Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλεί να "ανατινάξει" το φετινό καλοκαίρι - Θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να της "κόψουν" την φόρα;

Σε ανοδική τάση τα κρούσματα παγκοσμίως εξαιτίας του πολύ μολυσματικού στελέχους

6 Ιουλίου 2021 07:24
Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλεί να
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί για τη μετάλλαξη Δέλτα που τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας, «πυρπολώντας» και το φετινό καλοκαίρι. Μπροστά στο νέο κίνδυνο, κυβέρνηση και επιστήμονες απευθύνουν έκκληση για εμβολιασμό.

Το καλοκαίρι, είπε η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επισκιάζεται από την απειλητική μετάλλαξη Δ, που φέρνει αλλαγή των δεδομένων. Ανέφερε ότι ως προς τη βαρύτητα της νόσου είναι ακόμα νωρίς να δοθεί ο χαρακτηρισμός «ήπια» και χρειάζεται παρακολούθηση. Το σίγουρο είναι ότι είναι πιο μεταδοτική. Απειλούνται κυρίως ανεμβολίαστα άτομα, άτομα με χρόνια νοσήματα, ή που λόγω θεραπείας δεν ανταποκρίθηκαν στον εμβολιασμό, και άτομα κάτω των 18 ετών, στα οποία δεν ήταν διαθέσιμο το εμβόλιο.

«Είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές»

«Είναι λάθος να αφήνει κάποιος τη δεύτερη δόση για μετά τις διακοπές. Θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας: μάσκες, αποστάσεις και κανόνες υγιεινής. Προσοχή, προσοχή!» τόνισε με έμφαση η κυρία Θεοδωρίδου και συμπλήρωσε: «Οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα, γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων».

Σχετικά με την προστασία από τη μετάλλαξη Δ, τόνισε ότι και τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό ποσοστό. Η προστασία από το Pfizer και το Moderna αγγίζει το 96%, το AstraZeneca το 92% και το εμβόλιο της Johnson & Johnson αγγίζει το 85% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Η προστασία με μία δόση είναι μόνο 33% και άρα είναι σημαντικό να γίνουν και οι δύο δόσεις είπε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας παράλληλα ότι πρέπει να τηρούνται και τα μέτρα προστασίας. Τόνισε, επίσης, ότι είναι λάθος να περιμένει κάποιος να ξεκινήσει τον εμβολιασμό του μετά τις διακοπές, λέγοντας ότι όλα μπορούν να προσαρμοστούν.

Για εκείνους, ωστόσο, που έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση, υπογράμμισε ότι κανένα εμβόλιο δεν χάνεται μετά την πρώτη δόση, και πως η δεύτερη δόση, εάν συμπίπτει χρονικά με τις διακοπές, μπορεί να μετατεθεί και για 2 έως 3 εβδομάδες.

 Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλεί να 'ανατινάξει' το φετινό καλοκαιρί

«Πράσινο φως» για τον εθελοντικό εμβολιασμό εφήβων 15-17 ετών

Παράλληλα, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών με mRNA εμβόλια, που, σύμφωνα με μελέτες, είναι και πιο αποτελεσματικά σε παιδιά και εφήβους απ' ό,τι σε ενήλικους, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, η πλατφόρμα για να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19 η ηλικιακή ομάδα 15-17 ετών, δηλαδή τα παιδιά που γεννήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2006, θα ανοίξει από την επόμενη εβδομάδα.

Η κυρία Θεοδωρίδου επισήμανε ότι οι έφηβοι μεταδίδουν πιο εύκολα τον ιό σε σχέση με τα μικρότερα παιδιά, γι' αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων. Παράλληλα, σημείωσε ότι υπάρχει αναπροσαρμογή των σχεδίων λόγω των νέων δεδομένων που προκαλεί η μετάλλαξη Δέλτα.

Ταυτόχρονα με τον εμβολιασμό των εφήβων, θα υπάρχει και το όφελος της προστασίας των ευάλωτων ατόμων που για κάποιο λόγο δεν εμβολιάστηκαν, είπε η κ. Θεοδωρίδου. «Ο εμβολιασμός των εφήβων έχει και μία έμμεση προστασία για άτομα του περιβάλλοντός τους».

Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα δεδομένα που αξιολογούνται για τον εμβολιασμό του πληθυσμού κάτω των 18 ετών. Εξήγησε ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Αποτελούν, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν το πολυσυστημικό φλεγμονώδες σύνδρομο με θνητότητα 1,2%, ενώ είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της νόσησης Covid μετά τη νόσηση.

Αναφέρθηκε στην ασφάλεια των εμβολίων, λέγοντας ότι η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς.

Στην Ευρώπη κάθε κράτος διαμορφώνει, όπως και για όλα τα εμβόλια, τη δική του στρατηγική -και ήδη αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών παιδιών και εφήβων. Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά, είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Υπό δημοσίευση είναι μια πολυκεντρική μελέτη από τις ΗΠΑ, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.

