Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Νέα Φιλαδέλφεια: Ανατριχιάζει ένοπλη ληστεία σε τράπεζα!

«Μπούκαρε» και κράτησε όμηρο μια γυναίκα

25 Ιουνίου 2021 18:37
Νέα Φιλαδέλφεια: Ανατριχιάζει ένοπλη ληστεία σε τράπεζα!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ανατριχιάζουν οι εικόνες, που έρχονται από ένοπλη ληστεία σε τράπεζα της Νέας Φιλαδέλφειας, με ληστή να εισβάλει και να κρατά όμηρο μια γυναίκα.

Ο άνδρας εισβάλλει σε υποκατάστημα τράπεζας το μεσημέρι της Παρασκευής (25/6) και με την απειλή όπλου ζητούσε από το ταμείο χρήματα, με μια ληστεία πρόσφατα να έχει λάβει τόπο στο κέντρο της Αθήνας.

Λίγο αργότερα, όπως φαίνεται και από βίντεο που μετέδωσε το Mega, έβαλε το όπλο στην πλάτη κοπέλας που βρισκόταν στο υποκατάστημα πιέζοντας για να του παραδώσουν τα χρήματα. Όταν τελικά τα πήρε κράτησε την κοπέλα όμηρο μέχρι να αποχωρήσει.

Το υποκατάστημα βρίσκεται επί της οδού Δεκελείας. Ο δράστης φέρεται να απέσπασε το ποσό των 5.000 ευρώ, ενώ την υπόθεση έχει αναλάβει το Τμήμα Διαρρηκτών της ΓΑΔΑ.

Χρέη σε τράπεζες και δημόσιο; Έτσι θα απαλλαγείτε

Όσοι έχουν χρέος σε τράπεζες ή στο δημόσιο, τώρα θα έχουν την ευκαιρία ν' απαλλαγούν από αυτά, με τον διορθωμένο και βελτιωμένο σε πολλά σημεία "Νόμος Κατσέλη" της δεκαετίας του 2020.

Μια ολιστική λύση που υπόσχεται ότι από τις αρχές του 2021 θα παρέχει την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα είτε μέσω εξωδικαστικού συμβιβασμού με πιστωτές είτε μέσα από πτώχευσης. Στην δεύτερη περίπτωση μόλις ρευστοποιηθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία ενός φυσικού ή νομικού προσώπου σε ένα διάστημα από 1 έως το πολύ 3 ετών απαλλάσσεται από όλες τις οφειλές και θα μπορεί να κάνει μια νέα αρχή. Το προνόμιο που διεκδικεί ο νέος νόμος ο οποίος δόθηκε για διαβούλευση χθες είναι ότι οι διαδικασίες θα είναι πιο απλές και πιο γρήγορες από όλα τα προηγούμενα καθεστώτα διευθέτησης οφειλών, συμπεριλαμβανομένου του νόμου Κατσέλη.

Διευθέτηση χρεών επιχειρήσεων

Η διαδικασία για τα φυσικά πρόσωπα θα είναι η εξής:

1. Οι οφειλές σε Τράπεζες εταιρίες εκκαθάρισης δανείων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, δήμους θα υποβάλλουν αρχικά μια αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει γι αυτό τον λόγο ζητώντας εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών.
2. Η αίτηση αυτή θα δρομολογείται στους ιδιώτες πιστωτές. Αν η πλειοψηφία τους δεχθεί την αίτηση του ενδιαφερόμενου τότε όλοι μαζί οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μια πρόταση διευθέτησης το αργότερο μέσα σε 2 μήνες από την αίτηση του ενδιαφερόμενου.

3. Με το που υπάρχει θετική ανταπόκριση από τους πιστωτές σταματούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις .Αν ο οφειλέτης δεχθεί την πρόταση των πιστωτών τα χρέη του διευθετούνται και αρχίζει να τα πληρώνει με τους όρους που συμφωνήθηκαν .Αν ο οφειλέτη ανήκει σε οικονομικά ευάλωτο νοικοκυριό το οποίο δεν μπορεί να καλύψει την δόση των οφειλών που προέκυψε από την διευθέτηση τότε θα έχει και κρατική επιδότηση στην δόση.

