Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Πονοκέφαλος με τους εμβολιασμούς: Ποιοι θα χρειαστούν και 3η δόση – Διαφορές Pfizer, Moderna, AstraZeneca για «Δέλτα»

Μεγάλη προσοχή, όσα πρέπει να γνωρίζετε!

1 Ιουλίου 2021 11:15
Πονοκέφαλος με τους εμβολιασμούς: Ποιοι θα χρειαστούν και 3η δόση – Διαφορές Pfizer, Moderna, AstraZeneca για «Δέλτα»
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ποια εμβόλια προσφέρουν χαμηλότερη προστασία από την μετάλλαξη Δέλτα σε σύγκριση με τα εμβόλια Moderna και Pfizer;

Τα εγκεκριμένα εμβόλια έναντι του ιού SARS-CoV-2 έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικά στον έλεγχο της πανδημίας, αλλά έχουν σχεδιαστεί στις αρχές της πανδημίας πριν εμφανιστούν τα νεότερα στελέχη, όπως η μετάλλαξη Δέλτα.

Κάποια από τα στελέχη αυτά έχουν τη δυνατότητα να ξεπερνούν την ανοσία που παρέχουν τα εμβόλια. Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό Lancet (E.C.Wall και συνεργάτες, AZD1222-induced neutralising antibody activity against SARS-CoV-2 Delta VOC, DOI:https://doi.org/10.1016/S0140-6736(21)01462-8) εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της εταιρείας AstraZeneca ενάντια στο νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 δέλτα.

Διαβάστε με την ευκαιρία: Εμβόλιο: Η μίξη των δόσεων με AstraZeneca και Pfizer δημιουργεί ισχυρή ανοσοαπόκριση - Τι ισχύει με την ανάμειξη εμβολίων

Πονοκέφαλος με τους εμβολιασμούς

Όσον αφορά στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις ASTRA ZENECA (AZD1222), σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες (55/63, 87%) είχαν ανιχνεύσιμα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών D614G (αρχικό στέλεχος) και Β.1.1.7 (στέλεχος άλφα, Ηνωμένο Βασίλειο), ενώ σημαντικά λιγότεροι εμβολιασμένοι είχαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του Β.1.351 (στέλεχος βήτα, Νότια Αφρική) (38/63, 60%) και του Β.1.617.2 (στέλεχος δέλτα, Ινδία) (39/63, 62%).

Αντίθετα, άνω του 95% από τους εμβολιασμένους με τις δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer (BNT162b2) ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι των στελεχών Β.1.351 και Β.1.617.2.

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα της μελέτης έγκειται στο ότι οι συμμετέχοντες με προηγούμενη λοίμωξη COVID-19 είχαν σημαντικά υψηλότερα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι σε όλα τα στελέχη μετά από μία μόνο δόση του εμβολίου ASTRA ZENECA (AZD1222) συγκριτικά με όσους δεν είχαν νοσήσει.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές της μελέτης σημειώνουν ότι οι εμβολιασθέντες με το ASTRAZENECA έχουν υποδεέστερη αντισωματική απάντηση έναντι του SARS-CoV-2 συγκριτικά με το Pfizer, το οποίο συνάδει τόσο με τα δεδομένα των κλινικών μελετών όσο και με τα προσφάτως δημοσιευμένα δεδομένα από το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ενάντια στο στέλεχος B.1.617.2 (60% ASTRA ZENECA έναντι 79% BNT162b2) και στο στέλεχος Β.1.1.7 (73% AZD1222 έναντι 92% Pfizer).

Μια άλλη πρόσφατη προδημοσίευση των A.Choi και συνεργατών ανέλυσε την ικανότητα εξουδετέρωσης στελεχών του SARS-CoV-2.

Οι ερευνητές συλλέξανε ορούς εμβολιασμένων με δύο δόσεις του εμβολίου Moderna μία εβδομάδα μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου και έλεγξαν την ικανότητα εξουδετέρωσης στο εργαστήριο.

Πονοκέφαλος με τους εμβολιασμούς

Ο πλήρης εμβολιασμός οδήγησε σε παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων απέναντι σε όλα τα στελέχη, όπως το στέλεχος Βήτα (B.1.351, Νότιας Αφρικής), το στέλεχος Β.1.617 (Ινδίας), το στέλεχος Κάππα (Β.1.617.1), το στέλεχος Δέλτα (Β.1.617.2), το στέλεχος Ητα (Β.1.525, Νιγηρίας), το στέλεχος Α.23.1 (Ουγκάντα) και το στέλεχος Α.VOI.V2 (Αγκόλα).

Συμπερασματικά, τα ανωτέρω δεδομένα δείχνουν ότι αφενός είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί το πλήρες εμβολιαστικό πρόγραμμα και με τις δύο δόσεις των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna καθώς προσφέρουν προστασία ενάντια και στα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2.

Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα περίπου το 50% των Ελλήνων έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση του εμβολίου και στο 36% ο εμβολιασμός έχει ολοκληρωθεί. Αφετέρου αξίζει να αξιολογηθεί η πιθανή χορήγηση αναμνηστικών δόσεων ειδικά για όσους έχουν χαμηλή αντισωματική απάντηση.

Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Δέλτα παγκοσμίως: Μεταδίδεται σε μόλις 5 δευτερόλεπτα - Ποιοι κινδυνεύουν

Η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, 50 με 70 φορές πιο γρήγορα. «Έχουν υπολογίσει ότι κάθε πέντε δευτερόλεπτα μολύνεται ένας καινούργιος άνθρωπος», επισήμανε η καθηγήτρια Παθολογίας στο ΕΚΠΑ Ελένη Γιαμαρέλλου, προειδοποιώντας ότι οι μη εμβολιασμένοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι. Η Κομισιόν προειδοποιεί τα μέλη της να μην υποτιμήσουν τον κίνδυνο και χαθεί ο αγώνας δρόμου για τον πλήρη εμβολιασμό.

Η Πορτογαλία συνεχίζει να πλήττεται από τη μετάλλαξη, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς. Στο τουριστικό θέρετρο Αλγκάρβε, πολλοί Γερμανοί επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Το γερμανικό επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατατάσσει την Πορτογαλία στις περιοχές υψηλού κινδύνου. Πράγματι, τα κρούσματα κορωνοϊού στην Πορτογαλία είναι όσο ψηλά ήταν τον περασμένο Απρίλιο, κατέχοντας έτσι την αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη. Ειδικά η Λισαβόνα βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό. Εκεί, τα κρούσματα της μετάλλαξης Δ αποτελούν το 70% των συνολικών κρουσμάτων που καταγράφονται πλέον στη χώρα.

Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Δέλτα παγκοσμίως: Μεταδίδεται σε μόλις 5 δευτερόλεπτα - Ποιοι κινδυνεύουν

Η περίπτωση του Ισραήλ παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς το 30% των προσβεβλημένων είναι εμβολιασμένοι. Οι μισοί περίπου από τους ενήλικες, που μολύνθηκαν, είχαν εμβολιαστεί πλήρως με Pfizer, ενώ το 50% των παιδιών, που νόσησαν, ήταν στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστα, και μικρότερα των 16 ετών. Το παραλλαγμένο ινδικό στέλεχος ευθύνεται για την εκτόξευση των κρουσμάτων. Από μονάχα 22 καταγεγραμμένες λοιμώξεις στις 18 Ιουνίου, τα κρούσματα έφτασαν 10 μέρες αργότερα στα 308! Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα στο Ισραήλ πάντως συνδέεται και με το άνοιγμα των σχολείων και με τους ανεμβολίαστους μαθητές. Οι Αρχές επανέφεραν τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, μέτρο που είχε αρθεί μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη η εκστρατεία εμβολιασμού στην ηλικιακή κατηγορία των 12 έως 15 ετών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξέδωσε προκαταρκτικές οδηγίες για ένα μαζικό πρόγραμμα χορήγησης τρίτης, ενισχυτικής δόσης του εμβολίου. Στόχος της θωράκισης αυτής είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι άνω των 16 ετών και ακολουθούν οι τρόφιμοι οίκων ευγηρίας, όλοι οι πολίτες άνω των 70 ετών και το υγειονομικό προσωπικό πρώτης γραμμής. Στη Βρετανία, από τις 21 Ιουνίου έχουν επιβεβαιωθεί 92.029 ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα, εκ των οποίων 117 κατέληξαν. Από τους νεκρούς οι 109 ήταν άτομα άνω των 50 ετών. Από αυτούς που νόσησαν, σχεδόν 20.000 είχαν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19 και 7.235 είχαν ολοκληρώσει και δύο δόσεις. Μόλις χθες, η χώρα κατέγραψε επιπλέον 26.068 κρούσματα, τον υψηλότερο ημερήσιο αριθμό από τις 29 Ιανουαρίου.

Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Δέλτα παγκοσμίως: Μεταδίδεται σε μόλις 5 δευτερόλεπτα

Η Ρωσία ανακοίνωσε 669 νέους θανάτους από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο την Τετάρτη, το μεγαλύτερο νούμερο σε μία μέρα από την έναρξη της πανδημίας. Η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα ευθύνεται για την έξαρση αυτή. Σε «ζώνη μετάλλαξης του ιού» ανακήρυξε ο οργανισμός δημόσιας υγείας στη Γερμανία και τη Ρωσία. Η χώρα επανέφερε την τηλεργασία μετά την έκρηξη των κρουσμάτων. Από αυτήν εξαιρούνται όσοι έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Επίσης, δες γιατί γέμισε η Μόσχα με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού στη μαύρη αγορά.

