Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους

Σύσκεψη στο Μαξίμου για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων

28 Ιουνίου 2021 07:24
Κορωνοϊός: Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας - Σήμερα οι ανακοινώσεις για τους εμβολιασμένους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Κορωνοϊός: Άλλο ένα βήμα προς την ελευθερία έχει ξεκινήσει από σήμερα καθώς τόσο η απαγόρευση κυκλοφορίας όσο και η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους έχουν καταργηθεί και επίσημα. Ωστόσο την ίδια ώρα κορυφώνεται η συζήτηση για τις λεγόμενες διευκολύνσεις στους εμβολιασμένους μιας και σήμερα αναμένονται ανακοινώσεις. Ωστόσο χθες Κυριακή ο ΕΟΔΥ 236 κρούσματα, 231 διασωληνωμένοι και 18 νέου θανάτους με την πανδημία να δείχνει ότι βρίσκεται σε πτωτικό στάδιο.

Νέες ανάσες ελευθερίας

Αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι δέκα άτομα ανά τραπέζι, από έξι άτομα που ισχύει σήμερα. Εξαιρούνται οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self- test σε χώρους εργασίας και οι αθλούμενοι σε γυμναστήρια, 15 ημέρες μετά από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού (και της δεύτερης δόσης εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων).

Το ανώτατο όριο ατόμων για τους εξωτερικούς χώρους δεξιώσεων αυξάνεται στα 300 άτομα με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στις οργανωμένες παραλίες/ πλαζ ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τ.μ. επιφανείας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Τι ισχύει για τη μάσκα

Παραμένει σε ισχύ η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους χωρίς εξαιρέσεις. Ισχύει η διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, με μόνη εξαίρεση εξωτερικούς χώρους όπου δεν παρατηρείται συγχρωτισμός /συνωστισμός.

Κορωνοϊός: Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας

Το σχέδιο για covid free χώρους

Η κυβέρνηση εκτός από τα προνόμια επεξεργάζεται και ένα ακόμη σχέδιο που θέλει τους ιδιοκτήτες μαζικών χώρων (εστίασης και ψυχαγωγίας) να έχουν τη διακριτική ευχέρεια να επιλέγουν, εάν θα απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε εμβολιασμένους ή σε όλους τους πολίτες (ανεμβολίαστους και μη).

Στην πρώτη περίπτωση στα covid free καταστήματα θα αίρονται τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και η πληρότητα θα αυξάνει στο 90% ή και 100%. Ο έλεγχος εμβολιασμού του πελάτη αναμένεται να γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής που θα έχει στη διάθεσή του ο ιδιοκτήτης στην οποία θα σκανάρει το QR Code του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Αντίθετα, στη δεύτερη περίπτωση οι περιορισμοί θα διατηρούνται, δηλαδή θα παραμένει η πληρότητα στο 70%, το όριο π.χ. στα τραπέζια και η χρήση της μάσκας κατά περίπτωση. Κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αυτορρύθμιση της αγοράς, εξηγώντας ότι ο μη εμβολιασμένος ενδεχομένως να έχει συνέπειες που δεν θα πηγάζουν από κάποιο νόμο αλλά θα είναι αποτέλεσμα των κανόνων της αγοράς.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι, αν τελικά υιοθετηθεί αυτό το μοντέλο, το οποίο είχε ήδη προαναγγείλει ο πρωθυπουργός λέγοντας προ ημερών «Ουδείς το φθινόπωρο δεν θα μπορεί να απαγορεύσει σε έναν παραδείγματος χάριν επιχειρηματία της εστίασης να δέχεται μόνο εμβολιασμένους στο μαγαζί του», δεν θα περιλαμβάνει χώρους που είναι απαραίτητο να πάει ένας πολίτης όπως δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, μέσα μαζικής μεταφοράς. Δηλαδή, σε αυτά δεν θα υπάρχει διάκριση ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους

Το πρωί της Δευτέρας, θα τεθεί επί τάπητος η εφαρμογή των νέων μέτρων για τους εμβολιασμένους, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρουν μέρος πολλά κυβερνητικά στελέχη αλλά και υπουργοί. Μάλιστα, αν κλειδώσουν οι λεπτομέρειες που απομένουν δεν είναι απίθανο να έχουμε ανακοινώσεις ακόμα και σήμερα.

