Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

«Βόμβα» Τζανάκη: Μην έχουμε αυταπάτες, τα ενεργά κρούσματα είναι 70.000 - 100.000

«Σε λίγες μέρες θα δείτε τι θα γίνει…»

14 Ιουλίου 2021 11:38
«Βόμβα» Τζανάκη: Μην έχουμε αυταπάτες, τα ενεργά κρούσματα είναι 70.000 - 100.000
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Tον κώδωνα του κινδύνου για την ραγδαία εξάπλωση του κορωνoϊού σε όλη την Ελλάδα και την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, κρούουν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη, το αμέσως επόμενο διάστημα, αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, λέγοντας σε δραματικό τόνο: «Σε λίγες ημέρες θα δείτε τι θα γίνει στην Αθήνα και την υπόλοιπη Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις Σύψα για 20.000 κρούσματα ημερησίως, τόνισε ότι πρέπει να γίνονται 200.000 τεστ την ημέρα για να πετύχουμε αυτό το νούμερο.

Ανέφερε ότι θεωρεί το συγκεκριμένο νούμερο υπερβολικό και υπογράμμισε: «Ας μην έχουμε αυταπάτες ότι τα κρούσματα είναι 3.000 την ημέρα, είναι πολλά περισσότερα. Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000. Είναι τα κρούσματα που σωρευτικά νοσούν μέσα σε ένα 14ημερο περίπου».

«Βόμβα» Τζανάκη: Μην έχουμε αυταπάτες, τα ενεργά κρούσματα είναι 70.000 - 100.000

Που φθάνουν οι πρώτες μεταλλάξεις

Κάνοντας αναφορά στον μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη τόνισε, στον ΑΝΤ1, ότι λόγω μεγάλης διέλευσης τουριστών είναι λογικό οι πρώτες μεταλλάξεις να φθάνουν εκεί, όπως και στη Θεσσαλονίκη.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Αθηνά Λινού τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να αποφύγουμε ένα νέο lockdown. «Υπάρχει το ενδεχόμενο αυτό να το καταφέρουμε αλλά όχι χωρίς μέτρα που θα προστατέψουν τους ανθρώπους» δήλωσε.

Κορωνοϊός: Πάμε για 3.000 κρούσματα την ημέρα - Τα 3 σενάρια για το 4ο κύμα

Κορωνοϊός: Για κορύφωση των κρουσμάτων γύρω στις 20 Αυγούστου, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Εξετάσαμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις και καταλήξαμε σε 3 διαφορετικούς αριθμούς», εξέφρασε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας πως έχουμε το ευμενές σενάριο, με 3.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα, όχι ότι τώρα έχουμε και λίγα.

Το ευμενές σενάριο

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000, ανάλογα με την ημέρα. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μάλιστα, εξήγησε πως αυτοί που θα νοσήσουν, είναι, κατά μεγάλο ποσοστό, οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι των οποίων το ανοσοποιητικό δεν «απάντησε» σωστά στον εμβολιασμό, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι με νόηση που θα είναι ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί.

Το δεύτερο σενάριο «στο οποίο βαδίζουμε»

Tο δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, μιλάει για 4.000 κρούσματα. «Σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε ενώ είπε ότι τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από την ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».

Το «κακό σενάριο»

Τέλος, «το κακό, το πολύ κακό σενάριο, το οποίο εύχομαι και υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, είναι η σοβαρή πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού και η μη εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλλονται. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, με την τελική δυναμική του κύματος- εφόσον εξελιχθεί έτσι- να είναι άγνωστη ακόμα», σχολίασε ξεκαθαρίζοντας πως και στα τρία σενάρια επικρατεί μετάλλαξη Δέλτα, απλά με διαφορετικό ρυθμό.

Πάντως, όπως σχολίασε ο κ. Τζανάκης, πως ελπίζει και εύχεται να υλοποιηθεί το ευμενές σενάριο ή το δεύτερο. «Το επόμενο δεκαήμερο θα γνωρίζουμε την επίδραση των κρουσμάτων τους σκληρούς δείκτες. Θα δούμε αν οι νεαροί που νοσούν τώρα όταν μεταφέρουν τη νόσο σε ανεμβολίαστους γονείς και παππούδες τι θα δώσουν αυτοί από πλευράς διασωληνώσεων και θανάτων», υπογράμμισε.

«Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση», διευκρίνισε, ενώ αναφορικά με την τρίτη δόση τόνισε «ότι είναι υπό συζήτηση καταρχήν σε άτομα ευάλωτα. Τα εμβόλια αφήνουν σχετικά μεγάλη ανοσία για μεγάλο διάστημα. Αναμένουμε τις οδηγίες από τις ρυθμιστικές αρχές».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share