Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρχονται δύο κατηγορίες εστιατορίων και καφέ: Τα Covid Free και τα μεικτά!

Τι ανακοινώνει η κυβέρνηση σε λίγα λεπτά;

29 Ιουνίου 2021 12:02
Έρχονται δύο κατηγορίες εστιατορίων και καφέ: Τα Covid Free και τα μεικτά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στις 12:30 θα παρουσιαστούν οι διευκολύνσεις στους πλήρως εμβολιασμένους. Πρόκειται για ένα πλαίσιο λειτουργίας για υπηρεσίες ψυχαγωγίας εμβολιασμένων και μη.

Οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης θα ανακοινώσουν το πλαίσιο λειτουργίας χώρων εστίασης, αλλά και ψυχαγωγίας, το οποίο θα ισχύει από τις 15 Ιουλίου.

Δύο κατηγορίες χώρων ψυχαγωγία -Για εμβολιασμένους και οι μεικτοί

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι και θέατρα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη θα αφορά την εξυπηρέτηση πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, αλλά και όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό τους τελευταίους 6 μήνες. Στους συγκεκριμένους χώρους η χωρητικότητα σε άτομα θα προσεγγίζει το 80%-90%.

Στη δεύτερη κατηγορία θα εντάσσονται οι μεικτοί χώροι (εστιατόρια, καφέ, κινηματογράφοι, θέατρα) και η χωρητικότητα θα περιορίζεται περίπου στο 50%. Στα μικτούς χώρους ψυχαγωγίας οι πελάτες θα μπορούν να εισέρχονται έχοντας υποβληθεί νωρίτερα σε radid ή pcr test. Αναμένεται μάλιστα να διευκρινιστεί πως δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με αποτέλεσμα self test.

Έρχονται δύο κατηγορίες εστιατορίων και καφέ

Τι ισχύει για τους υπαίθριους χώρους

Παράλληλα σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να υπάρξουν διευκρινίσεις και για τους υπαίθριους χώρους. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να αυξηθεί το ποσοστό χωρητικότητας στους μεικτούς χώρους, ενώ σε αυτούς για τους πλήρως εμβολιασμένους θα παραμένει ίδιο το ποσοστό (80%-90%).

Το πιστοποιητικό στην είσοδο

Στόχος είναι να ισχύσουν μέσα στο καλοκαίρι αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι τεχνικές προετοιμασίες και θα αφορούν ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων. Οι εμβολιασμένοι θα εισέρχονται στους χώρους που θα ανακοινωθούν με την επίδειξη πιστοποιητικού που δίνεται όταν κάποιος εμβολιάζεται και όπου αναγράφεται ένα barcode. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης ή ο υπεύθυνος του χώρου θα το ελέγχει με μια ειδική εφαρμογή. Θα την «κατεβάζει» στο κινητό του, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πύλη gov.gr και όταν ελέγχει το barcode από το πιστοποιητικό θα ανάβει «πράσινο» για την είσοδο χωρίς κανένα άλλο προσωπικό στοιχείο του πολίτη.

Το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, φέρνοντας ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης. Οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορωνοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Επιστροφή στα γήπεδα για τους πλήρως εμβολιασμένους
Επιπλέον θα ανακοινωθεί και η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα. Οπως όλα δείχνουν θα ακολουθηθεί το παράδειγμα του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Για να εισέλθουν οι οπαδοί στις κερκίδες των γηπέδων θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό είτε πλήρους εμβολιασμού είτε ότι είχαν νοσήσει από κορωνοϊό.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους "χτυπά" περισσότερο - Πώς προστατεύουν τα εμβόλια

Μετάλλαξη Δέλτα: Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού εντοπίζεται σε περισσότερες από 92 χώρες, με την Ελλάδα να είναι ανάμεσα σε αυτές όπου η μετάλλαξη έχει ισχυρή παρουσία, παρότι δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στον γονιδιωματικό έλεγχο. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει ότι το 90% των νέων λοιμώξεων το καλοκαίρι θα οφείλεται στη συγκεκριμένη παραλλαγή, Δέλτα.

