Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί "χτίζουν" ισχυρή γραμμή άμυνας μέχρι τέλος καλοκαιριού - Πόσοι 18άρηδες έκλεισαν ραντεβού για εμβόλιο

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι 56.000 πολίτες έκλεισαν την Δευτέρα ραντεβού για την πρώτη δόση

6 Ιουλίου 2021 13:31
Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εφικτό χαρακτήρισε τον στόχο οικοδόμησης μιας ισχυρής άμυνας στην πανδημία εντός του καλοκαιριού ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, σημειώνοντας πως από τους εμβολιασμούς θα εξαρτηθεί η δύναμη ενός επόμενου κύματος.

Όπως τόνισε, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού είναι εφικτό να εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων. «Παρακινούμε σφόδρα με όλη την πειθώ και τη δύναμη των επιχειρημάτων μας τους συμπολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, να το κάνουν» τόνισε. Επεσήμανε, δε, ότι «αν προσθέσει κανείς κι αυτούς που έχουν νοσήσει έχουν αντισώματα και δηλώνονται στον ΕΟΔΥ γύρω στο 5%, μπορεί να είναι παραπάνω μη δηλωμένοι, αυτό δίνει μια πολύ ισχυρή γραμμή άμυνας γύρω στο 75%… Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό; Όχι. Θα προσπαθούμε πάντα για μεγαλύτερα νούμερα».

Κικίλιας: Οι εμβολιασμοί 'χτίζουν' ισχυρή γραμμή άμυνας μέχρι τέλος καλοκαιριού


Ο κ. Κικίλιας ανέφερε ότι 56.000 πολίτες έκλεισαν χθες Δευτέρα ραντεβού για πρώτη δόση εμβολιασμού, εκ των οποίων οι 13.500 είναι νέοι ηλικίας 18-24 ετών. Είπε επίσης ότι πραγματοποιήθηκαν 90.000 εμβολιασμοί. Όπως δήλωσε, έπειτα από μεγάλη προσπάθεια υπάρχει λογικά μια κάμψη. «Δίνουμε πλέον το δικαίωμα σε δημάρχους, κοινοτάρχες, παπάδες στα χωριά ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης με μια απλή λίστα συμπολιτών που θα φτιάξουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό ή δήμο ή κοινότητα να πάμε με τις κινητές μονάδες του υπουργείου Υγείας και να εμβολιάσουμε τοπικά εκεί» τόνισε.

Ως προς τον εμβολιασμό των εφήβων, υπενθύμισε ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα από την άλλη εβδομάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες. Επικαλέστηκε, δε, τις επιστημονικές εισηγήσεις των EMA και FDA. Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα εμβολιασμών, υπενθύμισε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τονίζοντας πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν προς το φθινόπωρο.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επαναφοράς μέτρων και ειδικά για τη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, είπε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Ερωτηθείς για τυχόν τοπικά lockdowns, σημείωσε ότι «κατά τόπους πάντα θα υπάρχει μέριμνα της οργανωμένης πολιτείας για προστατεύει με κανόνες δημόσιας υγείας τους συμπολίτες. Να μην ξεχνάμε τους κανόνες της δημόσιας υγείας». Τέλος, ο υπουργός Υγείας καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ κατά πρώτο λόγο και δευτερευόντως στην ελάσσονα αντιπολίτευση ότι επιχείρησαν με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Οι εμβολιασμοί 'χτίζουν' ισχυρή γραμμή άμυνας μέχρι τέλος καλοκαιριού

Παγωμάρα: Έρχεται lockdown ακόμη και σε τουριστικά μέρη!

Τη στιγμή που η χώρα μας δίνει μεγάλη «μάχη», για να κερδίσει το φετινό στοίχημα του τουρισμού, η είδηση της πιθανότητας για τοπικά lockdown ακόμη και σε απόλυτους τουριστικούς προορισμούς φέρνει «παγωμάρα», με το θέμα αυτό να συζητείται ολοένα και περισσότερο.

Όπως αναφέρθηκε στο Star, εξετάζεται αν όντως υπάρχει περίπτωση να επανέλθει η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Όταν είμαστε μόνοι μας στο δρόμο δε χρειάζεται να φοράμε μάσκα κι αυτό δεν έχουν πρόθεση να το αλλάξουν. Όμως η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική - και θα το υπενθυμίσουν στην επόμενη ενημέρωση - όπου και όταν υπάρχει πολύς κόσμος, δηλαδή:

  • Στις στάσεις λεωφορείων
  • Στο θέατρο
  • Σε πολυσύχναστους δρόμους, όπως στα σοκάκια της Πλάκας π.χ. και στα Ματογιάννια της Μυκόνου που «βουλιάζουν» τα βράδια.

Στις σκέψεις και η επαναφορά των προστίμων, καθώς το «300άρι» δεν έφυγε από το τραπέζι.

Παράλληλα, τα μέτρα που σκέφτονται συγκεκριμένα στην κυβέρνηση σε περίπτωση κλιμάκωσης, είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας 12 - 6 π.μ.
  • Λειτουργία καταστημάτων σε εξωτερικούς χώρους
  • Μόνο καθήμενοι πελάτες
  • Απαγόρευση μουσικής
  • Τελευταίο «όπλο» το lockdown

«Μαστίγιο και καρότο» για τις επιχειρήσεις και τα μέτρα που πρέπει να τηρούν

Κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη ξαφνική επιδείνωση σε σειρά επιδημιολογικών δεικτών με τον κορωνοϊό να «φουντώνει», πιθανότατα λόγω της μετάλλαξης Delta, η οποία θεωρείται περισσότερο μεταδοτική από άλλα στελέχη του ιού. Υπό την απειλή ενός τέταρτου, λοιπόν, κύματος της πανδημίας – που κατ’ορισμένους επιστήμονες ήδη ξεκίνησε και στη χώρα μας – οι αρχές μπαίνουν σε νέο συναγερμό.

Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ήδη από το Σάββατο ξεκίνησαν να αυξάνονται οι έλεγχοι, ειδικά σε καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης, όπου παρατηρούνται συρροές κρουσμάτων, ενώ αναμένεται περαιτέρω αυστηροποίηση τους.

Κατά το ίδιο Μέσο, εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμα και για αναστολές λειτουργίας επιχειρήσεων από την πρώτη παράβαση των μέτρων για τον κορωνοϊό, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Ακόμη, στο τραπέζι φαίνεται πως βρίσκεται ένα «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό.

Νέα στρατηγική αναμένεται να υπάρξει και σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, με την κυβέρνηση να ζητά την της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Από, αύριο, 6 Ιουλίου, θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share