Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

«Big Brother» της κυβέρνησης: Τα social media θα αποτελούν αποδεικτικό υλικό μη τήρησης των μέτρων - Οι αυστηρές ποινές και τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή

Τα δύο μέτρα που θέλουν οι λοιμωξιολόγοι για τη μετακίνηση εκτός νομού

14 Ιουλίου 2021 15:33
«Big Brother» της κυβέρνησης: Τα social media θα αποτελούν αποδεικτικό υλικό μη τήρησης των μέτρων - Οι αυστηρές ποινές και τα μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

«Big Brother» της κυβέρνησης: Κατά την ενημέρωση, ο υπουργός Ανάνπτυξης κ. Άδωνις Γεωργιάδης εξειδίκευσε τα μέτρα που θα ισχύουν σε εστίαση, ψυχαγωγία, γήπεδα και άλλες επιχειρήσεις. Παράλληλα, δείτε τα τρία σήματα που θα χρησιμοποιούν τα μαγαζιά με βάση τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν.

Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, η επιβολή προστίμου για μη συμμόρφωση στα μέτρα, θα μπορεί να γίνει και αναδρομικά μέσω αποδεικτικού υλικού των social media. Όπως τόνισε: «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καθημένων. Ο ιός δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο. Ό,τι είναι κλειστό είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους».

Σχετικά με τους χώρους ψυχαγωγίας και τα κέντρα διασκέδασης, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τα εξής:

  • Έως τις 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλους τους χώρους.
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα θα είναι μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη.
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν λειτουργία είτε με αμιγή είτε με μεικτή λειτουργία.
  • Για τους αθλητικούς αγώνες και τα γήπεδα σημείωσε πως θα γίνονται μόνο με θεατές σε αμιγείς χώρους, χωρητικότητα στο 80% του συνόλου, 5% ανήλικοι με τεστ.
  • Σε όλο τον Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση από τους εργαζόμενους για το αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και θα ενημερώνουν τους πολίτες με ειδική σήμανση για το μέγεθος του κινδύνου ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό.
  • Για τους αμιγείς χώρους οι ανήλικοι θα μπορούν να μπαίνουν με self test και δήλωση γονέα ότι το έχουν κάνει.

Οι αυστηρές ποινές των νέων μέτρων

  • Στην πρώτη παράβαση 2.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας
  • Για τα καταστήματα άνω των 200 τ.μ 5.000 ευρώ πρόστιμο και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας
  • Όσον αφορά τα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από την τήρηση των μέτρων, αλλά και από το πόσο θα εμβολιαστούμε. Μάλιστα, τόνισε πως η επιβολή των προστίμων μπορεί να γίνει και αναδρομικά, χρησιμοποιώντας αποδεικτικό υλικό, όπως για παράδειγμα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Έτσι, βίντεο που ανεβαίνουν στα social media, όπως είχε γίνει και σε γνωστό παραλιακό μαγαζί των νοτίων προαστίων όπου οι θαμώνες κόλλησαν κορωνοϊό, πλέον θα ελέγχονται από τις Αρχές για να επιβληθούν τα ανάλογα πρόστιμα μη συμμόρφωσης.

Τα δύο μέτρα που θέλουν οι λοιμωξιολόγοι για τη μετακίνηση εκτός νομού

Μετακίνηση εκτός νομού: Νέα μέτρα πάνε και έρχονται αυτές τις μέρες ανάμεσα σε λοιμωξιολόγους, κυβέρνηση και στη μέση είναι οι πολίτες. Νέα μέτρα για τη μετακίνηση εκτός νομού με πλοίο, με αυτοκίνητο, με λεωφορεία και με τρένα.

Δύο νέα μέτρα που πρότειναν οι λοιμωξιολόγοι μένουν στην πρόταση. Και τα δύο αφορούν τη μετακίνηση εκτός νομού και γενικά τη μετακίνηση για διακοπές. Προκειται για μέτρα τα οποία η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει για διάφορους λόγους.

