Κορωνοϊός: Πότε θα έχουμε ανοσία στην Ελλάδα – Συναγερμός για την ινδική μετάλλαξη

Ο κορωνοϊός μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή μας, αλλά η ανοσία πλησιάζει, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπόσχεται πως αυτό θα γίνει σύντομα στην Τακτική Γενική Συνέλευση του ΣΕΤΕ στο Ζάππειο, τη στιγμή που έχουν επιβληθεί νέα μέτρα.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία πως εντός του καλοκαιριού θα χτίσουμε ένα τείχος ανοσίας προκειμένου να μην υπάρξει τέταρτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και σημείωσε: «Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος, σχετικά εύκολα θα φτάσουμε στο 50-55% του πληθυσμού σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό. Όμως αυτό δεν φτάνει. Πρέπει να πείσουμε ακόμη περισσότερους, όχι μόνο μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και εργαζομένους στον τουρισμό να εμβολιαστούν. Κάνω εκ νέου έκκληση προς όλους να αξιοποιήσουν αυτό το δώρο της επιστήμης και να κάνουν το εμβόλιο. Θα ήταν πολύ άδικο για την προσπάθεια που έχουμε κάνει ως χώρα, τυχόν νέα έξαρση της πανδημίας να οδηγήσει σε νέο πισωγύρισμα. Δεν πιστεύω ότι θα γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο, είναι ένας διακριτός κίνδυνος».
Στη συνέχεα ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ψηφιακό πιστοποιητικό, λέγοντας πως είχαμε την προνοητικότητα ως Ελλάδα να θέσουμε το θέμα όταν όλα ήταν μαύρα. «Πρόκειται για μία πάρα πολύ μεγάλη διευκόλυνση για τις μετακινήσεις. Κάθε χώρα διατηρεί, εξάλλου, το δικαίωμα να δώσει ή να μην δώσει μεγαλύτερες διευκολύνσεις προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως το β΄εξάμηνο του έτους μπορεί να μας εκπλήξει ευχάριστα. Όλα όμως θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία του εμβολιασμού». `
Κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη – Γιατί είναι τόσο ανησυχητική
H μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) θα αποτελεί το 90% των κρουσμάτων στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες, αναφέρει σε νέα εκτίμησή του το ECDC.
Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, η μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο μεταδοτική από την Alpha (Β.1.1.7) VOC και μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.
«Έως τα τέλη Αυγούστου θα αποτελεί το 90% των νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη», σημειώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι όσοι έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολιαστικού προγράμματος δύο δόσεων προστατεύονται λιγότερο καλά από μόλυνση με την παραλλαγή Δέλτα από ότι έναντι άλλων παραλλαγών, ανεξάρτητα από τον τύπο του εμβολίου. Ωστόσο, ο πλήρης εμβολιασμός παρέχει σχεδόν ισοδύναμη προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα.
Όπως δήλωσε η διευθύντρια του ECDC δρ Αντρέα ‘Αμον, «δυστυχώς τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η Δέλτα μπορεί να μολύνει άτομα που έχουν κάνει μόνο μία δόση των υπαρχόντων σήμερα εμβολίων. Είναι πολύ πιθανό ότι η εν λόγω παραλλαγή θα κυκλοφορεί εκτεταμένα στη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδίως μεταξύ των νέων που δεν περιλαμβάνονται στον εμβολιασμό. Αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τους πιο ευπαθείς ανθρώπους να μολυνθούν και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν, αν δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως».
Από την άλλη, όπως είπε, «τα καλά νέα είναι ότι η χορήγηση δύο δόσεων οποιουδήποτε από τα σημερινά εμβόλια παρέχει υψηλή προστασία έναντι της παραλλαγής Δέλτα και των συνεπειών της. Όμως περίπου το 30% των ατόμων άνω των 80 ετών και περίπου το 40% εκείνων άνω των 60 ετών δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έτσι, υπάρχουν ακόμη πάρα πολλά άτομα με κίνδυνο σοβαρής λοίμωξης Covid-19, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε το συντομότερο δυνατό». Γι’ αυτό, κάλεσε τις υγειονομικές αρχές στις ευρωπαϊκές χώρες «να βαδίσουν το τελευταίο μίλι», επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς.
Ο οργανισμός Δημόσια Υγείας Αγγλίας (PHE) ανακοίνωσε ότι 41 από τα συνολικά 75.953 κρούσματα της κυρίαρχης ινδικής παραλλαγής Δέλτα του κορωνοϊού που έχουν ανιχνευθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο περιέχουν πρόσθετη μετάλλαξη που καθιστά τον ιό πιο ανθεκτικό.
Πρόκειται για τη λεγόμενη παραλλαγή «Δέλτα συν» (Delta plus), ή παραλλαγή του Νεπάλ, η οποία προσδιορίστηκε ως «ανησυχητική παραλλαγή» στην Ινδία προκαλώντας αυξημένο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.
Τα τρία ανησυχητικά χαρακτηριστικά της νεότερης παραλλαγής του κορωνοϊού είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα, ότι προσκολλάται πιο δυνατά στα κύτταρα των πνευμόνων και ότι δυνητικά περιορίζει την αντίδραση των μονοκλωνικών αντισωμάτων.
![Πυρκαγιές σε Αττικοβοιωτία: Σε πύρινο κλοιό Αγιος Νεκτάριος και Κρύο Πηγάδι – Καίγονται σπίτια [βίντεο]](https://www.athensmagazine.gr/wp-content/uploads/2026/08/fotia-voiotia.jpg)





0 ΣΧΟΛΙΑ