Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Εστίαση - Νέα μέτρα: Τα τρία σήματα που θα χρησιμοποιούν τα μαγαζιά

Το «μπαλάκι» στους επιχειρηματίες

14 Ιουλίου 2021 08:01
Εστίαση - Νέα μέτρα: Τα τρία σήματα που θα χρησιμοποιούν τα μαγαζιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Από τις 16 Ιουλίου και ως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι διασκέδασης, η εστίαση, οι κινηματογράφοι και τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγώς για εμβολιασμένους και μέχρι το 85% της χωρητικότητάς τους, σύμφωνα με την εξειδίκευση των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό από τα αρμόδια υπουργεία, το μεσημέρι της Τρίτης.

«Ειδικά για τα κλειστά κέντρα διασκέδασης, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη 85% της ωφέλιμης επιφάνειας με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης», δήλωσε σχετικά ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Από την άλλη, «οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που αφορούν σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέγουν να καθίστανται είτε οικειοθελώς αμιγείς χώροι, είτε μικτοί. Για τα υπαίθρια, επαναλαμβάνω, όχι για τα κλειστά. Ό,τι είναι υπαίθριο μπορεί να έχει μικτή λειτουργία, ό,τι είναι κλειστό έχει υποχρεωτικά αμιγή λειτουργία».

Στο πλαίσιο αυτό, δόθηκαν στη δημοσιότητα και τα σήματα «τα οποία θα μπορεί η κάθε επιχείρηση (…) να τα φορτώνει και να το χρησιμοποιεί από το gov.gr».

Τα σήματα αυτά θα τοποθετούν σε εμφανές σημείο στις επιχειρήσεις και έτσι οι πολίτες θα ενημερώνονται για το αν ο εκάστοτε χώρος είναι Covid-free ή μεικτός αλλά και αν το προσωπικό του είναι πλήρως εμβολιασμένο. Είναι τα εξής:

covid free εστίαση σήματα

μεικτός χώρος εστίαση σήματα

πλήρως εμβολιασμένοι εστίαση σήματα

Αναφορικά με το τελευταίο από τα παραπάνω σήματα, εκείνο που αφορά στον εμβολιασμό του προσωπικού των επιχειρήσεων, ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε, μάλιστα, πως «σε όλο το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν δικαίωμα να ζητούν πληροφόρηση εάν οι εργαζόμενοι έχουν εμβολιαστεί ή όχι».

«Με αυτό τον τρόπο θα μπορεί ο καθένας μας να αποφασίζει και να κρίνει εάν θέλει να εισέλθει σε έναν κλειστό χώρο ή όχι και θα γνωρίζει ακριβώς και το μέγεθος του κινδύνου τον οποίο αναλαμβάνει», τόνισε ο ίδιος.

«Φασιστικά και ρατσιστικά τα μέτρα Γεωργιάδη»

Σερβιτόροι και μπάρμαν «φακελωμένοι» υγειονομικά, με τον φάκελο του εμβολιασμού τους σε δημόσια χρήση. Έτσι ώστε ο πελάτης ενός καταστήματος εστίασης στο εξής θα μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν ο άνθρωπος που θα τον εξυπηρετήσει έχει εμβολιαστεί ή όχι.

Οι καταστηματάρχες σύμφωνα με την εξειδίκευση των χτεσινών ανακοινώσεων του πρωθυπουργού για το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας στην οποία προέβη σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα μπορούν επιπλέον να φέρουν ένα ειδικό σήμα που θα ενημερώνει τον υποψήφιο πελάτη για το εάν το προσωπικό του είναι πλήρως εμβολιασμένο ή όχι. Η ανακοίνωση ήρθε την ώρα που έγινε γνωστό ότι μεγάλοι (κολοσσοί) εισαγωγείς οχημάτων απειλούν με παύση πληρωμής τους ανεμβολίαστους εργαζομένους τους.

Η 35χρονη Ελένη Καραβασίλη σερβίρει σε pool bar. Είναι ανεμβολίαστη, αλλά ούτε με τις νέες εξαγγελίες Μητσοτάκη και Γεωργιάδη σκοπεύει να εμβολιαστεί, παρότι γνωρίζει ότι και τη δουλειά της ενδέχεται να χάσει και εκτός θα τεθεί αυτομάτως ένα μεγάλο μέρος της κοινωνικής της ζωής.

