Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Notam: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες - Τι ισχύει για την είσοδο στη χώρα

Όλες οι λεπτομέρειες για τους τουρίστες

26 Ιουνίου 2021 19:55
Notam: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες - Τι ισχύει για την είσοδο στη χώρα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ανακοινώνει στο επιβατικό κοινό τις νέες παρατάσεις, έως το Σάββατο 3 Ιουλίου 2021 και έως τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 ώρα 06:00 το πρωί, για τις αεροπορικές οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εξωτερικού και προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς που έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου του κορωνοϊου. Παράλληλα δείτε και πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι παρατάσεις των αεροπορικών οδηγιών εξωτερικού που θα ισχύουν έως 3/7/21:

Απαγορεύσεις υπηκόων από τρίτες χώρες. Προϋποθέσεις εισόδου επιβατών στη χώρα για πτήσεις από το εξωτερικό: σύμφωνα με τη notam ισχύει απαγόρευση εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ε. Ε και της Συμφωνίας Σένγκεν συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Εξαιρούνται οι επιβάτες που ταξιδεύουν για ουσιώδεις λόγους (essential reasons) και οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 26 χωρών: Αυστραλία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Καναδάς, Λευκορωσία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Κατάρ, Κίνα, Κουβέιτ, Ουκρανία, Ρουάντα, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία, Ιαπωνία και Λίβανος.

Αεροπορική οδηγία για PLF: Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr. έως την προηγούμενη ημέρα πριν από την άφιξή τους στη χώρα.

Είσοδος στην Ελλάδα με πιστοποιητικό εμβολίου ή αρνητικό test PCR ή RAPID TEST ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό: Για τους ταξιδιώτες προς Ελλάδα προϋπόθεση εισόδου στη χώρα είναι μια από τις παρακάτω:

1) Να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή.

2) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός των τελευταίων 72 ωρών, ή 48 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα ως προς τον έλεγχο με rapid test.

3) Εναλλακτικά, οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα πρέπει να φέρουν βεβαίωση νόσησης ισχύος 2 έως 9 μηνών από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία.

4)Επίσης οι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό δύναται να φέρουν, σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή, ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID-19 στο οποίο περιέχονται πληροφορίες σχετικά με τον εμβολιασμό ή το αποτέλεσμα του τελευταίου ελέγχου (rapid test 48 ωρών ή PCR 72 ωρών) ή τη νόσηση από τον κορωνοϊό COVID-19.

Έλεγχοι σε παιδιά από 12 ετών και άνω: Η υποχρέωση των προϋποθέσεων, (εμβόλιο ή αρνητικό τεστ ή βεβαίωση νόσησης ή ψηφιακό πιστοποιητικό), για είσοδο στη Ελλάδα ισχύει και για παιδιά από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Notam για Μαυροβούνιο: Οι μόνιμοι κάτοικοι Μαυροβουνίου θα εισέρχονται στην Ελλάδα υπό τις εξής προϋποθέσεις:

  • α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και
  • β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19.

Notam: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες

Δειγματοληπτικός έλεγχος ταξιδιωτών με RAPID TEST:

Σε όλους τους επιβάτες εξωτερικού επιπρόσθετα θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος (rapid test) κατά την άφιξή τους, βάση της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό η καραντίνα θα ισχύει για 10 μέρες, ενώ αν ο επιβάτης εξωτερικού είναι εμβολιασμένος και το rapid test κατά την άφιξή του δείξει ότι είναι θετικός στη νόσο θα παραμένει σε απομόνωση για 7 μέρες. Και στις δύο περιπτώσεις ( 10 ή 7 μέρες προσωρινού περιορισμού), προκειμένου να γίνει άρση της καραντίνας τα πρόσωπα υπόκεινται σε υποχρεωτικό εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR την τελευταία ημέρα του προσωρινού περιορισμού τους.

Παρατείνονται και οι οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς.

Παράταση και για τα νησιά

Επίσης παίρνει παράταση μέχρι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 και ώρα 06:00 η notam με τις οδηγίες προς επιβάτες πτήσεων εσωτερικού σε νησιωτικούς προορισμούς.

Ειδικότερα, όλοι οι επιβάτες πτήσεων εσωτερικού προς νησιωτικούς προορισμούς, οφείλουν να πληρούν μία από τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίσουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, που να έχει εκδοθεί μέσω της ιστοσελίδας https://www.gov.gr/ipiresies/ugeia-kai-pronoia/koronoios-covid-19/pistopoietiko-emboliasmou.

Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, να έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων ημερών (14) τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 και να προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα, το οποίο να έχει εκδοθεί από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, τον τύπο του διενεργηθέντος εμβολίου και τον αριθμό των δόσεων.

β) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR (με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος) εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου ή σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Εφόσον πρόκειται για αλλοδαπούς προερχόμενους από το εξωτερικό, μπορούν να προσκομίζουν βεβαίωση αρνητικού τεστ, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ισπανική, ιταλική ή ρωσική γλώσσα.

