Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου 2021

Κορωνοϊός: Λουκέτα χωρίς προειδοποίηση στην εστίαση, ηθικά μπόνους και πρόσωπα αυξημένη επιρροής στις τοπικές κοινωνίες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ωθήσει τους ανεμβολίαστους στα εμβολιαστικά κέντρα

6 Ιουλίου 2021 09:19
Κορωνοϊός: Λουκέτα χωρίς προειδοποίηση στην εστίαση, ηθικά μπόνους και πρόσωπα αυξημένη επιρροής στις τοπικές κοινωνίες για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξει αυστηροποίηση των προστίμων στο σχέδιο για την τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού, καθώς η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει ήδη δείξει τα δόντια της.

Το πρώτο μέτρο που εξετάζεται είναι αυτό της αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης ακόμα και από την πρώτη παράβαση, χωρίς προειδοποίηση και με υψηλότερα πρόστιμα από αυτά που ισχύουν σήμερα.

Μάλιστα την την ομαλή λειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης θα αναλάβει η αστυνομία.

«Ηθικά μπόνους»

Επιπλέον εξετάζεται το λεγόμενο «ηθικό μπόνους» για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα.

Αναλυτικά πρόκειται να ανακοινώνονται με λίστες οι επιχειρήσεις που τηρούν τα μέτρα και εκείνες που τα παραβιάζουν.

Στον αγώνα του εμβολιασμού και η αυτοδιοίκηση

Θα υπάρξει νέα στρατηγική σε ότι αφορά τους εμβολιασμούς, στην οποία θα εμπλέκεται και η τοπική αυτοδιοίκηση. Από την Τρίτη 6 Ιουλίου θα υπάρχει καθημερινή ενημέρωση για το ποσοστό εμβολιασμού ανά δήμο και θα υπάρχει πληροφόρηση και για όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Σημαντικό ρόλο θα παίξει και το ότι ξεκινάνε από αύριο και οι εμβολιασμοί σε απομακρυσμένες περιοχές με κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών, μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα.

Τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας ανέλαβε από τον πρωθυπουργό ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

Η εκστρατεία αποφασίστηκε να γίνεται σε κάθε συνοικία και γειτονιά ακόμα και πόρτα - πόρτα και θα αφορά όσους πολίτες για διάφορους λόγους δεν έχουν λάβει ακόμη την απόφαση να εμβολιαστούν.

Πρόσωπα με επιρροή και... πόρτα - πόρτα για να πειστούν οι ανεμβολίαστοι

Στη συνέχεια, ανάλογα με την κοινωνική ή ηλικιακή ομάδα των ανεμβολίαστων, θα αναλαμβάνουν πρόσωπα εγνωσμένου κύρους στις τοπικές κοινωνίες, μέσα από τον διάλογο και την πειθώ να άρουν τους δισταγμούς έναντι των εμβολίων.

Στις περιπτώσεις που οι λόγοι απροθυμίας είναι θρησκευτικοί, θα προσπαθεί ο τοπικός ιερέας να μεταπείσει το ποίμνιό του. Εάν καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών σε άτομα νεαρής ηλικίας, το σχετικό έργο θα καλούνται να αναλάβουν άτομα ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία.

Ο δεύτερος άξονας της προσπάθειας αφορά τους πολίτες που είναι θετικοί στον εμβολιασμό, αλλά δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε εμβολιαστικό κέντρο, είτε γιατί μένουν σε δυσπρόσιτες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές είτε γιατί δεν μπορούν να μετακινηθούν. Και εδώ η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης κρίνεται αναγκαία για την στοχευμένη παρουσία των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ.

Για να αρθούν οι δισταγμοί, ο σχεδιασμός είναι οι εμβολιασμοί να γίνονται με τα εμβόλια Pfizer και Johnsons & Johnsons και όχι με το AstraZeneca για το οποίο υπάρχουν διάφορες επιφυλάξεις.

Ανασχεδιάζεται το πρόγραμμα των ραντεβού

Συνεργάτες του κ. Πέτσα ανέφεραν ότι ήδη ανασχεδιάζουν όλο το πρόγραμμα των ραντεβού και των περιοδειών του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και πλέον οι επαφές του θα επικεντρώνονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, η Στερεά Ελλάδα και ορισμένες περιοχές της Κρήτης.

Το πλάνο δράσης θα επικαιροποιείται κάθε εβδομάδα με βάση τα στοιχεία με τα ποσοστά εμβολιασμένων ανά δήμο που θα δίνει καθημερινά στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στόχος είναι τα ποσοστά των εμβολιασμένων σε όλη τη χώρα να είναι σε υψηλά επίπεδα ώστε έως τα τέλη Αυγούστου να έχει επιτευχθεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας» έναντι της Covid-19 και των μεταλλάξεων.