Σε περίπτωση που βρεθεί η χρυσή τομή, οι ανακοινώσεις πιθανολογείται πως θα γίνουν από τον πρωθυπουργό και θα εξειδικευτούν από τους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα τώρα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η εφαρμογή του σχεδίου που θα καταρτιστεί θα είναι άμεση από την αρχή του Ιουλίου έτσι ώστε η αγορά και η κοινωνία να μπορέσει να ζήσει ένα όσο το δυνατόν πιο κανονικό καλοκαίρι, έστω και με τον διαχωρισμό εμβολιασμένων και μη.

Κυβερνητικές πηγές μετέδιδαν στο protothema.gr πως είναι σημαντικό να διευκρινιστεί πως οι όποιες διευκολύνσεις αφορούν σε δραστηριότητες δευτερεύουσας σημασίας και όχι καταστήματα που ειδών πρώτης ανάγκης, όπως σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, φούρνους κλπ. Οι επιχειρήσεις αυτές θα είναι υποχρεωμένες να εξυπηρετήσουν όλους τους πελάτες.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ψυχαγωγίας, της διασκέδασης και της εστίασης να επιλέγουν εάν επιθυμούν να εξυπηρετούν μόνον εμβολιασμένους ή όλους τους πολίτες. Σε περίπτωση που επιλέγουν το πρώτο δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά τα μέτρα ενάντια στην πανδημία και οι χώροι θα λειτουργούν κανονικά. Εάν ο επιχειρηματίας επιλέξει να μην διαχωρίσει τους πελάτες του, τότε θα μπορεί να τους εξυπηρετήσει στους εξωτερικούς χώρους και μόνο ενώ κάθε άλλο μέτρο που είναι σε ισχύ θα πρέπει να τηρηθεί.

Παρελθόν η απαγόρευση κυκλοφορίας

Ανατροπή από τον ΠΟΥ: Ζητά να φορούν μάσκα και οι εμβολιασμένοι

Η μετάλλαξη «Δέλτα» και η εξάπλωσή της παγκοσμίως έχει προκαλέσει ανησυχία, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να ζητά, τώρα, και από τους πλήρως εμβολιασμένους να συνεχίσουν να φορούν μάσκα.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τις νέες οδηγίες που ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Η σύσταση της χρήσης της μάσκας από τους εμβολιασμένους συνίσταται στο ότι δεν έχει εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός και ένα τόσο μολυσματικό στέλεχος μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις του ιού.

Στο Ισραήλ περίπου οι μισοί ενήλικες που προσβλήθηκαν με το νέο στέλεχος ήταν πλήρως εμβολιασμένοι με το εμβόλιο της εταιρείας Pfizer. Το νέο αυτό στέλεχος είναι το ταχύτερο στέλεχος στη διασπορά του έως τώρα.

Η παρουσία του έχει εξακριβωθεί σε 92 χώρες του κόσμου και είναι πιθανόν να είναι το επικρατές στέλεχος του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης είναι δυνητικά πιο θανατηφόρο στέλεχος, γιατί εξαιτίας της πολύ μολυσματικής του φύσης, θα προσβάλλει τελικά τους πιο ευπαθείς που θα νοσήσουν σοβαρότερα, θα νοσηλευτούν και πιθανά θα καταλήξουν από τη λοίμωξη COVID-19, ειδικά σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Το στέλεχος αυτό πιθανά οδηγεί και σε σοβαρότερα συμπτώματα, αλλά και διαφορετικά από τα συνηθισμένα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19, όπως τα γνωρίζαμε έως τώρα. Στις ΗΠΑ πάνω από το 10% των ατόμων που μολύνονται τώρα από τον SARS-CoV-2, οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα και έχει ήδη υπολογιστεί ότι έχουν ήδη καταλήξει λόγω αυτού του στελέχους πάνω από 600 χιλιάδες άνθρωποι.