«Το χαρακτηριστικό του ιού με αυτή τη μετάλλαξη, είναι η υψηλή μεταδοτικότητα, 50%-70% μεγαλύτερη από την μεταδοτικότητα του βρετανικού στελέχους, που είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος της Γιουχάν» εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου τον λόγο που η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί αίφνης συναγερμό. Παράλληλα δείτε και πώς μεταδίδεται στους ανεμβολίαστους μέσα σε 5".

Εκτίμησε επιπλέον ότι η διασπορά του ιού με τη μετάλλαξη Δέλτα

θα αφορά, όπως φαίνεται από τα μέχρι σήμερα δεδομένα, κυρίως ανεμβολίαστους, ανοσοκατασταλμένους και τα παιδιά τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί – αυτές οι κατηγορίες πολιτών θα «οδηγήσουν» πιθανότατα το επόμενο επιδημικό κύμα. Σήμερα εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση είναι το 45% του γενικού πληθυσμού (53,3% των ενηλίκων) και πλήρως εμβολιασμένο το 35% του γενικού πληθυσμού (41% των ενηλίκων).

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναφέρθηκε στα εμβολιαστικά προγράμματα του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, που λειτούργησαν ως πρότυπα και που συνεχίζουν να λειτουργούν ως «πιλότοι» στη διαχείριση της επιδημίας.

«Η εμφάνιση επιδημικής έξαρσης, έστω μικρής, στο Ισραήλ, σε ανεμβολίαστους ενήλικες, δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: ότι το ποσοστό ανοσίας που έχει επιτευχθεί σε αυτή τη χώρα-μοντέλο μβολιασμού, το 60%, δεν είναι επαρκές για την προστασία από αυτήν τη μετάλλαξη του ιού. Άρα η Δέλτα μετάλλαξη έχει υψώσει ακόμη περισσότερο το τείχος που χρειάζεται για την ανοσία και υπολογίζεται από επιστήμονες ότι ξεπερνά το 80%» εξήγησε.

Αλλά και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως είπε, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξήθηκαν μεν τα κρούσματα, αλλά όχι τα περιστατικά βαριάς νόσησης, διαπίστωση που τη χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική διότι «επιβεβαιώνει την αξία του εμβολιασμού. Τα εμβόλια προστατεύουν» όπως κατέληξε.

Για το Δέλτα στέλεχος ο εμβολιασμός με δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και AstraZeneca έναντι της σοβαρής νόσου είναι σε επίπεδο 96% για το εμβόλιο Pfizer και 92% για το AstraZeneca (ανάλογα ποσοστά αναμένεται να έχουν και τα εμβόλια της ανάλογης τεχνολογίας, είτε της Moderna, είτε Johnson & Johnson). Αφορά όμως σε ολοκληρωμένο εμβολιασμό, καθώς μόνο η 1η δόση υπολογίζεται ότι προστατεύει σε ποσοστό 30% το νέο στέλεχος που έχει σημάνει συναγερμό. Προστατευμένοι είναι και όσοι έχουν φυσική ανοσία, δηλαδή έχουν νοσήσει -αν και το επίπεδο αντισωμάτων είναι χαμηλότερο σε σχέση με αυτά που προκαλεί ο εμβολιασμός.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους

Ξεκινούν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες ο κ. Θεμιστοκλέους, οι πολίτες άνω των 60 ετών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματίσει ραντεβού φτάνουν το 74%, ποσοστό που θεωρείται μια καλή βάση και εκτιμάται ότι θα αυξηθεί περαιτέρω. Την καλύτερη εμβολιαστική επίδοση έχει η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών που έχει εμβολιαστεί σε ποσοστό 81%, με το ποσοστό να φτάνει το 83%, αν συνυπολογιστούν και τα προγραμματισμένα ραντεβού. Πολύ καλές επιδόσεις έχουν και τα άτομα ηλικίας 70-74 χρόνων (κάλυψη 75% και με τα κλεισμένα ραντεβού ποσοστό 77%) και 65-69 χρόνων (76% και 77% αντίστοιχα).