Τα νέα μέτρα στο τραπέζι - Μουσική, μάσκες και beach bar

Ο Νίκος Σύψας τόνισε πως έχει δοθεί λάθος μήνυμα στους πολίτες, και ότι ποτέ η πρόταση της επιτροπής δεν ήταν η μη χρήση μάσκας.

Επίσης εξετάζεται η απαγόρευση των υπαίθριων συνάθροισεων αλλά και των συγκεντρώσεων σε πλατείες. Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι και ο περιορισμός των ατόμων στα καταστήματα εστίασης αλλά και της διακοπής της μουσικής στα beach bar και η εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους.

Δε θα πρέπει επίσης να αποκλείεται και ο περιορισμός της νυχτερινής κυκλοφορίας. Όπως και να έχει οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες.

  • Αναλυτικά τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι:
  • Επαναφορά της χρήσης μάσκας στους εξωτερικούς χώρους
  • Αύξηση ελέγχων από τις τοπικές αρχές
  • Απαγόρευση υπαίθριων εκδηλώσεων
  • Περιορισμός ατόμων στα καταστήματα εστίασης
  • Διακοπή μουσικής σε beach bar και εξυπηρέτηση μόνο σε καθήμενους (ξαπλώστρες)
  • Περιορισμός κυκλοφορίας το βράδυ

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστοι: Δύο ταχύτητες για όλες τις δραστηριότητες - Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές

Μεγαλώνουν οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με τα νέα μέτρα να πλήττουν όσους δεν είναι θωρακισμένοι και με τις δύο δόσεις. Η κυβέρνηση οριστικοποίησε το πλαίσιο και τις δύο ταχύτητες που θα κινούνται οι πολίτες. Παράλληλα, διαβάστε για τα 3 «μπλόκα» στη ζωή των ανεμβολίαστων και τα νέα μέτρα που έρχονται το φθινόπωρο.

Όπως ανέφερε ο Πέτρος Μποτσαράκος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, διαχωρίζονται οι δραστηριότητες των πολιτών στις απολύτως αναγκαίες που είναι ζωτικής σημασίας - όπως η εργασία - και σε αυτές που δεν είναι τόσο αναγκαίες, δηλαδή οι λεγόμενες δραστηριότητες μη ουσιώδους χαρακτήρα, όπως η ψυχαγωγία.

Ο πολιτικός συντάκτης του Star απάντησε στις ερωτήσεις της Μ. Ζαχαρέα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης:

-Ποιες θεωρούνται αναγκαίες δραστηριότητες και τι θα ισχύσει σε αυτές;

Στις αναγκαίες δραστηριότητας είναι η εργασία, η εκπαίδευση και οι μετακινήσεις με τα μεσα μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα. Οι εμβολιασμένοι έχουν πράσινο για να κινούνται ελευθέρα. Αλλά οι ανεμβολίαστοι χρειάζονται self test ηδη στην εργασία και θα μπει και στους υπολοίπους τομείς από τον Σεπτέμβριο.

-Ποιες είναι οι μη αναγκαίες δραστηριότητες και τι θα ισχύσει εκεί;

Μη αναγκαία δραστηριότητα είναι η διασκέδαση. Εστιατόρια, μπαρ, σινεμά, θέατρα, ταξίδια και διακοπές. Κι εδώ οι εμβολιασμένοι έχουν πράσινο φως για ελεύθερη μετακίνηση αλλά οι ανεμβολίαστοι επιβαρύνονται με rapid test 48 ωρών ή μοριακό test 72 ωρών. Και οι πληροφορίες είναι ότι από το φθινόπωρο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους μη εμβολιασμένους θα γίνουν πιο αυστηρά.

Εμβολιασμένοι VS ανεμβολίαστοι

-Τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα: Για παράδειγμα στο σούπερ μάρκετ τι θα γίνει;

Στο σούπερ μάκρετ θα έχουν όλοι απρόσκοπτη πρόσβαση με μάσκες και μέτρα, γιατί είναι δραστηριότητα αναγκαία για όλους.

-Στα καθημερινά ψώνια στην αγορά, τι θα ισχύσει από το φθινόπωρο;

Δε θα υπάρξει κάποιος διαχωρισμός που να τον θεσπίσει η Πολιτεία. Δεν μπορεί όμως κανείς να αποκλείσει το ενδεχόμενο κάποιες επιχειρήσεις να επιλέξουν να απευθύνονται μόνο σε εμβολιασμένους. Και βέβαια στην περίπτωση που έχουμε νέο κύμα σίγουρα θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share