Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εμβόλιο Pfizer: Άμεση σχέση με περιστατικά μυοκαρδίτιδας

Εντοπίστηκαν κυρίως σε νέους άντρες στο Ισραήλ

2 Ιουνίου 2021 15:35
Εμβόλιο Pfizer: Άμεση σχέση με περιστατικά μυοκαρδίτιδας
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η φαρμακοβιομηχανία Pfizer ανακοίνωσε ότι παρατηρήθηκαν αυξημένα ποσοστά μυοκαρδίτιδας σε εμβολιασθέντες με το σκεύασμά της κατά του κορωνοϊού στο Ισραήλ, την ίδια ώρα που συγκλονίζει η αποκάλυψη για τη σπάνια παρενέργεια που "χτυπάει" τους νέους στη δεύτερη δόση!

Το ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα περιστατικά αυτά έχουν να κάνουν, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στην πλειοψηφία τους με νέους άντρες. Στη σχετική έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκαν 275 περιπτώσεις μυοκαρδίτιδας ανάμεσα σε περισσότερους από 5 εκατομμύρια εμβολιασθέντες από τον Δεκέμβριο του 2020 ως τον Μάιο του 2021.

Υπάρχει, ωστόσο, και κάτι θετικό στη συγκεκριμένη περίπτωση: οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν φλεγμονή του καρδιακού μυ δε χρειάστηκε να νοσηλευτούν για παραπάνω από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ το 95% των περιπτώσεων είχαν ήπια συμπτώματα.

Εμβόλιο Pfizer προκαλεί μυοκαρδίτιδα σε νέους άντρες στο Ισραήλ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα διενεργήθηκε από τρεις ομάδες ειδικών και η πάθηση εντοπίστηκε κυρίως σε άνδρες ηλικίας 16 με 19 ετών συγκριτικά με τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Από την πλευρά της, η Pfizer ανακοίνωσε πως είναι ενήμερη για τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας στο Ισραήλ, επισημαίνοντας ότι δεν έχει εντοπιστεί αιτιακή σύνδεση ανάμεσα στο εμβόλιο και την πάθηση.

Θυμίζουμε ότι περίπου το 55% του πληθυσμού του Ισραήλ έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού.

Εμβολιασμός 18-29 ετών: «Ελευθερώνονται» Pfizer και Moderna εκτός από το Johnson & Johnson - Τι λένε οι επιστήμονες για τα παιδιά 12-15 χρονών

Εμβολιασμός 18-29 ετών: «Ελευθερώνονται» τα εμβόλια των Pfizer και Moderna εκτός από το Johnson & Johnson, ενώ δείτε τι λένε οι επιστήμονες για τα παιδιά 12-15 χρονών. Ενώ, περισσότεροι θάνατοι συνδέονται με το εμβόλιο της Pfizer, παρά με αυτό της AstraZeneca, αυτό τονίζει έρευνα, η οποία μελετάει την θνησιμότητα σε έξι ευρωπαϊκές χώρες.

Συγκεκριμένα, και με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα μπορούν να εμβολιάζεται η ηλικιακή ομάδα των 18-29, όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα», καθώς παρατηρείται έλλειψη του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Τα δε ραντεβού τους θα κλείνονται από τις 7 Ιουνίου και μετά.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφερόμενος στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό covid, το οποίο ξεκίνησε να εκδίδεται από χθες, είπε ότι ήδη το είχαν εκδώσει 81.200 πολίτες μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ενώ για κάποια λάθη που υπήρξαν ως προς τον τύπο του εμβολίου έχουν ήδη διορθωθεί και όσοι τα εντόπισαν μπορούν να τυπώσουν το νέο διορθωμένο πιστοποιητικό.

Σε ό,τι αφορά στον εμβολιασμό όσων ήδη έχουν νοσήσει, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, θα έρθει sms με το οποίο θα ακυρώνεται το ραντεβού για την δεύτερη, ενώ σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα κανένα εμβόλιο, αλλά έχουν κλείσε ραντεβού, θα έρθει επίσης μήνυμα ακύρωσης και θα εμβολιαστούν αφού περάσουν 6 μήνες από τότε που νόσησαν.

Εμβολιασμός: Τι λένε οι επιστήμονες για τα παιδιά 12-15 χρονών - Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Νέος κύκλος ανοίγει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της χώρας μας, με το επόμενο «στοίχημα» να είναι η συμμετοχή των νέων κάτω των 30 ετών τη στιγμή που δεν φαίνεται πολύ μακριά ο εμβολιασμός και των παιδιών – εφήβων από τα 12 έτη.