Μέχρι τις 21 Ιουνίου είχαν γίνει 8 εκατ. δόσεις εμβολίων σε παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών, και σε 6 εκατ. παιδιά είχαν δοθεί και οι 2 δόσεις. Καταγράφηκαν 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας περιμυοκαρδίτιδας που αντιπροσωπεύουν το 1% έως 4% περιπτώσεις ανά 100.000.

«Απαιτείται συνεχής επιτήρηση των ανεπιθύμητων παρενεργειών, αλλά οι σπάνιες ήπιες καταστάσεις δεν αναιρούν το όφελος των εμβολίων», τόνισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

 Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλεί να 'ανατινάξει' το φετινό καλοκαιρί

Μητσοτάκης: «Ζήτημα χρόνου να επικρατήσει στην Ελλάδα η μετάλλαξη Δέλτα»

Εξάλλου, δεν είναι τυχαία η ειδική αναφορά στη μετάλλαξη που πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία, που έκανε το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης σύσκεψης με περιφερειάρχες και δημάρχους για την πορεία των εμβολιασμών.

«Η μετάλλαξη Δ έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC, να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Τη βλέπουμε ήδη πιο έντονα, παραδείγματος χάρη, στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι τα ενεργά κρούσματα αυξήθηκαν κατά 75%.

Η κυβέρνηση ξεκινά επιχείρηση «πειθώ» για τους ανεμβολίαστους

Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιστρατεύσει δημάρχους, αντιδημάρχους, προέδρους κοινοτήτων και λοιπούς αιρετούς, καθώς ως γνώστες των τοπικών κοινωνιών μπορούν ευκολότερα να εντοπίσουν σε ποιες κατηγορίες πολιτών παρατηρούνται ενδοιασμοί έναντι των εμβολίων και σε ποιες περιοχές υπάρχει δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων στα εμβολιαστικά κέντρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε τον συντονισμό ανάμεσα στην κυβέρνηση και τις εμβολιαστικές υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσει πιο γρήγορα ο εμβολιασμός σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα.

Το νέο σποτ για τον εμβολιασμό των νέων

Λίγο αργότερα, ο Κ. Μητσοτάκης ανήρτησε στον λογαριασμό του στο twitter νέο σποτ, με το οποίο καλεί τους νέους να εμβολιαστούν.

Πρωταγωνιστής σε αυτό ο Κώστας, ένας νεαρός άνδρας, ο οποίος ετοιμάζεται να απολαύσει τις διακοπές του με τους κολλητούς του. Την ώρα, λοιπόν, που κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες, λαμβάνει μήνυμα στο κινητό. Στη μία περίπτωση, οι φίλοι του τού στέλνουν ότι έχουν ξεκινήσει και τον περιμένουν στο λιμάνι, ενώ στην άλλη πληροφορείται ότι μία φίλη του βγήκε θετική στον κορωνοϊό, με συνέπεια να χάσουν τις διακοπές τους και να πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Στόχος τού σποτ είναι να θυμίσει σε όλους εμάς ότι το «κλειδί» για την επιστροφή στην κανονικότητα και την απόλαυση στιγμών με κολλητούς και αγαπημένα πρόσωπα είναι ο εμβολιασμός.

«Η διαφορά ανάμεσα στο να χαρούμε ή να χαλάσουμε αυτό το καλοκαίρι είναι ένα εμβόλιο. Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος να χτίσουμε την ανοσία που χρειαζόμαστε. Και η ανοσία όλων μας ξεκινά από την προσωπική ανοσία καθενός από εμάς», λέει το σποτ.

Το σποτ για τον εμβολιασμό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναρτώντας το βίντεο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, σχολιάζει: «Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας. Το ραντεβού για το εμβόλιο είναι ραντεβού ζωής. Κλείστε το δικό σας εδώ: https://emvolio.gov.gr».


Τσιόδρας: Αυξητική τάση σε Αττική, Κρήτη και Νότιο Αιγαίο

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

Όπως καταγράφεται στις ιχνηλατήσεις, στις οποίες αναφέρθηκαν στη συνέχεια ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, οι χώροι διασκέδασης και οι συναθροίσεις είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Ξεπέρασαν τα 4 εκατ. οι πλήρως εμβολιασμένοι

Πάντως, η Επιχείρηση «Ελευθερία» για τον εμβολιασμό των πολιτών κατά της Covid-19 συνεχίζεται και σπάσαμε απόψε το «φράγμα» των τεσσάρων εκατομμυρίων πολιτών πλήρως εμβολιασμένων.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότεροι από 8.770.000 εμβολιασμοί. Σήμερα ξεπεράστηκαν τα πέντε εκατομμύρια πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, (ποσοστό 47,7%), και τα τέσσερα εκατομμύρια που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους (ποσοστό 38,2%).

