Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς αυτό;

1 Ιουλίου 2021 07:26
Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πολύ πιο εύκολες θα είναι οι καλοκαιρινές διακοπές στα ελληνικά νησιά από τις 1 Ιουλίου για τους Ευρωπαίους πολίτες, αφού τίθεται σε ισχύ το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα φέρει πίσω τις μετακινήσεις που στερηθήκαμε εξαιτίας του κορωνοϊού.

Όλοι οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί θα έχουν πια τη δυνατότητα να ταξιδέψουν πιο ελεύθερα εντός της ευρωπαϊκής κοινότητας, καθώς θα έχουν στα χέρια τους την απόδειξη ότι είναι ασφαλείς να διασχίζουν τα σύνορα. Επίσης, δες την Φον ντερ Λάιεν που έβγαλε το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό και το δείχνει στην κάμερα.

Το πιστοποιητικό είναι κοινό για όλα τα κράτη μέλη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονική ή έντυπη μορφή. Το νέο Green Pass θα είναι απαραίτητο για τις μετακινήσεις σε 33 χώρες της Ευρώπης.

Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό - Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Πώς θα γίνεται η έκδοση

Η διαδικασία για την έκδοσή του είναι ιδιαίτερα απλή, αφού θα μπορεί να γίνει από τον υπολογιστή μέσω του gov.gr, με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet και τον αριθμό ΑΜΚΑ.

Αναλυτικά, μπορείτε να λάβετε βεβαίωση για τον εμβολιασμό σας κατά του COVID-19. Η βεβαίωση μπορεί να εκδοθεί την επόμενη ημέρα από αυτή που κάνατε την τελευταία δόση εμβολιασμού, ανάλογα με το είδος του εμβολίου.

Θα χρειαστείτε:

  • τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet
  • τον ΑΜΚΑ σας

H βεβαίωση που θα εκδώσετε έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα.

Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση της βεβαίωσης ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

Βήμα-βήμα η διαδικασία έκδοσης

  • Είσοδος στην υπηρεσία για έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού εδώ.
  • Μπαίνετε στην πλατφόρμα eudcc.gov.gr. Θα χρειαστείτε τους κωδικούς Taxis και το ΑΜΚΑ
  • Πατάτε «Ξεκινήστε εδώ» και συνέχεια κλικάρετε σε μία από τις τρεις διαθέσιμες επιλογές:
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Εμβολιασμός) αν έχετε ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Νόσηση) αν έχετε νοσήσει και έχει καταχωριστεί το θετικό αποτέλεσμα
    Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID-19 (Διαγνωστικός Έλεγχος) αν έχετε υποβληθεί εντός των τελευταίων 30 ημερών σε διαγνωστικό έλεγχο Rapid ή PCR και έχει καταχωριστεί το αρνητικό αποτέλεσμα
  • Πατάτε «Συνέχεια» και «Σύνδεση»
  • Επιβεβαιώνετε τα στοιχεία σας
  • Συμπληρώνετε ΑΜΚΑ και λοιπά στοιχεία εφόσον χρειάζονται και πατάτε «Συνέχεια»

Τι μορφή έχει, ποιος και πώς θα το εκδίδει

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID εκδίδεται δωρεάν σε ψηφιακή μορφή και μπορεί να εκτυπωθεί. Φέρει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, ενώ το περιεχόμενό του αναγράφεται τόσο στην εθνική γλώσσα, όσο και στα αγγλικά, ώστε να είναι έγκυρο σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Αρμόδιες για την έκδοση του πιστοποιητικού είναι οι εθνικές αρχές κάθε χώρας. Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, αρχικά το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται μέσω του gov.gr και σε λίγες ημέρες θα είναι δυνατή η έκδοσή του μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Ποια προσωπικά μου δεδομένα θα περιλαμβάνει

Για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID θα περιέχει μόνο τις απαραίτητες βασικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης, πληροφορίες σχετικά με το εμβόλιο/την εξέταση/την ανάρρωση και έναν μοναδικό αναγνωριστικό κωδικό.

