Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Τουρκία: Η γλίτσα που έχει βρωμίσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί το Αιγαίο!

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες

4 Ιουνίου 2021 13:53
Τουρκία: Η γλίτσα που έχει βρωμίσει τη θάλασσα του Μαρμαρά και απειλεί το Αιγαίο!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το πάχος της βλέννας είναι 15 μέτρα και οι φόβοι για επιδημιολογική «βόμβα» στους κατοίκους των γύρω περιοχών είναι μεγάλη!

«Συναγερμός» έχει σημάνει στην Τουρκία για τη… βλέννα που απειλεί τη θάλασσα του Μαρμαρά και κινδυνεύει να εξελιχθεί σε επιδημιολογική βόμβα. Όπως επισημαίνουν Τούρκοι επιστήμονες, το πάχος της βλέννας αγγίζει τα 15 μ. και αυτή σταδιακά ρέει προς την έξοδο των Στενών προς το Αιγαίο Πέλαγος.

Η υπερβολική αναπαραγωγή από μικροφύκια και φυτικό πλαγκτόν, προκαλούν την αποκρουστική βλέννα, που θα μπορούσε να προκαλέσει ξέσπασμα μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας, στην Κωνσταντινούπολη, όπως γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα περιβάλλον που ευνοεί την αναπαραγωγή βακτηρίων αφού συνδυάζει υπερβολική αναπαραγωγής μικροφυκιών και αύξηση των θερμοκρασιών του θαλασσινού νερού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Όπως αναφέρουν τα τουρκικά ΜΜΕ τα μικροφύκια που αναπαράγονται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, τα λεγόμενα και Dinoflagellates που τα συναντάμε σε πολλές θάλασσες του κόσμου, έχουν συσχετιστεί με την εξάπλωση της χολέρας στις παρακείμενες περιοχές.

Η κατάσταση επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο και από το γεγονός, πως στη Θάλασσα του Μαρμαρά, απορρίπτονται βιομηχανικά, αστικά και οικιακά λύματα, μια πρακτική που θα πρέπει να τερματιστεί άμεσα.

Οι επιστήμονες ζητούν εγρήγορση από το υπουργείο Υγείας και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με συχνές αναλύσεις νερού προκειμένου να ελεγχθούν πιθανότητες μολυσματικών ασθενειών, όπως της χολέρας.

Η μολυσματική βλέννα στις ακτές του Μαρμαρά, που κολλάει στο ανθρώπινο σώμα και αφαιρείται δύσκολα, έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην αλιεία όσο και στον τουρισμό. Παράλληλα οδηγεί στον αφανισμό της ιχθυοπανίδας. Όπως λέει ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τσανάκαλε Δρ. Αντνάν Αγιάζ, η περιοχή που επηρεάζεται από την βλέννα, ξεκινάει από τη θάλασσα του Μαρμαρά, βγαίνει από τα Δαρδανέλια και φτάνει έως τις ακτές της Τενέδου όπου διασκορπίζεται στη συνέχεια. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η κατεύθυνση είναι προς το Αιγαίο.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share