Γι’ αυτό, καταλήγουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, είναι σημαντική η πρόοδος του εμβολιασμού και η τήρηση των κανόνων ασφαλείας.

Πότε θα πετάξουμε εντελώς τη μάσκα στην Ελλάδα;

Για την πορεία της πανδημίας και την άρση των μέτρων ενάντια στην διάδοση του κορωνοϊού μίλησε μεταξύ άλλων η πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Ματίνα Παγώνη.

Όπως είπε στο MEGA το πρωί της Παρασκευής (25/6), αναφερόμενη στην μετάλλαξη Δ σημείωσε πως «φοβόμαστε αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί». Συμπληρώνοντας είπε πως «όταν έχεις κάνει το εμβόλιο και τις δύο δόσεις δεν υπάρχει περίπτωση να μπεις στην ΜΕΘ. Δεν υπάρχει στο ιστορικό ούτε ένας. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα. Αυτό που έχει σημασία είναι να γίνουν γρήγορα οι εμβολιασμοί. Τέλος Αυγούστου πρέπει να έχουμε εμβολιαστεί σε ποσοστό 80%. Αν αυξήσουμε τους εμβολιασμούς και έχουμε τείχος ανοσίας 75-80% δεν γίνεται να γυρίσουμε πίσω». «Από το Φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει μέχρι τότε να καλύψουμε το κενό» συνέχισε.

Όσον αφορά τις μάσκες η κ. Παγώνη ξεκαθάρισε: «Όταν η επιτροπή εισηγήθηκε να βγάλουμε τις μάσκες διευκρίνισαν ότι πρέπει αυτό να γίνει μόνο σε εξωτερικούς χώρους και όπου δεν υπάρχει συνωστισμός. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες, γιατί δεν ξέρεις ποιος είναι δίπλα σου. Τη μάσκα θα την έχουμε στην τσέπη μας, στην τσάντα μας. Μπορεί να ξεχνάμε το πορτοφόλι μας αλλά όχι τη μάσκα μας. Όταν φτάσουμε στο 80% των εμβολιασμών τότε θα μπορούμε να πετάξουμε τη μάσκα».

Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε ακόμα στις γυναίκες που θέλουν να κάνουν παιδί και κατά πόσον είναι ασφαλές να εμβολιαστούν. «Η μία σχολή λέει δεν υπάρχει πρόβλημα και η άλλη είναι πιο επιφυλακτική και θέλει να περιμένει τις μελέτες. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι μπορούν οι γυναίκες να κάνουν το εμβόλιο γιατί δεν επηρεάζει το έμβρυο. Με βάση τις μελέτες που έχουμε τώρα, γιατί τα δεδομένα στην ιατρική αλλάζουν».

«Πρέπει να τονιστεί πόσο σημαντικό είναι το εμβόλιο σχετικά με τις παρενέργειες που κάνει η ίδια η νόσος» τόνισε η ίδια.

«Αυτοί που ήμασταν κάθε μέρα στα νοσοκομεία έπρεπε να γράψουμε βιβλίο. Δεν θα ξεχάσω μια συνάδελφο μου που είχε αρρωστήσει όλη η οικογένεια της. Οι γονείς της, ο άνδρας της και το ένα από τα τρία παιδιά της. Έχασε τους γονείς της, ευτυχώς σώθηκε το παιδάκι και ο άνδρας της. Ζούσαμε κάθε μέρα δύσκολες ιστορίες. Αν λέγαμε προς τα έξω τι συμβαίνει με τους ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί θα είχαμε φράσει στο 95%» είπε συγκλονισμένη η κ. Παγώνη.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share