γ) να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού και να το πιστοποιούν με σχετική βεβαίωση που επιδεικνύεται έντυπα. Η πιστοποίηση του αποτελέσματος θα γίνεται μέσω της δήλωσης βεβαίωσης αποτελέσματος self-test για COVID-19, η φόρμα συμπλήρωσης της οποίας είναι αναρτημένη στη σελίδα https://self-testing.gov.gr/covid19-self-test-print.pdf στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα.

δ) να επιδεικνύουν βεβαίωση νόσησης που έχει ισχύ για χρονικό διάστημα από δύο έως εννιά μήνες από την αναγραφόμενη σε αυτό ημερομηνία νόσησης που έχει εκδοθεί με την παρέλευση τριάντα (30) ημερών από τον πρώτο θετικό έλεγχο από δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία. Οι ανωτέρω υποχρεώσεις αφορούν ανηλίκους από δώδεκα (12) ετών και άνω.

Notam: Παρατείνονται οι αεροπορικές οδηγίες - Τι ισχύει για την είσοδο στη χώρα

Κορωνοϊός: Ποια μετάλλαξη «Δέλτα»; Αυτή έρχεται να σκορπίσει τον τρόμο!

Ο κορωνοϊός μπορεί να έχει αρχίσει να... φθίνει στην χώρα μας τον τελευταίο καιρό, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αλλά αρκετή συζήτηση γίνεται γύρω από τη μετάλλαξη «Δέλτα» και την κυριαρχία της, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είναι η μόνη, που ανησυχεί.

Σύμφωνα, με το Open, εξετάζονται αρκετά κρούσματα ως ύποπτα για την ινδική μετάλλαξη, ενώ μόνο στην Κρήτη τα νέα ύποπτα κρούσματα είναι 20. Υπενθυμίζεται πως στο νησί έχουν ήδη εντοπιστεί 19 κρούσματα με το συγκεκριμένο στέλεχος κορωνοϊού.

Για την αντιμετώπιση τη μετάλλαξης Δέλτα δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα τοπικά lockdown σε ορισμένες περιοχές της χώρας. Το συγκεκριμένο στέλεχος είναι κατά 60% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και πλήττει ακόμη και τις νεότερες ηλικίες. «Αν χρειαστεί λόγω μετάλλαξης Δέλτα, θα επιστρέψουμε σε lockdown, τοπικά σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» σημείωσε στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως η μόνη άμυνα απέναντι στο νέο - εξαιρετικά μεταδοτικό- στέλεχος είναι ο πλήρης εμβολιασμός. Ως τώρα, πλήρως έχει εμβολιαστεί το 33% και για αυτό το λόγο τα προνόμια των εμβολιασμένων θα πρέπει να θεωρούνται ζήτημα ημερών.

Η νέα μετάλλαξη της Ινδίας που ανησυχεί

Η Ινδία ανακοίνωσε την Τρίτη (22/6), ότι μια νέα παραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχία και είπε ότι έχουν εντοπιστεί δεκάδες περιπτώσεις σε τουλάχιστον τρεις πολιτείες.

Η μετάλλαξη, που προσωρινά έχει την ονομασία «Delta Plus», βρέθηκε σε 16 περιπτώσεις στην πολιτεία της Μαχαράστρα, δήλωσε ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Ρατζές Μπουσνάν σε συνέντευξη Τύπου. Το υπουργείο είπε ότι η Delta plus παρουσίασε αυξημένη μεταδοτικότητα και συμβούλεψε τις πολιτείες να αυξήσουν τα τεστ.

«Με βάση τα πρόσφατα ευρήματα του κέντρου έρευνας για τον νέο κορωνοϊό (INSACOG / Indian SARS-CoV-2 Genomic Consortia), το υπουργείο Υγείας προειδοποίησε και ενημέρωσε τις Μαχαράστρα, Κεράλα και Μάντια Πραντές, σχετικά με την παραλλαγή Delta Plus της COVID-19 που βρέθηκε σε αυτές τις περιοχές», αναφέρεται σε δήλωση του υπουργείου.

Ο INSACOG είναι μια κοινοπραξία των κορυφαίων ιατρικών και επιστημονικών φορέων της Ινδίας, συμπεριλαμβανομένου του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας και του Συμβουλίου Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας.

Η «Delta Plus» δημιουργήθηκε από μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα (B.1.617.2), το οποίο πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και πιστεύεται ότι είναι ο λόγος πίσω από το φονικό δεύτερο κύμα του ιού στη χώρα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν τώρα ότι η νέα παραλλαγή μπορεί να προκαλέσει ένα τρίτο κύμα COVID-19 στη χώρα.

Τη Δευτέρα, η Ινδία εμβολίασε 8,6 εκατομμύρια ανθρώπους, ένας αριθμός ρεκόρ, καθώς άρχισε να προσφέρει δωρεάν δόσεις σε όλους τους ενήλικες, αλλά οι ειδικοί αμφιβάλλουν ότι θα μπορούσε να διατηρήσει αυτόν τον ρυθμό.

To καταστροφικό δεύτερο κύμα της πανδημίας κατά τη διάρκεια του Απριλίου και του Μαΐου συγκλόνισε τις υπηρεσίες υγείας, κοστίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share