4. Αν οι πιστωτές δεν δεχθούν την διευθέτηση σε δύο μήνες τότε η αίτηση απορρίπτεται ως άκαρπη και ο ενδιαφερόμενος έχει ως μόνη καταφυγή τα δικαστήρια.

Πτώχευση ιδιώτη

Πτώχευση ιδιώτη


Σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν μπορεί να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα διευθέτησης των οφειλών λόγω αντικειμενικής αδυναμίας (πχ. απώλεια εργασίας), τότε μπορεί είτε ο ίδιος είτε οι πιστωτές του είτε πρωτοβάθμιο δικαστήριο να το κηρύξουν σε πτώχευση. Ο νέος νόμος προβλέπει μια απλουστεμένη διαδικασία για πτώχευση «μικρού αντικειμένου». Από εκεί και πέρα:

1. Η όποια περιουσία του οφειλέτη μεταβιβάζεται σε πιστοποιημένο διαχειριστή αφερεγγυότητας, ο οποίος αναλαμβάνει τα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη, προβαίνει στη ρευστοποίηση αυτών, τη συγκέντρωση των απαιτήσεων των πιστωτών και τη διανομή των ποσών που προκύπτουν από τη ρευστοποίηση στους πιστωτές

2. Οι οφειλέτες των οποίων θα ρευστοποιηθεί η κύρια κατοικία τους ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που υπερβαίνουν το 10% των υποχρεώσεών τους και είναι αξίας τουλάχιστον 100.000 απαλλάσσονται από το σύνολο των υπολοίπων οφειλών τους. Σε όσους δεν ρευστοποιηθεί κάποιο περιουσιακό του στοιχείο τότε απαλλάσσονται οριστικά από τα χρέη τους σε τρία χρόνια.

Τα οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά που θα φτάσουν στην πτώχευση και την ρευστοποίηση της 1ης κατοικίας, τότε το Κράτος παρεμβαίνει με σκοπό να αποφευχθεί η έξωση. Στο στάδιο της ρευστοποίησης από τους πιστωτές, παρέχεται ουσιαστική στήριξη από την πολιτεία, μέσω της δημιουργίας ενός ιδιωτικού φορέα για την απόκτηση των ακινήτων, ο οποίος θα επιλεγεί από το Κράτος, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο εν λόγω φορέας θα υποχρεούται να αποκτήσει το ακίνητο που συνιστά την 1η κατοικία ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, η οποία έχει δρομολογηθεί σε διαδικασία πλειστηριασμού, κατόπιν κήρυξης πτώχευσης ή αναγκαστικής εκτέλεσης. Επιπρόσθετα, ο φορέας υποχρεούται να παραχωρήσει την κατοικία προς χρήση στο ευάλωτο νοικοκυριό για 12 έτη, κατόπιν της καταβολής μισθώματος, το οποίο θα υποστηρίζεται από το Κράτος, με τη μορφή επιδόματος ενοικίου. Έτσι, αποφεύγεται μια έξωση που θα επερχόταν εάν αποκτούσε κάποιος τρίτος το ακίνητο. Επίσης, ο φορέας υποχρεούται να προσφέρει στον οφειλέτη τη δυνατότητα επαναπόκτησης του ακινήτου εντός 12 ετών.

Διευθέτηση οφειλών επιχειρήσεων

Στην περίπτωση των επιχειρήσεων υπάρχουν δύο δυνατότητες με το νέο νόμο.

Η πρώτη είναι να κατατεθεί αίτηση για εξωδικαστική διευθέτηση οφειλών ανάλογη με αυτήν των ιδιωτών

Όπως και για τους ιδιώτες η αίτηση δρομολογείται ηλεκτρονικά στους χρηματοπιστωτικούς φορείς (τράπεζες & servicers) Και εδώ χρειάζεται να συναινέσει η πλειοψηφία των πιστωτών (τράπεζες & servicers), για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Στην περίπτωση που δεχθεί η πλειοψηφία των πιστωτών να εξετάσουν την αίτηση:

Παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

Παρέχεται πρόταση ρύθμισης συνολικών οφειλών, η οποία προκύπτει από υπολογιστικό εργαλείο. Αν δεν υπάρχει οφειλή προς το Δημόσιο, τότε οι τράπεζες – servicers μπορούν να καταθέσουν μια άλλη πρόταση, χωρίς το υπολογιστικό εργαλείο. Εναλλακτικά μπορούν να προβούν και σε διαμεσολάβηση.

