Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Σε 25 με 27 ανέρχονται τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA – Τι επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Δεν έχει διευκρινιστεί αν σχετίζονται με τον εμβολιασμό

16 Ιουνίου 2021 11:07
Σε 25 με 27 ανέρχονται τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με mRNA –  Τι επεσήμανε η Βάνα Παπαευαγγέλου

Στα περιστατικά μυοκαρδίτιδας-περικαρδίτιδας σε εμβολιασμένους με σκεύασμα mRNA (Pfizer και Moderna), που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα, αναφέρθηκε η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως είπε, αυτά ανέρχονται σε 25 με 27, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν σχετίζονται με τον εμβολιασμό, σε αντίθεση με όσα έγιναν πρόσφατα γνωστά από το Ισραήλ όπου το εμβόλιο Pfizer βρέθηκε να έχει άμεση σχέση με περιστατικά μυοκαρδίτιδας κυρίως σε νέους άντρες.

Εμβόλιο και μυοκαρδίτιδα

Σύμφωνα με την ίδια, τα περιστατικά αφορούν μεγάλους ανθρώπους ενώ τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στο Ισραήλ αφορούν νέα άτομα, ηλικίας από 18 έως 24 ετών. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κ. Παπαευαγγέλου επεσήμανε ότι «τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά τον εμβολιασμό με Pfizer είναι ήπια, και δεν αφήνουν κάποιο κατάλοιπο».

Όσον αφορά τον εμβόλιο της AstraZeneca ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν αλλάξει καθόλου τα επιστημονικά δεδομένα ως προς το σκεύασμα και ότι παραμένει εξαιρετικό και αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Κάλεσε, δε, όσους έχουν προγραμματίσει τη δεύτερη δόση με AstraZeneca να σπεύσουν να εμβολιαστούν.

Να σημειωθεί ότι τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που ενδέχεται να σχετίζονται με τα εμβόλια mRNA εξετάζονται από τον ΕΟΦ, όπως δήλωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Μαρία Τσόλια.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η καθηγήτρια ανέφερε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, όμως τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

O ΕΟΦ εξετάζει περιστατικά μυοκαρδίτιδας μετά από εμβόλια Pfizer και Moderna

Όπως έγινε εξάλλου γνωστό χθες, περιστατικά μυοκαρδίτιδας τα οποία ενδέχεται να σχετίζονται με εμβολιασμό με mRNA εμβόλια (Pfizer και Moderna) εξετάζει ο ΕΟΦ σύμφωνα με την Μαρία Τσόλια, μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών και της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

ΕΟΦ μυοκαρδίτιδα

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» η καθηγήτρια τόνισε ότι στην Πάτρα υπήρξε περιστατικό με μια νέα κοπέλα που εμφάνισε σοβαρότερη μυοκαρδίτιδα, ωστόσο τα υπόλοιπα περιστατικά που διερευνώνται στη χώρα μας είναι ήπια.

Η κ. Τσόλια πρόσθεσε ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί η αιτιώδης σχέση της μυοκαρδίτιδας με τα εμβόλια mRNA, ωστόσο το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση διεθνώς και αναμένονται περισσότερα δεδομένα.

Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί κυρίως στις ΗΠΑ και το Ισραήλ αφορούν νέα άτομα ηλικίας από 18 έως 24 ετών.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca η κ. Τσόλια τόνισε ότι δεν έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί, ούτε υπήρξαν παλινωδίες από την Επιτροπή Εμβολιασμών και πως η αλλαγή στην ηλικία χορήγησης του εν λόγω σκευάσματος έγινε με επιστημονικά κριτήρια και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Εξήγησε ότι βάζοντας στη ζυγαριά τους πιθανούς κινδύνους από τον εμβολιασμό με το επιδημιακό φορτίο και τον κίνδυνο για νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο από τη νόσο, αναθεωρήθηκαν οι αποφάσεις καθώς ο κίνδυνος από τον ιό μειώθηκε πάρα πολύ.

Εξέφρασε τη λύπη της για την δήλωση του καθηγητή Φαρμακολογίας Ευάγγελου Μανωλόπουλου ότι η επιτροπή διορθώνει ένα λάθος που είχε κάνει, λέγοντας ότι δε συμφωνεί καθόλου με την άποψή του και πως το εμβόλιο της AstraZeneca βοήθησε σημαντικά για τη μείωση του ιικού φορτίου στη χώρα μας.

Για τη δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca ανέφερε ότι ο κίνδυνος για εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών είναι πολύ χαμηλή, 1,3 στο εκατομμύριο.

