Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2023

ΒΟΜΒΑ: Η μετάλλαξη «Λάμδα» ενδέχεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια - Έχει ταυτοποιηθεί σε 31 χώρες

Είναι υπεύθυνη για το 82% των νέων μολύνσεων στη Νότια Αμερική

7 Ιουλίου 2021 09:24
ΒΟΜΒΑ: Η μετάλλαξη «Λάμδα» ενδέχεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια - Έχει ταυτοποιηθεί σε 31 χώρες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός έχει σημάνει και για τη μετάλλαξη «Λάμδα» του κορωνοϊού καθώς σύμφωνα με έρευνα ενδέχεται να είναι ανθεκτική στα εμβόλια. Παράλληλα, η μετάλλαξη Δέλτα είναι 100% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού και 60% πιο μεταδοτική από το βρετανικό στέλεχος.

Το στέλεχος «Λάμδα», που βρέθηκε για πρώτη φορά στο Περού, ανησυχεί τους ειδικούς στη Λατινική Αμερική με τις ασυνήθιστες μεταλλάξεις του όσον αφορά στη νόσο COVID-19.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο medrxiv.com, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Χιλής επισημαίνουν πως τα δεδομένα δείχνουν ότι το λεγόμενο στέλεχος «Λάμδα» της νόσου COVID-19 θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικό από τις παραλλαγές «Δέλτα», «Άλφα» και «Γάμμα».

Χαρακτηριστικά, οι επιστήμονες σημειώνουν:

«Τα δεδομένα μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν στην ακίδα πρωτεΐνης της παραλλαγής “Λάμδα” δίνουν τρόπο διαφυγής στα εξουδετερωτικά αντισώματα και στην αυξημένη μολυσματικότητα».

Επισημαίνεται ότι η μετάλλαξη «Λάμδα» αντιπροσώπευε το 82% των περιπτώσεων της νόσου COVID-19, κατά τον Μάιο και τον Ιούνιο, στο Περού, το οποίο έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Ακόμα, στη γειτονική Χιλή, η μετάλλαξη Λάμδα έχει εντοπιστεί στο 1/3 των πρόσφατων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νόσου COVID-19.

Μέχρι στιγμής, η μετάλλαξη «Λάμδα» έχει ταυτοποιηθεί σε 31 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο.

H μετάλλαξη «Λάμδα» ανθεκτική στα εμβόλια

«Μετάλλαξη ενδιαφέροντος»

Στο μικροσκόπιο του ΠΟΥ βρίσκεται πλέον η μετάλλαξη «Λάμδα», η οποία τον περασμένο μήνα χαρακτηρίστηκε από τον οργανισμό ως «μετάλλαξη ενδιαφέροντος», λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας που πιθανολογείται πως έχει.

Το πρώτο κρούσμα της συγκεκριμένης μετάλλαξης εντοπίστηκε στο Περού και πολλοί από τους επιστήμονες της χώρας πιστεύουν ότι πρόκειται για το πιο μεταδοτικό στέλεχος που έχουμε δει μέχρι τώρα, καθώς έχει εξαπλωθεί σε 31 τουλάχιστον χώρες μέσα σε τέσσερις μόλις μήνες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Pablo Tsukayama, από το περουβιανό πανεπιστήμιο Cayetano Heredia, τα κρούσματα της μετάλλαξης «Λάμδα» έχουν «εκτοξευτεί» στη χώρα της Νότιας Αμερικής, η οποία είναι υπεύθυνη για το 82% των νέων μολύνσεων.

Πιο θανατηφόρα η μετάλλαξη «Λάμδα»

Ταυτόχρονα, ορισμένοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εν λόγω μετάλλαξη είναι πιο θανατηφόρα συγκριτικά με τις υπόλοιπες, δεδομένου ότι ο δείκτης θνησιμότητας από κορωνοϊό στο Περού είναι ο μεγαλύτερος στον κόσμο.

Εντούτοις, οι ερευνητές τονίζουν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν την μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης «Λάμδα», αλλά ούτε και ότι είναι περισσότερο θανατηφόρα.

Η τελευταία χώρα στην οποία εντοπίστηκε η μετάλλαξη είναι η Αυστραλία, με έναν ταξιδιώτη που βρισκόταν σε καραντίνα σε ξενοδοχείο της Νέας Νότιας Ουαλίας να είναι ο «ασθενής μηδέν» στη μακρινή ήπειρο, σύμφωνα με την εγχώρια βάση δεδομένων AusTrakka.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής του βρετανικού Ινστιτούτου the Welcome Sanger, «η μετάλλαξη “Λάμδα” έχει ένα ιδιαίτερο μοτίβο επτά μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη που ο ιός χρησιμοποιεί για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα».

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share