Η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα προειδοποιεί πώς μονάχα με τον εμβολιασμό μπορεί κανείς να προστατευθεί από τη νέα μετάλλαξη. Είναι ο μόνος τρόπος για να περιοριστεί ο ρυθμό μετάδοσης της. Σύμφωνα με τις μελέτες, οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer προστατεύουν κατά 96% από τη βαριά νόσηση και νοσηλεία σε νοσοκομείο, ενώ το εμβόλιο της AstraZeneca έχει αποτελεσματικότητα 92%. Σύμφωνα με το διευθυντή του εργαστηρίου ανάπτυξης εμβολίων στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Duke Ντέιβιντ Μοντεφιόρι, η μετάλλαξη δεν θα αποτελέσει απειλή για όσους έχουν κάνει το (διπλό) εμβόλιο της Moderna.

Κερδίζει έδαφος η μετάλλαξη Δέλτα παγκοσμίως:  Ποιοι κινδυνεύουν

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο;

Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν στην Αγγλία από τη μία αποδεικνύουν τον βαθμό της εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα και από την άλλη σκιαγραφούν τις ομάδες που είναι πιο ευάλωτες στη μετάλλαξη.

Η παραλλαγή Δέλτα είναι κυρίαρχη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελώντας το 95% όλων των περιπτώσεων. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, οι νεότεροι, οι μη εμβολιασμένοι αλλά και οι μερικώς εμβολιασμένοι που έχουν δηλαδή κάνει μόνο την πρώτη δόση (με πολλά άτομα να ανήκουν σε μία ή περισσότερες από αυτές τις κατηγορίες) βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης. Παράλληλα, οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν από μία λοίμωξη.

Μετάλλαξη Δέλτα: Τα 3 πιο συχνά συμπτώματα - Ποιους «χτυπά» περισσότερο

Η μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται ραγδαία, έχει διαφορετικά συμπτώματα από όσα μπορούσαμε να διακρίνουμε μέχρι σήμερα και έχει σημάνει συναγερμό για να αποφευχθούν τα χειρότερα. «Όπλο» ο εμβολιασμός υπογραμμίζουν Οργανισμοί και ηγεσίες και επιχειρούν να επιταχύνουν τη διαδικασία. Aνατροπές φέρνει η μετάλλαξη Δέλτα καθώς σε παγκόσμιο επίπεδο μελετάται να χορηγηθεί και τρίτη δόση του εμβολίου, ώστε να υπάρχει απόλυτη προστασία στους πληθυσμούς.

Πόσο διαφέρουν όμως τα συμπτώματα της Μετάλλαξης Δέλτα από τα κλασικά συμπτώματα της Covid;

Ποια είναι τα κλασικά συμπτώματα της Covid-19

Πιο συχνά συμπτώματα

  • πυρετός
  • ξηρός βήχας
  • κούραση

Πιο σπάνια συμπτώματα

  • πόνοι
  • πονόλαιμος
  • διάρροια
  • επιπεφυκίτιδα
  • πονοκέφαλος
  • απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • δερματικό εξάνθημα ή αποχρωματισμός στα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών

Σοβαρά συμπτώματα

  • δυσκολία στην αναπνοή ή δύσπνοια
  • πόνος ή πίεση στο στήθος
  • απώλεια ομιλίας ή κίνησης

Ποια είναι τα διαφορετικά συμπτώματα της μετάλλαξης Δέλτα

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει διαφορετικά συμπτώματα. Σύμφωνα με το BBC, τα 3 πιο συχνά αναφερόμενα είναι:

  • πονοκέφαλος
  • πονόλαιμος
  • ρινική καταρροή

Στον ενημερωμένο κατάλογο συμπτωμάτων του CDC περιλαμβάνονται και τα εξής ως πιθανά συμπτώματα λοίμωξης:

  • κόπωση
  • μυϊκοί ή σωματικοί πόνοι
  • πονοκέφαλος
  • πονόλαιμος
  • συμφόρηση ή ρινική καταρροή
  • ναυτία ή έμετος
  • διάρροια

Η έκταση της ασυμπτωματικής μετάδοσης διερευνάται ακόμη από τους επιστήμονες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους "χτυπά" περισσότερο - Πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Μετάλλαξη Δέλτα: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εντοπίζεται σε περισσότερες από 92 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα σε αυτές όπου η μετάλλαξη έχει ισχυρή παρουσία, παρότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στον γονιδιωματικό έλεγχο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το καλοκαίρι θα οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή, Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με αυτή τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τον λόγο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί αίφνης συναγερμό. Παράλληλα δείτε και πώς μεταδίδεται στους ανεμβολίαστους μέσα σε 5".

Εκτίμησε επιπλέον ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα

θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί – αυτές οι κατηγορίες πολιτών θα «οδηγήσουν» πιθανότατα το επόμενο επιδημικό κύμα. Σήμερα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 45% του γενικού πληθυσμού (53,3% των ενηλίκων) και πλήρως εμβολιασμένο το 35% του γενικού πληθυσμού (41% των ενηλίκων).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που λειτούργησαν ως πρότυπα και που συνεχίζουν να λειτουργούν ως «πιλότοι» στη διαχείριση της επιδημίας.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο μβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%» εξήγησε.

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι τα περιστατικά βαριάς νόσησης, διαπίστωση που τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική διότι «επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν» όπως κατέληξε.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson). Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share