Σε περίπτωση άρνησης εξέτασης της αίτησης από την πλειοψηφία των πιστωτών:

Δεν προχωρά η εξωδικαστική διαδικασία ρύθμισης οφειλών και η αίτηση απορρίπτεται ως άκαρπη.

Η δεύτερη δυνατότητα που δίνεται για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι να ενταχθούν στην διαδικασία εξυγίανσης Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η συναίνεση δύο κατηγοριών πιστωτών, αυτών που έχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις και των υπολοίπων πιστωτών, σε ποσοστό 50% της κάθε κατηγορίας

Συμφωνία επιτυγχάνεται μόνον εάν συναινέσει σε μια πρόταση ρύθμισης οφειλών ποσοστό 60% των πιστωτών όλων των κατηγοριών. Η συμφωνία πρέπει να επικυρωθεί από το Δικαστήριο. Με την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο παρέχεται αναστολή κατασχέσεων και πλειστηριασμών από τους ενέγγυους πιστωτές.

Οι πιστωτές που μειοψήφησαν δεσμεύονται από τη συμφωνία, εφόσον ικανοποιείται η βασική αρχή της μη χειροτέρευσης της θέσης και της ίσης μεταχείρισης των πιστωτών.

Τα δικαιώματα των εργαζομένων δεν επηρεάζονται από τη συμφωνία εξυγίανσης και οι απαιτήσεις τους δεν καταλαμβάνονται από αναστολή καταδιωκτικών μέτρων.

Νόμος για Πτώχευση

Πτώχευση επιχειρήσεων


Στην πτώχευση των επιχειρήσεων ακολουθούνται τα ίδια βήματα με αυτά των ιδιωτών.

Ο οφειλέτης, οι πιστωτές του ή ένα πρωτοβάθμιο δικαστήριο κηρύσσουν την επιχείρηση σε πτώχευση.

Με την απόφαση κήρυξης της πτώχευσης αποφασίζεται η ρευστοποίηση είτε του συνόλου της επιχείρησης είτε των επιμέρους περιουσιακών στοιχείων αυτής.

Αν δεν επιτευχθεί η πώληση ως σύνολο εντός 18 μηνών, τότε εκποιούνται τα επιμέρους περιουσιακά στοιχεία.

Μόλις ολοκληρωθεί η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων η επιχείρηση απαλλάσσεται από τα υπόλοιπα χρέη της είτε τρία χρόνια μετά την αίτηση πτώχευσης είτε 2 χρόνια μετά την κήρυξη της πτώχευσης.

Διαγραφή χρεών

Απελευθερώνονται πλήρως από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί ακινήτων ακόμη και αν πρόκειται για την πρώτη κατοικία του οφειλέτη, ανεξαρτήτως εμβαδού και εάν πρόκειται για δανειολήπτες με χαμηλά εισοδήματα.

Η κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς ακινήτων θα ισχύσει καθολικά για όλους τους οφειλέτες με εξαίρεση αυτούς που έχουν κάνει μέχρι τα τέλη Απριλίου αίτηση να ενταχθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και αυτούς που έχουν κάνει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη και έχουν πάρει προσωρινή ή μόνιμη προστασία από το δικαστήριο.

Από την 1η Μαΐου χάνεται, άλλωστε, οριστικά το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, αλλά και το δικαίωμα προσφυγής στον νόμο Κατσέλη. Ο νόμος 3869, όπως είναι η επίσημη ονομασία του νόμου Κατσέλη καταργείται και στη θέση του θα υπάρξει ένα νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα επιτρέπει την πτώχευση ενός φυσικού προσώπου, όπως δηλαδή πτωχεύει σήμερα και μια επιχείρηση, χωρίς όμως πρόβλεψη για την προστασία της περιουσίας του. Το δικαίωμα πτώχευσης, δηλαδή η δυνατότητα ενός ιδιώτη να δηλώσει ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τα χρέη του και να απαλλαγεί από αυτά, θα γίνεται μόνο εφόσον ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας που έχει στο όνομά του, ανεξαρτήτως εάν πρόκειται για πρώτη κατοικία ή δευτερεύουσα.

