Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Σύγχυση από τις απόψεις των ειδικών: «Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να κάνουν το εμβόλιο»

«Ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό»

5 Ιουλίου 2021 12:08
Σύγχυση από τις απόψεις των ειδικών: «Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να κάνουν το εμβόλιο»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το θέμα των εμβολιασμών μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Δευτέρας ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

«Ήδη το ποσοστό του εμβολιασμού παγκοσμίως είναι υπερβολικό» υπογράμμισε στο Mega καθώς όπως υποστήριξε δεν υπάρχει τρόπος ελέγχου των παρενεργειών και λέγοντας πως οι κάτω των 40 ετών, εάν δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας που να τους τοποθετεί στις ευπαθείς ομάδες, δεν πρέπει να εμβολιαστούν.

Το σημείο-κλειδί η πρωτοβάθμια

«Από την αρχή έλεγα ξεχάστε τα εμβόλια, και να πάμε στην πρωτοβάθμια. Η πρωτοβάθμια ήταν το σημείο – κλειδί. Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδας που δεν υπάρχει πρόσβαση στον εμβολιασμό. Αυτό είναι ένα τεράστιο θέμα που κανένας δε το συζητάει. Εμείς θα έπρεπε να έχουμε καταγράψει τις ανάγκες και να πηγαίνουν συνεργεία να τους εμβολιάζουν. Έχουν πει ότι θα γίνει, αλλά θέλω να το δω».

«Οι άνθρωποι κάτω των 40 δεν έχουν λόγο να το κάνουν το εμβόλιο. Η μέση ηλικία θνητότητας είναι 79. Πάνω από 60 ετών, η σχέση κόστους – οφέλους τείνει στο όφελος, οπότε σωστά γίνεται ο εμβολιασμός. Σε έναν άνθρωπο κάτω από 40 ετών, το εμβόλιο δίνει 7 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα θρόμβωσης από το γενικό πληθυσμό. Αν δεν κινδυνεύει ένας άνθρωπος, για ποιο λόγο να κάνει το εμβόλιο;», τόνισε ο κ. Κούβελας σχετικά με τους κάτω των 40 ετών.

«Είναι προσωπικό θέμα του καθενός αν εμβολιάστηκε, και έχει να κάνει με τα υποκείμενα νοσήματα που μπορεί να έχει και τις επαφές που έχει. Ναι, αν θέλετε την προσωπική μου άποψη, κακώς έκανε η κ. Βούλγαρη το εμβόλιο. Ξέρω ότι δεν είχε πρόβλημα η κ. Βούλγαρη και για αυτό είπα ότι κακώς έκανε το εμβόλιο. Το θέμα μας είναι το εξής: Οποιοσδήποτε όταν είναι γιατρός πρέπει να καλεί όλο τον πληθυσμό να εμβολιαστεί, αλλά πρέπει να στέλνει “κίτρινα κάρτα” ακόμα και αν βγάλει μπιμπίκι ο εμβολιασμένος. Τα προϊόντα αυτά δεν ξέρουμε τι ανοσία κάνουν, δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται από Σεπτέμβρη. Άρα η πολιτική μας είναι έωλη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κούβελας.

Μέλος επιτροπής εμβολιασμών: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των παιδιών 15-17 ετών

Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα, τονίζοντας ότι είναι πολύ πιο επιθετική και μεταδίδεται πολύ εύκολα, ενώ φαίνεται να χτυπάει με μεγαλύτερη συχνότητα τους νέους.

Συμπλήρωσε όμως ότι όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, προστατεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη μετάλλαξη Δέλτα, ασθενούν πολύ δύσκολα, αλλά ακόμη κι αν ασθενήσουν θα το περάσουν με ήπια συμπτώματα.

Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς των νέων, είπα ότι μετά την ανακοίνωση της "κάρτας ελευθερίας", αυξήθηκαν τα ραντεβού και τις πρώτες 24 ώρες μετά την ανακοίνωση κλείστηκαν περισσότερα από 18.000 ραντεβού είπε μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, "Καλημέρα Ελλάδα".

Τέλος και σε ότι αφορά τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών, ο κ. Χρούσος είπε ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο.

Μέλος επιτροπής εμβολιασμών: Μέσα στον Ιούλιο ο εμβολιασμός των παιδιών 15-17 ετών

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share