Άλλωστε συγκεντρώνουν μια μεγάλη δυσκολία στην εφαρμογή, ενώ όπως έχει φανεί μέχρι σήμερα, ορισμένα μέτρα και τον έλεγχό τους η κυβέρνηση τα «σπρώχνει» στους ιδιώτες, δηλαδή στις πλοικτήτριες εταιρείες από τη μία και στους επαγγελματίες της εστίασης από την άλλη.

Όμως τα μέτρα που προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 2.000 από τώρα και τη μετάλλαξη Δέλτα να καραδοκεί, η κυβέρνηση αδυνατεί να τα εφαρμόσει.

Ένα μέτρα που πρότειναν μόλις χθες οι λοιμωξιολόγοι ήταν η επιστροφή από τα νησιά να γίνεται με rapid test. Δηλαδή όποιος πάει στα νησιά διακοπές να κάνει ένα rapid πριν μπει στο πλοίο τόσο κατά την αναχώρηση, όσο και κατά την επιστροφή από τις διακοπές. Αυτό το μέτρο περιμέναμε να ανακοινωθεί και επίσημα. Όμως αυτό δεν έγινε.

Υπάρχουν δυσκολίες στο να βρεθούν τόσα rapid test από τη μία, αλλά και στο να στηθούν μονάδες σε όλα τα νησιά για να κάνουν τα τεστ. Οπότε μείναμε με την αυστηρή σύσταση για self test.

Ο Στέλιος Πέτσας, για την εισήγηση για rapid test για την επιστροφή από τα νησιά, είπε σήμερα πως «δεν έχουμε τόσα rapid test για να τα κάνουμε υποχρεωτικά κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών από τα νησιά». «Σε καθολική κλίμακα δεν θα υπάρχει και ο αριθμός των απαιτούμενων τεστ για να γίνουν υποχρεωτικά κατά την επιστροφή κάποιου από τα νησιά. Η επιτροπή μπορεί να ζητήσει ό,τι νομίζει για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρέπει να έχουμε ένα πλαίσιο να αντιλαμβανόμαστε αν μπορεί να γίνει κάτι. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με rapid test και μοριακά», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το δεύτερο μέτρο που ζήτησε η επιτροπή είναι ο έλεγχος σε όλες τις μετακινήσεις εκτός νομού. Δηλαδή με λεωφορεία, τρένα και ΙΧ. Αυτό το ζήτησε εδώ και 10 μέρες, όμως επίσης συγκεντρώνει δυσκολίες στην εφαρμογή του από την κυβέρνηση.

Η επιτροπή ζήτησε να γίνονται αυτές οι μετακινήσεις με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με rapid test. Ωστόσο εδώ το πρόβλημα είναι ο έλεγχος και τα μπλόκα στα διόδια. Οπότε για την ώρα (και μάλλον μόνιμα) μένουν ελεύθερα.

Το ενδεχόμενο να εφαρμοσθούν για τη μετακίνηση από νομό σε νομό μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ισχύουν από τις 5/7 για τα πλοία, δεν εξετάζεται, υπογράμμισε ο Άκης Σκέρτσος πριν λίγα 24ωρα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, κι ερωτηθείς κατά πόσο τα μέτρα που έχουν τεθεί σε ισχύ από την περασμένη Δευτέρα για τις μετακινήσεις προς τη νησιωτική χώρα θα εφαρμοστούν και στις μετακινήσεις από νομό σε νομό, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ απάντησε:

«Είναι μια εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, αξιολογείται και είναι δύσκολο να εφαρμοστεί στις χερσαίες μεταφορές. Αυτό θα σήμαινε τεράστια ταλαιπωρία σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο τραπέζι».

Όπως φαίνεται λοιπόν για την ώρα μένουμε όπως είμαστε. Με ελεύθερη μετακίνηση με ΙΧ, λεωφορεία κτλ και με τεστ ή εμβόλιο για το πλοίο μόνο στη μία διαδρομή. Στην επιστροφή σύσταση για Self Test.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share