Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη στους... «πονηρούς» της εστίασης - Κάνουν λάθος και θα το διαπιστώσουν αναλόγως

Πρόστιμα προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης

6 Ιουλίου 2021 13:49
Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη στους... «πονηρούς» της εστίασης - Κάνουν λάθος και θα το διαπιστώσουν αναλόγως
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το δικό του, αυστηρό μήνυμα στους ιδιοκτήτες χώρων διασκέδασης έστειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Συγκεκριμένα, τους προειδοποίησε να μην επιχειρήσουν να γεμίσουν τα καταστήματά τους σε μεικτούς χώρους, καθώς το κράτος δεν θα επιτρέψει να «αισθάνονται κορόιδα όσοι τηρούν το νόμο».

«Εάν κάποιοι έχουν την πονηριά να πουν “θα δηλώσω ότι έχω μεικτό αλλά θα δουλεύω με τη χωρητικότητα των εμβολιασμένων”, κάνουν μεγάλο λάθος και θα το διαπιστώσουν αναλόγως», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης προαναγγέλλοντας «μεγάλα πρόστιμα για τέτοιου είδους παραβάσεις».

Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη στους... «πονηρούς» της εστίασης

Σχετικά με τη δήλωση του καθηγητή Νίκου Σύψα ότι δεν είπε ποτέ η επιτροπή των Λοιμωξιολόγων να σταματήσουν οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η απόφαση έχει «περάσει» από την επιτροπή, προσθέτοντας σχετικά ότι για να εκδοθεί σε ΦΕΚ κάποια κυβερνητική απόφαση που αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, η κυβέρνηση ελέγχει πρώτα ότι υπάρχει σχετική απόφαση της επιτροπής των ειδικών.

«Το ξέρω σίγουρα ότι έχει περάσει από την επιτροπή. Τελεία. Βέβαια αυτό δεν έχει να κάνει με κάποια αντιδικία με τον κ. Σύψα τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ και τον ευχαριστώ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Εμβολιασμοί

Σχετικά με την πορεία των εμβολιασμών τόνισε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός και αν κάποιος εξετάσει τη συνολική εικόνα θα διαπιστώσει ότι έχει καλυφθεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής, ενώ όσον αφορά στους αρνητές των εμβολιασμών ξεκαθάρισε ότι «δεν έχει την εξουσία, αλλά ούτε και τη διάθεση να επιβάλλει σε κάποιον αν θα εμβολιαστεί ή όχι» και πως ο κάθε πολίτης έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης.

Έφερε ως παράδειγμα τους καθηγητές λέγοντας ότι αν είναι ανεμβολίαστοι διακινδυνεύουν να κολλήσουν τους μαθητές τους και «αυτή είναι μια πράξη εξαιρετικά ηθικά επιλήψιμη», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες δεν κινδυνεύουν ούτε από τον κορωνοϊό, ούτε από την παραλλαγή Δέλτα ενώ αντίθετα οι ανεμβολίαστοι στατιστικά φαίνεται ότι θα κολλήσουν όλοι και ορισμένοι θα νοσήσουν σοβαρά.

Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη για εστίαση

Προνόμια εμβολιασμένων

Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, τέλος, ότι κακώς γίνεται λόγος για παροχές προνομίων στους εμβολιασμένους γιατί η κυβέρνηση πιστεύει στην ισότητα και τους ανθρώπους τους διαχωρίζει ο ιός. «Όμως ο ιός σε αντίθεση με την κυβέρνηση διαχωρίζει τους ανθρώπους ως προς ποιους θέλει να στείλει στον άλλο κόσμο και ποιους όχι. Άρα αναλόγως του μεγέθους του κινδύνου που ο καθένας μας βάσει της ατομικής του επιλογής έχει αποφασίσει να αναλάβει, θα πρέπει να ρυθμίζεται και το μέγεθος που το κράτος του επιτρέπει να κινδυνεύει ή όχι αναλόγως με τις επιλογές που έχει κάνει«», κατέληξε με νόημα.

Καταρρέει η εστίαση: Οι ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν τον καφέ τους χρυσό - Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Μέτρα στην εστίαση: Σκληρότατα μέτρα επιβάλλονται σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, παρόλο που η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός. Οι πολίτες πλέον για να πιούν ένα καφέ θα πρέπει να πληρώσουν 24 ευρώ!

Οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου από τον Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Άδωνι Γεωργιάδη για το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών εστίασης και ψυχαγωγίας προκάλεσαν δυσάρεστη έκπληξη και οργή σε πολίτες και επιχειρηματίες.

Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων έγκειται στο ότι, οι επιχειρηματίες της εστίασης είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην ειδική πλατφόρμα αν θα είναι αμιγείς ή μεικτές, αν θα δέχονται δηλαδή μόνο εμβολιασμένους ή όλους τους πελάτες.

Η πολιτεία χωρίζεται στα δύο, λόγω των μέτρων της εστίασης

Η κυβέρνηση όχι μόνο χωρίζει την πολιτεία στα δύο, αλλά επιπλέον «τιμωρεί» όσους επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Τους αναγκάζει να πληρώσουν τουλάχιστον 20 ευρώ προκειμένου να υποβληθούν σε rapid test. Για να πιούν έναν καφέ, οι πολίτες πρέπει να στηθούν στην ουρά των ιδιωτικών κέντρων για να εξεταστούν. Οφείλουν να περιμένουν το αποτέλεσμα και μετά να επισκεφτούν το κατάστημα εστίασης που θα δέχεται και ανεμβολίαστους (μικτές επιχειρήσεις).