Τα ποσοστά συμμετοχής υποχωρούν σε ηλικίες κάτω των 30 ετών, αλλά συνυπολογίζεται ότι οι νεότεροι έχουν ενταχθεί τελευταίοι στην εμβολιαστική εκστρατεία. Πιο αναλυτικά, η ομάδα 30 έως 34 ετών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση σε ποσοστό 34%, ποσοστό που ανεβαίνει στο 40% εάν υπολογιστούν και τα ραντεβού. Τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 22% και 33% για την ομάδα 25 έως 29 ετών, 11% και 20% για την ομάδα 18 έως 25 ετών.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος των κατ' οίκον εμβολιασμών μέσα στις επόμενες ημέρες, που δρομολογείται με την ψήφιση σήμερα στη Βουλή των σχετικών κανονιστικών διατάξεων. Όπως εξήγησε, με την έκδοση του ΦΕΚ θα γίνει πρόσκληση στους ιδιώτες γιατρούς για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τους γιατρούς του προγράμματος και να προγραμματίζουν τον εμβολιασμό είτε στο ιατρείο είτε κατ' οίκον. Θα υπάρχει συγκεκριμένη αμοιβή για το γιατρό από την Πολιτεία για τον εμβολιασμό σε κάθε περίπτωση, αλλά για τον πολίτη θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός θα γίνει με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σε γενικές γραμμές τα άτομα τα οποία είναι δικαιούχοι του προγράμματος βρίσκονται σε μόνιμο κλινοστατισμό, ή έχουν σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητας, δηλαδή η μετακίνησή τους γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία ή έχουν βαριά ψυχική ή νοητική νόσο, όπως πχ νόσο Αλτσχάιμερ.

Μετάλλαξη Δέλτα: Ποιους

Παγώνη: Ποιους «χτυπά» η μετάλλαξη Δέλτα - Oι νέοι να εμβολιαστούν πριν φύγουν διακοπές

Μήνυμα στους πολίτες για εμβολιασμό πριν τις διακοπές τους, απέστειλε μιλώντας σήμερα η Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Η Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ επεσήμανε πως τα ποσοστά εμβολιασμένων είναι ακόμη χαμηλά αλλά εξέφρασε την εκτίμηση πως δεδομένου ότι θα γίνει αντιληπτό πως η κατάσταση δυσκολεύει εξαιτίας της μετάλλαξης, αλλά δεν έχουμε περιθώριο για πισωγυρίσματα, ο κόσμος θα σπεύσει να εμβολιαστεί. «Δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω», είπε χαρακτηριστικά.

Η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, πρόσθεσε πως λαμβάνοντας υπ΄όψιν ότι πλέον στην χώρα μας παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με την μετάλλαξη δέλτα, οι πολίτες πρέπει να ενημερωθούν και να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.

Παγώνη: Ένας εμβολιασμένος δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ

Όπως εξήγησε τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά για τους εμβολιασμένους καθώς ακόμη κι αν νοσήσουν δεν πρόκειται χρειαστούν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. «Ένας εμβολιασμένος πρέπει να κατανοήσει ότι δεν θα μπει ποτέ σε ΜΕΘ» τόνισε υπογραμμίζοντας πως πρέπει να έχουμε υπ΄όψιν μας πως η μετάλλαξη δέλτα, όπως έχει παρατηρηθεί από τα κρούσματα της στο εξωτερικό, χτυπά κυρίως ηλικίες κάτω των 40.

«Οι νέοι μας λοιπόν θα εμβολιαστούν πριν φύγουν για τις διακοπές τους» κατέληξε η κυρία Παγώνη επισημαίνοντας πως σε κάθε περίπτωση δεν έχει πρόθεση να πανικοβάλλει τους πολίτες με τα λεγόμενα της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share