Το νέο πτωχευτικό δίκαιο που θα πρέπει να έχει επεξεργαστεί έως το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους η κυβέρνηση προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, θα προβλέπει τέσσερα στάδια για την πτώχευση των φυσικών προσώπων.

Τα στάδια αυτά είναι:

1. Προληπτική αναδιάρθρωση, δηλαδή ρύθμιση τους χρέους τους.

2. Πτώχευση ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου και ρευστοποίηση όλης της περιουσίας τους.

3. Απαλλαγή από τα χρέη και δυνατότητα για δεύτερη ευκαιρία, χωρίς οφειλές του παρελθόντος.

4. Χορήγηση επιδόματος στέγασης αυστηρά σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα υπάρξει μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με πληροφορίες η μέριμνα αυτή δεν θα αφορά την επιδότηση της δόσης του στεγαστικού δανείου, όπως συμβαίνει σήμερα για όποιον κάνει αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Η μέριμνα για όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, θα είναι η δυνατότητα για χορήγηση επιδόματος στέγης, έτσι ώστε να μπορεί να πληρώνει ένα μέρος του ενοικίου για τη διαμονή στο σπίτι που έχει επιλέξει. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα στέγης θα χορηγείται εφόσον ο οφειλέτης έχει χάσει το ακίνητό του, δηλαδή εφόσον η ακίνητη περιουσία του έχει ρευστοποιηθεί μέσω πλειστηριασμού είτε έχει περιέλθει στην κυριότητα του πιστωτή, δηλαδή της τράπεζας.

Αν η αξία του πλειστηριάσματος της πρώτης κατοικίας ή της υπόλοιπης περιουσίας τού οφειλέτη, εφόσον αυτή έχει προσημειωθεί, δεν καλύπτει το σύνολο της οφειλής που έχει προς την τράπεζα, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο και να καταθέτει αίτηση πτώχευσης. Το δικαστήριο θα μπορεί να αποφασίσει για την απαλλαγή του από το σύνολο του χρέους του, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο της δεύτερης ευκαιρίας, δηλαδή της δυνατότητας να ξαναρχίσει τη ζωή του χωρίς χρέη, αλλά και χωρίς περιουσία, η οποία υποχρεωτικά θα ρευστοποιείται στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης.

Ο δανειολήπτης θα μπορεί να συμφωνήσει με την τράπεζα να συνεχίσει να διαμένει στο σπίτι, καταβάλλοντας όμως πλέον –αντί της δόσης του δανείου, από το οποίο έχει απαλλαγεί– ενοίκιο. Προφανής προϋπόθεση είναι το ακίνητο να μην έχει μεταβιβαστεί και να είναι εντός των οικονομικών δυνατοτήτων του φυσικού προσώπου, δηλαδή να μπορεί να ανταποκριθεί στην καταβολή του ενοικίου που συμφωνεί με την τράπεζα. Εάν πρόκειται για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, το κράτος θα μπορεί να χορηγεί επίδομα στέγης με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά δεν έχουν καθοριστεί και θα αποτελέσουν αντικείμενο των συζητήσεων στο πλαίσιο της επεξεργασίας του νέου πτωχευτικού νόμου.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος που θα ισχύσει από την 1η Μαΐου θα επιτρέπει επίσης τη ρύθμιση των οφειλών που έχει κάποιος ιδιώτης είτε προς το Δημόσιο είτε προς τις τράπεζες. Βασική διαφορά του νέου νόμου σε σχέση με τον νόμο Κατσέλη είναι ότι η ρύθμιση των οφειλών θα γίνεται εξωδικαστικά και όχι μέσω του δικαστηρίου όπως συμβαίνει σήμερα. Στόχος είναι να αποφευχθεί το κακό προηγούμενο του νόμου Κατσέλη, που επιβάρυνε το δικαστικό σύστημα και τα Ειρηνοδικεία με την υποχρέωση εκδίκασης άνω των 200.000 υποθέσεων κατά την τελευταία δεκαετία, σημαντικός αριθμός εκ των οποίων εκκρεμεί ακόμη προς εκδίκαση.