Μυοκαρδίτιδα: Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας προβληματίσουν;

Η μυοκαρδίτιδα είναι φλεγμονή του καρδιακού μυ (δηλ. του μυοκαρδίου), συνήθως εκδηλώνεται σε υγιή άτομα και μπορεί να εξελιχθεί σε ραγδαία (κάποιες φορές μοιραία) καρδιακή ανεπάρκεια και αρρυθμία.

Τι είναι η μυοκαρδίτιδα

Μυοκαρδίτιδα προκαλείται από μία πληθώρα λοιμώξεων και καταστάσεων όπως διάφοροι ιοί, σαρκοείδωση, αυτοάνοσα νοσήματα κά.

Ο ιός προσβάλει το μυοκάρδιο και προκαλεί τοπική φλεγμονή. Όταν κοπάσει η αρχική λοίμωξη, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού συνεχίζει να προκαλεί φλεγμονώδη καταστροφή του καρδιακού μυ που καταλήγει στην μυοκαρδίτιδα.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της μυοκαρδίτιδας ποικίλουν και σχετίζονται με την φλεγμονή στο μυοκάρδιο ή την αδυναμία του καρδιακού μυ που έπεται της φλεγμονής. Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό λόγω της κάλυψης των εκδηλώσεων της μυοκαρδίτιδας από τα συμπτώματα της γενικής λοίμωξης.

Τα πιο συχνά συμπτώματα:
-Δυνατός πόνος στο στήθος.
-Αίσθημα παλμών, ταχυκαρδία ή αφύσικοι παλμοί (αρρυθμίες).
-Δυσκολία στην αναπνοή, σε ανάπαυση ή σε άσκηση.
-Δυσφορία.
-Πυρετός (ειδικά στην ιογενή μυοκαρδίτιδα).
-Κόπωση και αδυναμία που συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους που οφείλονται πολύ συχνά στην ίωση.
-Τάσεις λιποθυμίας.
-Κατακράτηση υγρών με πρήξιμο των ποδιών, των αστραγάλων και των πατουσών.
-Μπλε ή γκριζωπή ή χλωμή απόχρωση του δέρματος.
-Πονοκέφαλος, σωματικοί πόνοι, πόνοι στις αρθρώσεις, πονόλαιμος, διάρροια.
-Συμπτώματα καρδιακής ανεπάρκειας.

Διάγνωση

Η μυοκαρδίτιδα δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί και να θεραπευθεί λόγω της μεγάλης ποικιλίας κλινικής εικόνας του ασθενούς, που μπορεί να είναι από ασυμπτωματική έως και καρδιακή ανεπάρκεια που χρήζει άμεσης μεταμόσχευσης καρδιάς. Μπορεί δε να προκαλέσει από ήπια ασθένεια χωρίς συμπτώματα που περνάει μόνη της, μέχρι πόνο στο στήθος, καρδιακή ανεπάρκεια ή ξαφνικό θάνατο.

Συχνά επίσης συσχετίζεται με την περικαρδίτιδα και πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν συμπτώματα που υποδεικνύουν ταυτόχρονα μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.

Αντιμετώπιση

Εκτός από την σαρκοείδωση και κάποια αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ. συστηματικός ερυθηματώδης λύκος) όπου η μυοκαρδίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με κορτικοστεροειδή, καμία αποδεδειγμένα αποτελεσματική θεραπεία δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη για την θεραπεία ενεργής μυοκαρδίτιδας.

Όπως οι περισσότερες ιογενείς λογικές λοιμώξεις δεν μπορούν να θεραπευθούν με άμεση θεραπεία, έτσι και στη μυοκαρδίτιδα δίνεται συμπτωματική θεραπεία. Στην οξεία φάση, ενδείκνυται υποστηρικτική θεραπεία και πλήρης ανάπαυση. Επιπλέον η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία και την σοβαρότητα της κατάστασης του κάθε ασθενούς και συνήθως περιλαμβάνει:
-Έλεγχο ή θεραπεία της αιτίας της φλεγμονής.
-Μείωση της δουλειάς που πρέπει να πραγματοποιήσει η καρδιά.
-Θεραπεία σε καρδιακές ανωμαλίες που προξένησαν την φλεγμονή.
-Φαρμακευτική αγωγή.
-Βηματοδότη.

Οι ασθενείς με μυοκαρδίτιδα συνήθως είναι αρκετά νέοι με μέση ηλικία τα 42 χρόνια. Σύμφωνα με έρευνες, περίπου 40% των αιφνιδίων θανάτων σε νεαρές ηλικίες, κάτω των 35 ετών, οφείλονται σε μυοκαρδίτιδα. Η συχνότητα εμφάνισης είναι παρόμοια και στα δύο φύλα, παρ' όλα αυτά οι νέοι άνδρες είναι ιδιαιτέρως ευάλωτοι.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share