Σε ισχύ από σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό

Πώς θα ελέγχεται η γνησιότητά του

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει μια πύλη μέσω της οποίας όλες οι υπογραφές των πιστοποιητικών θα μπορούν να επαληθευτούν σε όλη την ΕΕ. Τα προσωπικά δεδομένα του κατόχου του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID δεν περνούν μέσω της πύλης, αφού αυτό δεν είναι αναγκαίο για την επαλήθευση της ψηφιακής υπογραφής.

Οι πολίτες, μπορούν να εκδώσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τη νόσο COVID-19 για τρεις λόγους:

  • Εάν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία του εμβολιασμού.
  • Εάν έχουν νοσήσει.
  • Εάν έχουν υποβληθεί σε διαγνωστικό έλεγχο rapid ή PCR

Μπορώ να ταξιδέψω χωρίς αυτό;

Το ψηφιακό πιστοποιητικό αποτελεί μία «λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας». Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να εμποδιστεί καθώς αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα. Σε περίπτωση που πολίτης που δεν το έχει, επιθυμεί να ταξιδέψει, θα πρέπει είτε να το εκδώσει είτε να ακολουθήσει τα μέτρα που έχει θέσει η χώρα προορισμού του.

Πώς θα εκδίδεται - Για ποιες χώρες είναι απαραίτητο

Πράσινο Πιστοποιητικό: Τι σημαίνει για τον τουρισμό - Ο ρόλος της Ελλάδας

Το πράσινο ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι πια γεγονός, με την Ελλάδα να είναι, μάλιστα, η πρώτη χώρα που προχωρά στην υλοποίησή του, παίζοντας το δικό της ξεχωριστό ρόλο.

Το «EU digital Covid certificate» θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου. Θα θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ. Θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή, για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης και ημερομηνία έκδοσης.

Ο ρόλος της Ελλάδας στο πρότζεκτ

«Το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό είναι από τα μεγαλύτερα project στην ΕΕ» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης στην ομιλία του στην παρουσίαση του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού (EU Digital COVID Certificate), το οποίο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «το μεγαλύτερο έργο διαλειτουργικότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε πώς ακριβώς λειτουργεί το ψηφιακό πιστοποιητικό μέσω του gov.gr, ενώ υπενθύμισε πως το σύστημα εμβολιασμού γίνεται μέσω τεσσάρων τρόπων για να κλειστεί το ραντεβού: είτε μέσω από την άυλη συνταγογράφηση είτε μέσα από την πλατφόρμα του emvolio.gov.gr είτε με φυσική παρουσία σε φαρμακεία και σε ΚΕΠ.

Διευκρίνισε ότι υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ που θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση. Πρόσθεσε ότι έχουν δυνατότητα και οι τουρίστες μέσα από την πλατφόρμα του Plf, εφόσον κάνουν τεστ στην Ελλάδα, να παίρνουν το πιστοποιητικό.

«Αποτελούν πρόκληση εκείνοι που έχουν ήδη κάνει μοριακό τεστ και δεν έχουν εμβολιαστεί ούτε νοσήσει», διευκρίνισε και συμπλήρωσε πως προβλέπεται έκδοση ειδικού πιστοποιητικού στους τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Ο υπουργός τόνισε πως «η ΕΕ έδειξε ηγεσία στην ανάδειξη αυτού του συστήματος. Ήταν μία ευρωπαϊκή ψηφιακή χορογραφία. Αυτή η αρχιτεκτονική διάδραση εμπεριείχε μία στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών» και σημείωσε πως η διαμόρφωση του ψηφιακού πιστοποιητικού δεν ήταν μία εύκολη διαδικασία, καθώς έπρεπε να δημιουργηθεί μία πλατφόρμα εξακρίβωσης, ώστε να αποδεικνύεται πως το πιστοποιητικό είναι αυθεντικό.

Ο κ. Πιερρακάκης χρησιμοποίησε το κινητό του τηλέφωνο κι ανέφερε πως οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr, και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους. «Όταν το έγγραφο έχει εκδοθεί, θα υπάρχει πλατφόρμα εξακρίβωσης, το οποίο μας το παρείχε η ΕΕ. Επομένως θα υπάρχει QR code που θα δείχνει πως το έγγραφο είναι αυθεντικό και σωστό», εξήγησε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share