«Έτσι όπως γίναμε δεν με ενοχλεί που θα ενημερώνεται ο πελάτης, εφόσον θέλει να προστατευτεί, αφού δεν μαθαίνει για τα υπόλοιπα προσωπικά μου δεδομένα και δείχνει και ο ίδιος αν είναι εμβολιασμένος ή όχι. Το κατανοώ κι αναλαμβάνω το ρίσκο» μας λέει η σερβιτόρα στο Sputnik.

Προσθέτει ότι «είναι προσωπική επιλογή το αν θα εμβολιαστεί κάποιος και θα υποστεί και τις συνέπειες, όπως κι εγώ, που φοβάμαι να κάνω το εμβόλιο γιατί θέλω να κάνω παιδί. Ως γνωστό δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος να μας πει αν επιτρέπεται να εμβολιαστείς και εφόσον εμβολιαστείς αν μετά από ένα, δύο ή πέντε χρόνια μπορείς να κάνεις παιδί. Παίρνω το ρίσκο λοιπόν και αν απολυθώ, υπάρχει και ο ΟΑΕΔ. Μέχρι να τελειώσει το επίδομα, θα έχουν γίνει περισσότερες μελέτες και στατιστικές για τα εμβόλια και θα μπορώ ίσως να πάρω μια απόφαση».

εστίαση νέα μέτρα

Και η 25χρονη Ελένη, σταθερά σερβιτόρα σε καφετέριες από την ώρα της αποφοίτησής της από το Λύκειο, δεν έχει εμβολιαστεί και ούτε το σκέφτεται.
«Δεν είναι ούτε λογικό ούτε παράλογο αυτό που είπε ο υπουργός. Προσωπικά δεν με ενοχλεί να λένε στον πελάτη ότι δεν έχω εμβολιαστεί. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Το ζήτημα θα είναι, αν επειδή δεν εμβολιάζομαι, χάσω τη δουλειά μου» μας λέει.

«Μόλις διάβασα τις εξαγγελίες του Άδωνι στο κινητό κι έπαθα σοκ» είναι η αυθόρμητη απάντηση του 45χρονου Νάσου, έμπειρου barista σε κατάστημα εστίασης, στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας.

«Πώς να χαρακτηρίσω τις νέες αποφάσεις; Φασιστικές, ρατσιστικές; Ενώ νομιμοποιείται και το να μας "σπιουνεύουν" από τα social media; Και δεν ξέρω αν υπάρχει τρόπος αντίδρασης. Δεν έχω προλάβει να το συζητήσω με τα άλλα παιδιά στο μαγαζί. Σε λίγο θα μας ζητάνε και "πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων". Πρέπει να υπάρξει αντίδραση» υπογραμμίζει.

Τα επαγγέλματα όπου γίνεται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, υποχρεωτικός γίνεται ο εμβολιασμός για όλο το προσωπικό

  • υγειονομικό,
  • διοικητικό,
  • υποστηρικτικό

στις

  • ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και στις
  • ιδιωτικές και δημόσιες μονάδες φροντίδας ΑμεΑ

Συγκεκριμένα, αφορά το προσωπικό σε:

  • Κέντρα αποθεραπείας και αποκατάστασης του άρθρου 10 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Υποστηριζόμενης διαβίωσης για άτομα με ειδικές ανάγκες του άρθρου 30 του ν. 2072/1992 (Α’ 125),
  • Στέγες Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες της Υπουργικής Απόφασης με αρ. Π4β/οικ.4681/1996 (Β’ 825),
  • Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων της παρ. 5 του άρθρου 1 του ν. 2345/1995 (Α’ 213),
  • Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων του Π.Δ. 629/1974 (Α’ 271),
  • Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του άρθρου 9 του ν. 4109/2013 (Α’ 16), στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι ή άτομα με αναπηρία,
  • Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων του άρθρου 28 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
  • Οικοτροφεία του άρθρου 30 του Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας,
    Ειδικά ιδρύματα του άρθρου 6 του ν. 861/1979 (Α ́ 2),
  • Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων της με Αριθ.Π1γ/ΑΓΠ/οικ.14963/2001 (Β’1397) Υπουργικής Απόφασης,
  • Κέντρα Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας της υπό στοιχεία Π4α οικ. 4633/1993 υπουργικής απόφασης (Β ́ 789),
  • Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠΑμεΑ) του άρθρου 2 του ν. 4756/2020 (Α ́ 235).

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share