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, σήμερα αναμένεται να ξεπεραστούν οι 90.000 εμβολιασμοί.

Ανάρτηση για τους 5.000.000 εμβολιασμούς με μία δόση έκανε το βράδυ της Δευτέρας και ο πρωθυπουργός στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

Σήμερα οι συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον 1 δόση έφτασαν τα 5 εκατομμύρια! Από αυτούς, τα 4 εκατομμύρια είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Κάθε μέρα, χιλιάδες Έλληνες γίνονται μέρος της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για τη θωράκιση της δημόσιας υγείας. Κλείσε κι εσύ το ραντεβού σου. https://emvolio.gov.gr/

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Monday, July 5, 2021


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πάντως, πρωταθλητές στον εμβολιασμό είναι τα Ιόνια Νησιά, ενώ ουραγός είναι η Στερεά Ελλάδα αλλά και περιοχές στο Βορρά, όπως η Φλώρινα.

Θα προλάβουν οι εμβολιασμοί να ανακόψουν την φόρα της;

Η πανδημία κερδίζει ξανά έδαφος. Παγκοσμίως, τα κρούσματα εμφανίζουν ανοδική τάση και, πλέον, οι κυβερνήσεις μιλούν ανοιχτά για τέταρτο κύμα της πανδημίας. Πράγματι, τα στοιχεία δείχνουν ραγδαία άνοδο κρουσμάτων στην Ευρώπη, στην Αμερική, στη Λατινική Αμερική, ενώ ακολουθεί η Αφρική με 25% και η Μέση Ανατολή με 10%.

Η επιδημιολογική κοινότητα επίσης αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της νέας αυτής ανάφλεξης. Κρούουν, μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου για τη θερινή περίοδο. Υπολογίζουν ότι η ανθρωπότητα θα βρεθεί ξανά στο έλεος της πανδημίας, ακόμα και πριν από το τέλος του Ιουλίου.

Η μόνη λύση είναι η ανοσία που θα επιφέρουν τα εμβολιαστικά προγράμματα. Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους. Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική. Δυστυχώς για όλους, αυτά αποδεικνύονται πολύ πιο αργά από την πανδημία.

Περισσότερα από 40 εκατομμύρια δόσεις από τα εμβόλια χορηγούνται καθημερινά σε όλο τον κόσμο. Συνολικά οι εμβολιασμοί ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια. Μόνο στις ΗΠΑ, έχουν χορηγηθεί 330 εκατομμύρια δόσεις. Την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 1,12 εκατομμύρια δόσεις την ημέρα. Και, όμως, τα νούμερα αυτά δεν αρκούν. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Κομισιόν, το 62,7% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου. Tο 45% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ είναι πλήρως εμβολιασμένο. Αποδεικνύεται ότι αυτό το νούμερο δεν λειτουργεί ως τοίχος προστασιας.

Πώς να εξηγήσει κανείς ότι η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται πλέον σε 98 χώρες του κόσμου είναι επικίνδυνη και απαιτεί συνεχή αξιολόγηση και διαρκή αναπροσαρμογή από τα συστήματα δημόσιας υγείας, όπως προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η μια χώρα μετά την άλλη χώρα, δίνει το πράσινο φως στον εμβολιασμό ανηλίκων (15 ετών και πάνω). Στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει έγκριση μόνο στο εμβόλιο της Pfizer/BioΝΤech για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών. Δεν είναι λίγες οι κυβερνήσεις που εξετάζουν και τη λύση του υποχρεωτικού εμβολιασμού των πλέον ευάλωτων στην Covid-19, όπως το υγειονομικό προσωπικό. Η Ρωσία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μονάχα κάποιες από αυτές.

Σε άλλες χώρες, αν και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι επίσημος, οι περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους είναι τέτοιοι που μοιάζουν με οιονεί υποχρέωση.

Οι αρχές στη Γαλλία επιχειρούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, προειδοποιώντας τους για την απειλή της παραλλαγής Δέλτα. Μετά την ανακοίνωση του Γάλλου υπουργού Υγείας, ήρθε η σειρά του κυβερνητικού εκπροσώπου να απευθύνει έκκληση: «Εδώ και λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα, η επιδημία κερδίζει και πάλι έδαφος, η παραλλαγή Δέλτα είναι εξαιρετικά μεταδοτική, εξαιρετικά ανησυχητική, κερδίζει έδαφος πολύ γρήγορα». Πράγματι, το Παρίσι μετά από μια σχετική ανάσα, βλέπει τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται κάθε ημέρα, ενώ το 30% των κρουσμάτων συνδέονται με την παραλλαγή Δέλτα. Στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί. Κάθε χώρα βρίσκεται σε ένα κυνήγι με τον χρόνο. Κρυφoκοιτάνε την εκπαίδευση του ερχόμενου Σεπτεμβρίου και πώς δεν θα στερηθούν για ακόμα μια φορά τα παιδιά την εκπαίδευση τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share