Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Λήμνος: Έφτασε και στην Ελλάδα η γλίτσα από τον Μαρμαρά - Πόσο μεγάλος ο κίνδυνος για τις θάλασσές μας

Από τι προκαλείται το φαινόμενο και πόσο απειλεί το Αιγαίο;

24 Ιουνίου 2021 15:36
Λήμνος: Έφτασε και στην Ελλάδα η γλίτσα από τον Μαρμαρά - Πόσο μεγάλος ο κίνδυνος για τις θάλασσές μας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο φόβος για την έλευση της βλέννας από τη θάλασσα του Μαρμαρά στις δικές μας φαίνεται πως επαληθεύεται, αφού μετά την Ίμβρο μοιάζει να πιάνει και τις ακτές της Λήμνου.

Η βλέννα, που σαν περιβαλλοντική βόμβα έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, κυρίως στον τουρισμό αλλά και στην αλιεία, φαίνεται ότι έκανε την εμφάνιση της στην παραλία του Αγίου Σώζοντα και όχι μόνο.

Λουόμενοι της παραλίας στο Ρωμέικο Γιαλό ανέφεραν στον FM100 της Λήμνου, πως παρατήρησαν βλέννα και στην συγκεκριμένη παραλία, με την ερώτηση που δημιουργείται και εύλογα, είναι αν η ουσία αυτή είναι βλαβερή για τον ανθρώπινο οργανισμό ή όχι.

Για την ώρα, απάντηση στο ερώτημα δεν υπάρχει, όμως ο FM100, σε επικοινωνία που είχε με αρμόδιους φορείς, είναι σε θέση να γνωρίζει πως ο Δήμος Λήμνου προχώρησε στη λήψη δείγματος από τις παραλίες του νησιού ώστε τις επόμενες ημέρες να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις.

Σύμφωνα τώρα με δημοσιογράφο του CNN Τurk, ο προβληματισμός είναι τεράστιος στο τουριστικό νησί της Ίμβρου. Μάλιστα, σε πολλά σημεία η θάλασσα δε φαίνεται, αφού η βλέννα έχει καλύψει όλη την επιφάνειά της. Ιδιαίτερα απειλείται το αλιευτικό λιμάνι της Ίμβρου. Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ξεκινήσει με συνεργεία τον καθαρισμό των ακτών, ωστόσο, σε όλο το νησί υπάρχει τεράστιος φόβος, μήπως χαθεί μέρος ή και ολόκληρη τουριστική περίοδος.

«Αυτή την εικόνα εδώ και κάποιο διάστημα δυστυχώς την συνηθίσαμε στον Μαρμαρά Αλλά η εικόνα δεν είναι από τον Μαρμαρά, αλλά από τον τουριστικό παράδεισο του Βόρειου Αιγαίου την Ίμβρο. Από την βλέννα που έχει καλύψει την επιφάνεια η θάλασσα δεν φαίνεται», ανέφερε ο Τούρκος δημοσιογράφος.

Σύσκεψη στο Ναυτιλίας - Τι λέει ο Δήμαρχος Λήμνου

Συνεχείς συσκέψεις με όλους τους αρμόδιους φορείς πραγματοποιούν από τις 7.30 το πρωί ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, προκειμένου να αξιολογηθεί και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της εκτεταμένης βλέννας που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Λήμνου.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εντός της ημέρας πρόκειται να ακολουθήσει ενημέρωση για το σχέδιο δράσης ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου ο Λιμενάρχης Λήμνου, Αρβανίτης Γιώργος, τόνισε ότι «το φαινόμενο εμφανίζεται κάθε χρόνο αυτή την εποχή στις παραλίες της Λήμνου. Με την αύξηση δε, της θερμοκρασίας το φαινόμενο εμφανίζεται πιο έντονα».

Σημείωσε δε, ότι «οι αλιείς είχαν παρατηρήσει την εμφάνισή του πριν από τρεις μήνες». Αξίζει να σημειωθεί ότι ολόκληρη η περιοχή ανατολικά της Λήμνου παρακολουθείται από σύγχρονο σύστημα τηλεμετρικής καταγραφής της κυκλοφορίας σε μόνιμη και συνεχή βάση.

Σε τι οφείλεται το φαινόμενο και πόσο ανησυχητικό είναι για τις θάλασσές μας

Οι επιστήμονες σύμφωνα με το Reuters λένε ότι η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση έχουν συμβάλει στον πολλαπλασιασμό της οργανικής ύλης στο σημείο, η οποία περιέχει μια μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών και μπορεί να ανθίσει όταν υπάρχουν πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία συστατικά στο θαλασσινό νερό.

«Η κατάσταση της Θάλασσας του Μαρμαρά είναι το αποτέλεσμα αυτού που έκαναν οι άνθρωποι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των οικιακών απορριμμάτων και της ρύπανσης», δήλωσε ο σκηνοθέτης Tahsin Ceylan, ο οποίος δημιουργεί ένα ντοκιμαντέρ για τον αντίκτυπο της θαλάσσιας μύτης.

Ειδικότερα τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

«Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να μην πετάτε τα απόβλητά σας στη θάλασσα», είπε και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι η φύση δεν το αξίζει».

Οι ειδικοί συνέδεσαν την αυξανόμενη ποσότητα βλέννας στη θάλασσα με τις υψηλές θερμοκρασίες της θάλασσας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή καθώς και την απόρριψη λυμάτων στην θάλασσα που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κούρουμ είπε ότι η βλέννα της θάλασσας ήταν ένα σοβαρό πρόβλημα και μια ομάδα 300 ατόμων αξιολόγησε δεκάδες σημεία στη Θάλασσα του Μαρμαρά, καθώς και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και πηγές ρύπανσης.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share