Η εξωδικαστική διαδικασία για τη ρύθμιση των χρεών που έχουν τα φυσικά πρόσωπα προωθείται από την κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών και με την προώθηση εργαλείων όπως είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί στην Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους. Πρόκειται για μια νέα πλατφόρμα –και όχι αυτή που είναι διαθέσιμη σήμερα για την προστασία της πρώτης κατοικίας– και η οποία θα επιτρέπει την πλήρη καταγραφή των οικονομικών δεδομένων του οφειλέτη, αλλά και την αποτελεσματικότερη συνεννόηση των πιστωτών, μέσω μιας τυποποιημένης διαδικασίας που θα υπάρχει στην πλατφόρμα. Αν κάποιος δεν επιθυμεί να ρυθμίσει τα χρέη του μέσω της πλατφόρμας, θα μπορεί να το κάνει με τον κάθε πιστωτή ξεχωριστά, δηλαδή μέσω ρύθμισης με το Δημόσιο ή με τις τράπεζες.

Εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων

Στο επίκεντρο των συζητήσεων με τους θεσμούς την προσεχή εβδομάδα μπαίνει ο νόμος Κατσέλη σε ό,τι αφορά τις ενέργειες που πρέπει να ληφθούν για να επισπευσθεί η διαδικασία εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, οι εκκρεμείς υποθέσεις φθάνουν σήμερα τις 58.000 υποθέσεις, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης πρόκειται για ένα συντηρητικό νούμερο, καθώς μετρά τα εκκρεμή δάνεια και όχι αυτούς που έχουν προσφύγει με την ιδιότητα του δανειολήπτη ή του εγγυητή.

Σε κάθε περίπτωση, η κατεύθυνση είναι το ταχύτερο ξεκαθάρισμα αυτών των υποθέσεων και η κατά το δυνατόν επιτάχυνση των δικασίμων, ορισμένες εκ των οποίων ανάλογα με το Ειρηνοδικείο εκτείνονται ακόμη και πέραν του 2030. Η Ελληνική Ενωση Τραπεζών προτείνει τη μεταφορά των υποθέσεων από Ειρηνοδικεία που λιμνάζουν σε άλλα που έχουν ταχύτερους ρυθμούς εκδίκασης ή ακόμα και τη μεταφορά υποθέσεων από Ειρηνοδικεία της Περιφέρειας στην Αθήνα. Μεταξύ των αλλαγών που προτείνουν οι τράπεζες είναι και η κατάργηση της προφορικής διαδικασίας και η αντικατάστασή της με μία έγγραφη διαδικασία Οι διάδικοι θα καταθέτουν προτάσεις και ισχυρισμούς και η ακρόαση θα έχει τυπικό χαρακτήρα, ενώ ο φάκελος θα πρέπει να συμπληρώνεται τουλάχιστον δύο μήνες νωρίτερα της δικασίμου.

Οι τράπεζες θα εντείνουν την προσπάθεια διευθέτησης των υποθέσεων εξωδικαστικά, δηλαδή μέσω απευθείας συνεννόησης με τους δανειολήπτες, προτείνοντας αντίστοιχες ρυθμίσεις με αυτές που προτείνουν τα Ειρηνοδικεία της χώρας. Οι τράπεζες έχουν, άλλωστε, θωρακιστεί απέναντι στην καταχρηστική συμπεριφορά μεγάλης μερίδας δανειοληπτών, και μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου και την πρόσβαση που έχουν σε όλα τα εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, έχουν αποκαλύψει μεγάλο αριθμό υποθέσεων που δεν ανήκουν σε ευπαθείς κατηγορίες και δεν χρήζουν προστασίας.

Από τα τέλη Οκτωβρίου έχει, άλλωστε, ξεκινήσει ο έλεγχος των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση και η υπόθεσή τους εκκρεμεί, για το κατά πόσον πληρούν τα κριτήρια του νόμου ή όχι. Σε περίπτωση που δεν τα καλύπτουν, η τράπεζα μπορεί να προσφεύγει στο δικαστήριο και να κάνει άμεση ανάκληση της προστασίας, ακόμη και αν η υπόθεση πρόκειται να δικαστεί το 2025.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share