Την ίδια στιγμή, στις ανακοινώσεις αναφέρεται ότι οι ανεμβολίαστοι πελάτες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν rapid test, αφού τα self test, πλέον θα πραγματοποιούνται μόνο από ανήλικους. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι στις επίσημες ανακοινώσεις δεν συμπεριλαμβάνεται πουθενά η διεξαγωγή rapid test σε Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Αυστηρό μήνυμα Γεωργιάδη

Μέτρα στην εστίαση: Στα κάγκελα οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο οικονομικής ασφυξίας, πολλοί δεν είναι σε θέση να προσλάβουν άτομα που θα ελέγχουν τους πελάτες στην είσοδο για το αν έχουν ή όχι πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικό τεστ.

Επιπλέον όσοι επιλέξουν να καταχωρηθούν ως μεικτές επιχειρήσεις θα έχουν την μικρότερη προβλεπόμενη πληρότητα. Πολλοί μάλιστα έχουν θίξει τον πιο σημαντικό παράγοντα. Αυτόν της ηθικής.

Ότι καλούνται να επιλέξουν ποιους πελάτες θα υποδεχτούν και σε ποιους θα ρίξουν «πόρτα». Την ίδια στιγμή ζητούν εξηγήσεις και διευκρινήσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο.

Το πρωί της Τετάρτης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς εμφανίστηκε στον ΣΚΑΪ και περιέγραψε τον τρόπο με τον οποίο θα εισέρχονται οι πολίτες στις μεικτές και αμιγείς επιχειρήσεις εστίασης και ψυχαγωγίας.

Σύμφωνα με τον Γεωργαντά ο καταστηματάρχης δε θα βλέπει τα στοιχεία των πολιτών. Σκανάρεται το QR που βρίσκεται πάνω στα πιστοποιητικά. Επίσης, επανέλαβε ότι τα rapid test θα γίνονται σε διαγνωστικά κέντρα.

«Θα πηγαίνει ο εμβολιασμένος πελάτης με το πιστοποιητικό στο κινητό του. Θα το σκανάρει στην εφαρμογή του καταστήματος και εφόσον ανάβει πράσινη ένδειξη, θα μπορεί να περάσει. Στα μικτά μαγαζιά θα μπαίνουν αυτοί που έχουν αρνητικό τεστ.

Το rapid τεστ γίνεται σε διαγνωστικό κέντρο και καταχωρείται επίσημα από αυτό. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκδίδεται και το ψηφιακό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, το οποίο φέρει QR κωδικό. Απλώς θα πρέπει να υφίσταται την ταλαιπωρία, όταν θέλουν να ξαναβγούν, να πρέπει να ξανακάνουν τεστ».

Αγωνιούν οι επιχειρηματίες της εστίασης: Η δύσκολη εξίσωση του διαχωρισμού των καταστημάτων & τα αναπάντητα ερωτήματα

Έντονες αντιδράσεις και πολλά ερωτήματα δημιούργησαν στους επιχειρηματίες της εστίασης και της διασκέδασης οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το διπλό μοντέλο που θα εφαρμοστεί στον κλάδο, δημιουργώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Οι επιχειρηματίες καλούνται να επιλέξουν είτε μία Covid-free επιχείρηση, είτε αυστηρότερα πρωτόκολλα λειτουργίας, από τις 15 Ιουλίου.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε για το θέμα ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας, καθώς και οι κ.κ. Βασίλης Ακρίβος, επιχειρηματίας στο χώρο της εστίασης στη Σαντορίνη, και Γιάννης Χατζηαλέξης, ιδιοκτήτης All day Cafe – Bar στον Πειραιά.

«Είναι δύσκολο να ελεγχθεί ο κόσμος»

«Ο εξωτερικός χώρος του μαγαζιού μου θα είναι μεικτός. Ο εσωτερικός χώρος θα λειτουργήσει μόνο για εμβολιασμένους, αλλά το ποσοστό τους είναι πολύ μικρό. Για εμάς το δύσκολο είναι το πώς θα ελεγχθεί ο κόσμος. Είναι δύσκολο να ζητάμε ταυτότητες. Πώς θα ελέγξω εγώ τον άνθρωπο που είναι εμβολιασμένο; Λειτουργικά, δεν μπορεί να το κάνει αυτό ο σερβιτόρος. Θα πρέπει να προσλάβω κάποιον άνθρωπο;», είπε ο κ. Χατζηαλέξης.

Αγωνία για το τι θα πρέπει να γίνει με τον εμβολιασμό των εργαζομένων

«Με τους εσωτερικούς χώρους υπάρχει πρόβλημα. Είμαι πολύ υπέρ του εμβολιασμού αλλά έχουμε συμπολίτες μας που διαφωνούν. Το προσωπικό δεν πρέπει να είναι εμβολιασμένο στα μαγαζιά; Το δικό μου μαγαζί είναι σε ανοιχτό χώρο, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά το χειμώνα, για να ισχύσει το μέτρο θα πρέπει να εμβολιαστεί και το προσωπικό.

Νομίζω ότι με το QR Code είναι εύκολο να γίνει έλεγχος των πελατών, αλλά το θέμα είναι τι θα γίνει με το προσωπικό. Θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός; Γνωρίζω ανθρώπους ή συνεργάτες που δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο, το σκέφτονται ή είναι αρνητές. Τι θα τους κάνω, θα τους διώξω; Εγώ συμβουλεύω τους πάντες να κάνουν το εμβόλιο.

Αλλά υπάρχει κόσμος που δεν έχει πάει ακόμα. Νομίζω τα μαγαζιά θα μπορέσουν να δουλέψουν με το μέτρο, σε ό,τι αφορά στους πελάτες. Η τεχνολογία υπάρχει, δεν νομίζω ότι θα χρειάζεται να κάνουμε αστυνόμευση», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Πέσκιας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share