Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα μεταξύ ανεμβολίαστων

Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα

28 Ιουνίου 2021 14:45
Μετάλλαξη Δέλτα: Μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα μεταξύ ανεμβολίαστων
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ραγδαία εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα που εξαπλώνεται με εξωφρενικά γρήγορo ρυθμό είναι ένα σημάδι ότι ο αγώνας μεταξύ του εμβολιασμού και του ιού θα μπορούσε να ευνοήσει το δεύτερο, εκτός κι αν οι χώρες επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους και κάνουν μικρά, προσεκτικά βήματα προς την Ελευθερία υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι εκκλήσεις των επιστημόνων για εμβολιασμό και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας έρχεται σε μια στιγμή που η έρευνα στην Αυστραλία δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί η παραλλαγή Δέλτα.

Αναλύοντας ειδικά βίντεο από εμπορικό δρόμο στο Σίδνεϊ, οι αξιωματούχοι υγείας υποψιάζονται ότι η μετάλλαξη μεταδίδεται σε «τρομακτικά φευγαλέες» συναντήσεις περίπου 5 έως 10 δευτερολέπτων μεταξύ ανθρώπων που απλά περπατούν ο ένας δίπλα στον άλλον.

Μάλιστα ο ιός εξαπλώθηκε σε δευτερόλεπτα μεταξύ ατόμων που αφενός δεν φορούσαν μάσκα, αφετέρου δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μετάλλαξη Δέλτα μεταδίδεται σε 5 δευτερόλεπτα

Γιατί μεταδίδεται τόσο γρήγορα, ενώ οι άλλες όχι;

Είναι σαφές ότι η παραλλαγή Δέλτα μεταδίδεται πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες μεταλλάξεις, ωστόσο οι ειδικοί ακόμη δεν έχουν απαντήσει επακριβώς στο γιατί.

Η καθηγήτρια Κατριν Νοκς, μέλος της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας του Ηνωμένου Βασιλείου και ειδική στις αερομεταφερόμενες λοιμώξεις στο Πανεπιστήμιο του Leeds πιστεύει πως αυτό οφείλεται σε τρεις λόγους.

Πρώτον γιατί η μετάλλαξη ενδεχομένως μολύνει άτομα που έχουν υψηλότερο ιικό φορτίο, δεύτερον γιατί τα άτομα μπορεί να εκτεθούν λιγότερο στον ιό, αλλά αυτό να είναι αρκετό για να κολλήσουν και τρίτον γιατί ένα άτομο να κολλάει από άλλο άτομο ακόμη και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτρέπει ακόμη και οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασία και να συνεχίσουν να φορούν μάσκες.

Μετάλλαξη Δέλτα: Έντονη ανησυχία από τον Χαράλαμπο Γώγο (Video)

Μετάλλαξη Δέλτα: «Πάμε καλά επιδημιολογικά το RT έχει πέσει κάτω από 0,8 – 0,7 και τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι πάμε για διψήφιο αριθμό κρουσμάτων τον Ιούλιο. Κατεβαίνουμε συνεχώς επίπεδο, από το βαθύ πορτοκαλί πάμε στο κίτρινο και θα περάσουμε και στο πράσινο», είπε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας ωστόσο πως αυτή τη στιγμή υπάρχει παγκόσμιος συναγερμός για το στέλεχος Δέλτα και τις μεταλλάξεις που διαθέτει, με κυριότερη πηγή ανησυχίας τη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού.

«Η μεταδοτικότητα του Δ στελέχους είναι 60% μεγαλύτερη από την ήδη 60% μεγαλύτερη του βρετανικoύ στελέχους, δηλαδή ένας φορέας μεταδίδει σε 5 ή έξι ανθρώπους, ενώ τα αρχικά στελέχη είχαν μεταδοτικότητα στο 1,5 με 2. Κάτι που έχει σημασία για τον αριθμό των εμβολιασμένων» τόνισε.

«Η λέξη εμβολιαστείτε είναι η πρώτη λέξη που πρέπει να χρησιμοποιούν όλοι. Αυτή την στιγμή ο μόνος τρόπος να αποφύγουμε τα κακά νέα του Σεπτέμβρη, φθινοπώρου, είναι να ξεπεράσουμε μια εμβολιαστική κάλυψη 60 – 70% σε πρώτη φάση, διότι αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι το 70% θα πρέπει να γίνει 85% με τα νέα στελέχη που εμφανίζονται», είπε. Ωστόσο νωρίτερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 236 κρούσματα, 231 διασωληνωμένοι και 18 νέοι θάνατοι.

Τούντας: "Ανησυχώ για τους ανεμβολίαστους"

Την έντονη ανησυχία του για την μετάλλαξη Δέλτα, τη διασπορά της οποίας δεν θα αποφύγουμε της και στην Ελλάδα, εξέφρασε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιαστρικής ΕΚΑΠ Γ. Τούντας.

«Είναι πολύ πιθανόν μέχρι τέλος Αυγούστου να έχει επικρατήσει και στη χώρα μας, είπε επισημαίνοντας στη χώρα μας υπάρχει υστέρηση στα ποσοστά των εμβολιασμών, παρά το ότι είναι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί η όποια αρνητική εξέλιξη. Ο ίδιος δήλωσε ανήσυχος για την εμφάνιση αρνητικών συνεπειών που θα αφορούν αυτό ακριβώς το ποσοστό των ανεμβολίαστων «Αυτούς θα δούμε να νοσούν βαριά στα νοσοκομεία, όπως και τώρα, που είτε δεν ήθελαν, είτε δεν πρόλαβαν» είπε.

Αναφερόμενος στις διευκολύνσεις προς εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν και ενώ κάποιες θα ισχύσουν από αύριο, και στο κατά πόσο αυτό σημαίνει ότι θα χωριστούμε σε 2 κατηγορίες είπε ότι αυτό θα είναι με ευθύνη όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. «Δεν είναι κάτι που μας χωρίζει είναι μια ανεύθυνη απόφαση όσων δεν θέλουν να πάρουν μια απόφαση που θα προστατεύει την υγεία των ίδιων και των γύρω τους».

«Η μάχη με τον κορωνοϊό θα συνεχιστεί και το 2022 γιατί πρέπει να την κερδίσει όλη ανθρωπότητα μέσω των εμβολιασμών και των απαραίτητων μέτρων. Η μάσκα δεν πρέπει να φύγει από τη ζωή μας. Πρέπει να την κρατήσουμε μέχρι την τελική μάχη» είπε και εκτίμησε ότι κατά περιοχές μπορεί να δούμε τη χρήση της μάσκας να επιστρέφει με αυστηρότερους όρους.

«Πιθανόν να δούμε τοπικές αναφλέξεις της επιδημίας μέσα στο καλοκαίρι, ίσως χρειαστεί ένα κάνουμε ένα βήμα πίσω από τα βήματα που κάνουμε γιατί λόγω του τουρισμού έχουμε πιεστεί να κάνουμε γρήγορες κινήσεις σε σχέση με άλλες χώρες», σημείωσε κάνοντας λόγο για την «τραγική διαπίστωση που είναι μπροστά μας», ότι οι ανθρώπινες απώλειες το επόμενο διάστημα θα είναι από τους ανεμβολίαστους.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share