω του 1% καταγράφεται επίσης στις εξής περιοχές:

 • Καρδίτσα 1,70%
 • Ιωάννινα 1,38%
 • Ηλεία 1,17%
 • Ανατολική Αττική 1,12%
 • Μαγνησία 1,06%
 • Ηράκλειο 1,05%
 • Πειραιάς 1%

Δείκτης θετικότητας: Οι περιοχές με χαμηλά ή μηδενικά ποσοστά

 • Η Ιθάκη και η Λήμνος είναι τα δύο νησιά μας που καταγράφουν μηδενική θετικότητα.
 • Ακολουθούν με χαμηλά ποσοστά η Ξάνθη με 0,06%, η Ροδόπη με 0,07%, η Θάσος με 0,08%, η Σάμος 0,09%
 • Οι Σέρρες καταγράφουν ποσοστό θετικότητας μόλις 0,01%, η Άρτα 0,03%, η Κεφαλονιά 0,04% και η Σύρος 0,07%

«Νέα Πανδημία» η μετάλλαξη Δέλτα! Aνθεκτική στα αντισώματα - Μεταδίδεται και από εμβολιασμένους!

Με την διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα να έχει αποκτήσει ιλιγγιώδεις ρυθμούς στις περισσότερες χώρες, η μια μετά την άλλη οι μελέτες, καταδεικνύουν στοιχεία που λίγους μήνες πριν, δεν υποψιαζόταν οι Αρχές της Δημόσιας Υγείας διεθνώς ότι θα έφερναν προ αδιεξόδου, και μάλιστα τόσο ραγδαία, τα όπλα που μέχρι σήμερα έχουμε αποκτήσει εναντίον του κορωνοιού. Παράλληλα, συναγερμός έχει σημάνει και για τη μετάλλαξη «Λάμδα» του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με έρευνα ενδέχεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια.

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature κατέδειξε τη μειωμένη ευαισθησία έναντι της παραλλαγής Δέλτα, εκτός από τα φυσικά αντισώματα ατόμων που έχουν ήδη νοσήσει από κορωνοιό με τις προηγούμενες παραλλαγές και των διαθέσιμων μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Παράλληλα, τα υπάρχοντα εμβόλια επιτρέπουν την μόλυνση με Δέλτα, με κινδύνους μάλιστα, να διασπείρουν οι εμβολιασμένοι ως ασυμπτωματικοί τον ιό στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι πλέον αποτελούν την δεξαμενή – κύριο στόχο της επιθετικής παραλλαγής σε όλες τις χώρες.

Η παραλλαγή Δέλτα στην έρευνα Γάλλων ερευνητών από το Ινστιτούτο Παστέρ και το Πανεπιστήμιο της Σορβόννης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, έδειξε ότι δεν ανταποκρίνεται στο bamlanivimab, το μονοκλωνικό αντίσωμα της παρασκευάστριας εταιρείας Eli Lilly, το οποίο αποτελούσε μέχρι σήμερα την πολλά υποσχόμενη θεραπεία για την μόλυνση Covid 19, ειδικά όταν χορηγούνταν σε πρώιμο στάδιο της μόλυνσης με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Το bamlanivimab, μάλιστα, δεν είχε εισαχθεί ακόμη καν στη χώρα μας, παρά μόνο σε περιορισμένες δόσεις. Οι λίγοι και «επιλεγμένοι» ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε κατάφεραν αν κερδίσουν την μάχη. Δεν επρόκειτο, όμως, για την παραλλαγή Δέλτα.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, έχει εντωμεταξύ ήδη ανακαλέσει την άδεια έκτακτης ανάγκης για χρήση του μονοκλωνικού αντισώματος bamlanivimab ως μοναδική θεραπεία για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, λόγω της αντοχής που εμφανίζει στην παραλλαγή Δ.

Τρία άλλα μονοκλωνικά αντισώματα που δοκιμάστηκαν στη μελέτη των Γάλλων ερευνητών διατήρησαν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της παραλλαγής, και αυτό αποτελεί ευχάριστη είδηση. Ισως, όμως, να χρειάζεται πολύς δρόμος ακόμη για να υπάρξουν ως διαθέσιμες αυτές οι θεραπείες στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, τα φυσικά αντισώματα, και το πλάσμα αντισωμάτων από άλλους ασθενείς που είχαν προσβληθεί αλλά είχαν νικήσει τον ιό, το οποίο αποτελεί βασική θεραπεία αντιμετώπισης στους νοσoύντες από COVID 19 στα νοσοκομεία, εμφάνισε εξαιρετικά μειωμένη ικανότητα εξουδετέρωσης της παραλλαγής Δέλτα , σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές.

«Οι οροί από αναρρωτικούς ασθενείς που συλλέχθηκαν έως και 12 μήνες μετά την εμφάνιση συμπτωμάτων (σε μολυνθέντες με τις προηγούμενες παραλλαγές COVID 19) ήταν 4 φορές λιγότερο ισχυροί έναντι της παραλλαγής Δέλτα, σε σχέση με την παραλλαγή Alpha (B.1.1.7).» αναφέρεται στην δημοσίευση της μελέτης.

Η παραλλαγή Δέλτα με τον τρόπο αυτό, φαίνεται να αποδυναμώνει δραματικά την φαρέτρα της επιστήμης στη θεραπευτική μάχη με τον πανδημικό ιό. Για τα άτομα που νοσούν σοβαρά από τη μετάλλαξη Δέλτα υπάρχουν πολύ λιγότερες ή και μηδαμινές θεραπευτικές επιλογές, όπως οι μελέτες μέχρι σήμερα δείχνουν.

ΕΜΑ: Η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών έως τα τέλη Αυγούστου – Απαραίτητες οι δυο δόσεις εμβολίου

Στην ενημέρωση από τον EMA και το ECDC, εκτιμάται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων, όπου συνιστάται.

Σύμφωνα με τον EMA, «η μετάλλαξη Δέλτα (B.1.617.2) αποτελεί μια παραλλαγή που προκαλεί ανησυχία, καθώς εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να εμποδίσει τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη μετάλλαξη Αλφα (Β.1.1.7), που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή που δημιούργησε ανησυχία στην ΕΕ. Επιπλέον, η μετάλλαξη Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας».

Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, έχει σημάνει, επίσης, συναγερμός, καθώς παρατηρείται ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων. Οι Ελληνες επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να αναφέρει ότι υπάρχει πιθανό σενάριο με 15.000 ή 20.000 κρούσματα.

Σχολιάζοντας αυτή τη δήλωση, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι για να «πιαστεί» αυτό το νούμερο θα πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα και να σπάσει κάθε ρεκόρ ο δείκτης θετικότητας, που στα προηγούμενα κύματα δεν είχε ξεπεράσει το 6%.

Παρά ταύτα, ο κ. Τζανάκης είπε ότι «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολύ περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου» σημείωσε. Καταλήγοντας, ο κ. Τζανάκης είπε ότι η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει σύντομα σε όλη τη χώρα ενώ κάλεσε πάντες «να μη λέμε μεγάλες κουβέντες ότι δεν θα χρειαστεί να πάρουμε μέτρα».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share