Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή «Δέλτα» - Ετοιμάζει lockdown ο Μητσοτάκης

Το μήνυμα που φέρνει ξανά ανησυχία

25 Ιουνίου 2021 15:02
Κορωνοϊός: Παγκόσμιος συναγερμός για την παραλλαγή «Δέλτα» - Ετοιμάζει lockdown ο Μητσοτάκης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει εκ νέου λόγω κορωνοϊού και, αυτή την φορά, έχει σχέση με τη μετάλλαξη «Δέλτα», ή αλλιώς την ινδική, καθώς θεωρείται πιθανό να υπάρξει έξαρση της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι.

Προς το παρόν η πανδημία σημειώνει ύφεση, με τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων αλλά και των θανάτων που καταγράφονται παγκοσμίως να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, με τη μετάλλαξη να εξαπλώνεται και στην χώρα μας.

Όμως ήδη πολλές χώρες, όπως η Βρετανία, η Ινδονησία, η Πορτογαλία, η Ρωσία και το Ισραήλ, παρατηρούν αναζωπύρωση του αριθμού των νέων μολύνσεων, η οποία εν μέρει οφείλεται στην εξάπλωση του στελέχους Δέλτα, ενώ πολλές χώρες φοβούνται ότι θα είναι οι επόμενες.

Το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία τον Απρίλιο και πλέον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 85 χώρες, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Στην Ευρώπη αρχικά εμφανίστηκε στη Βρετανία, αντικαθιστώντας μέσα σε λίγες εβδομάδες το στέλεχος Άλφα, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Το ίδιο σενάριο ενδέχεται να παρατηρηθεί το καλοκαίρι και στην υπόλοιπη ήπειρο: το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) εκτίμησε ότι ως τις αρχές Αυγούστου το 70% των νέων μολύνσεων στην ΕΕ θα οφείλονται στο στέλεχος αυτό, ενώ ως τα τέλη Αυγούστου το ποσοστό θα φτάσει το 90%.

Στις ΗΠΑ στις 5 Ιουνίου το 5% των νέων κρουσμάτων οφειλόταν στο στέλεχος Δέλτα, με το ποσοστό να φτάνει το 35% την προηγούμενη εβδομάδα. Αντίστοιχη είναι η τάση και στο Ισραήλ.

Η γρήγορη εξάπλωση του στελέχους αυτού εξηγείται από το «ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα» σε σχέση με τα άλλα: εκτιμάται ότι είναι κατά 40% με 60% πιο μεταδοτικό από το στέλεχος Άλφα, το οποίο ήταν επίσης πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού, στο οποίο οφειλόταν το πρώτο κύμα της επιδημίας στην Ευρώπη.

Ομάδα Γάλλων ερευνητών εκτιμά ότι το στέλεχος Δέλτα είναι 50% με 80% πιο μεταδοτικό, σύμφωνα με μελέτη που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και βασίζεται σε στοιχεία από την περιοχή του Παρισιού.

Παράλληλα «οποιαδήποτε χαλάρωση στη διάρκεια του καλοκαιριού των μη φαρμακευτικών μέτρων που ίσχυαν στις αρχές Ιουνίου ενδέχεται να προκαλέσει γρήγορη και σημαντική αύξηση του ημερήσιου αριθμού των νέων κρουσμάτων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», προειδοποίησε την Τετάρτη το ECDC.

Η άνοδος αυτή θα οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των νοσηλειών και των θανάτων «που μπορεί να φτάσουν στα ίδια επίπεδα με αυτά του φθινοπώρου του 2020, αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα».

Στις ΗΠΑ ο Άντονι Φάουτσι, επιστημονικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, επίσης προέβλεψε την Τρίτη «νέες εξάρσεις της επιδημίας», εκτιμώντας παράλληλα ότι αυτές αναμένεται να είναι περιορισμένες τοπικά και να εξαπλωθούν λιγότερο από τα τρία προηγούμενα κύματα της πανδημίας.

Το μήνυμα Μητσοτάκη και η πιθανότητα για lockdown

Την άποψη ότι δεν χρειάζονται περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown προαναγγέλλοντας, παράλληλα, ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα για τα προνόμια στους εμβολιασμένους.

«Μια απάντηση υπάρχει στην μετάλλαξη και αυτή είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών» τόνισε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε «οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλείς και όσοι είναι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν».

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυνε έκκληση «να εντείνουμε και άλλους τους ρυθμούς των εμβολιασμών».

Επικαλέστηκε, δε, τα στοιχεία από τα νοσοκομεία τονίζοντας ότι «όλοι οι συμπολίτες που έχουν διασωληνωθεί ή χάσει τη ζωή τους το τελευταίο διάστημα δεν είχαν εμβολιαστεί και ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και θα είχαν καλύτερες πιθανότητες αν είχαν εμβολιαστεί».

«Σήμερα είναι η μετάλλαξη Δ, αύριο θα είναι η μετάλλαξη Ε κ.ο.κ. θα υπάρχει πάντα μια μετάλλαξη που θα γίνει η επικρατούσα. Η μετάλλαξη αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό αυτό μας το λένε οι ειδικοί και τα στοιχεία από τη Μεγάλη Βρετανία και γι’ αυτό δεν μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία» πρόσθεσε.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share