Η ένταξη παιδιών στην εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19 συζητείται έντονα από τους ειδικούς και είναι κάτι που θα απασχολήσει περισσότερο τις υγειονομικές Αρχές τους επόμενους μήνες, όταν και θα ζυγιστεί καλά το όφελος από το εμβόλιο για τις μικρές ηλικίες και σταθμιστούν τα επιδημιολογικά δεδομένα, καθώς και το ύψος της συλλογικής ανοσίας. Παράλληλα, διαβάστε την έκκληση του Χαρδαλιά για τον εμβολιασμό.

Τι λένε οι επιστήμονες για τον εμβολιασμό των ηλικιών 12-15

Δηλώσεις

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο ζήτημα των παιδιών μετά τη Σύνοδο Κορυφής, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. «Θα συζητηθεί για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παιδιά από 12 ετών και πάνω να εμβολιαστούν πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρότι τα παιδιά δεν νοσούν βαριά, μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια και ειδικά μετά τα 12 χρόνια ο κίνδυνος αυξάνεται. Ηδη η… τολμηρή Γερμανία ανακοίνωσε πρώτη τον προαιρετικό εμβολιασμό παιδιών 12 έως 15 ετών υπό την προϋπόθεση ότι θα εγκριθεί για αυτήν την ομάδα το εμβόλιο των Pfizer/BioNΤech – κάτι που αναμενόταν ακόμη και την Παρασκευή.

Οι Ελληνες επιστήμονες σταθμίζουν τον χαμηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου Covid-19 μεταξύ των παιδιών, έναντι των οφελών για την ευρύτερη κοινωνία που θα συνοδεύσουν τον εμβολιασμό τους.

Οπως αναφέρει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο καθηγητής Παιδιατρικής και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος, το όφελος για τα παιδιά είναι μικρό. «Θα δούμε όμως πώς θα πάει επιδημιολογικά η χώρα. Εάν πάει καλά η εκστρατεία εμβολιασμού και δημιουργηθεί η ανοσία της αγέλης χωρίς τα παιδιά, θα είναι πολύ καλό».

Στη στόχευση καθολικού εμβολιασμού των ενηλίκων έχει επιμείνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου. «Οι ενήλικοι έχουν να δώσουν ένα καλό “παρών” στο θέμα των εμβολιασμών και να μην υπάρχει αυτό το κενό το οποίο θα πρέπει να συμπληρωθεί με τον εμβολιασμό και των μικρότερων ηλικιών», επισήμανε, προσθέτοντας:

«Υπάρχουν πολλά πράγματα, τα οποία πρέπει να ζυγίσει κανείς για να εμβολιάσει τα παιδιά, δεδομένου ότι εδώ υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα εμβόλια. Οτι, κυρίως, θα εμβολιαστούν τα παιδιά, για να προστατεύσουν εμμέσως άλλα άτομα στο περιβάλλον τους. Υπάρχουν και υπέρ, αλλά υπάρχουν και αρκετά στοιχεία που, επαναλαμβάνω, θα ζυγιστούν πολύ προσεκτικά και βάσει της επιδημιολογικής εικόνας που θα έχει η χώρα μας».

ΗΠΑ, Καναδάς

Μέχρι στιγμής το εμβόλιο Pfizer/BioNΤech έχει εγκριθεί και χορηγείται στις ηλικίες 12 έως 15 ετών στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Παράλληλα, σε μελέτη με την ονομασία TeenCOVE της εταιρίας Moderna συμμετείχαν περισσότερα από 3.700 παιδιά ηλικίας 12 έως κάτω των 18 ετών στις ΗΠΑ, με το εμβόλιο της Moderna να δείχνει αποτελεσματικό. Η εταιρία σχεδιάζει να υποβάλει αυτά τα δεδομένα σε ρυθμιστικές Αρχές παγκοσμίως στις αρχές Ιουνίου. Τα προγράμματα εμβολιασμού για τους εφήβους της ευρωπαϊκής ηπείρου ηλικίας 16 ετών και άνω βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη χώρα μας προς το παρόν εμβολιάζονται έφηβοι άνω των 16 ετών με υποκείμενα νοσήματα.

Οι 6 ανησυχητικές παρενέργειες από τα εμβόλια

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπολο μίλησε ο καθηγητής Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής της Σορβόνης Γρηγόρης Γεροτζιάφας και αναφέρθηκε στις παρενέργειες των εμβολίων.

«Η κατάσταση είναι όπως αναμενόταν. Είναι σκληρό για την οικογένεια και την κοινωνία την ίδια. Για τους γιατρούς είναι πολύ δύσκολο να δώσει θεραπεία και να ξέρει ότι θα υπάρξουν θεραπείες που ίσως γίνουν θανατηφόρες», ανέφερε αρχικά ο καθηγητής.

Αναφέρθηκε μάλιστα στα στοιχεία της γαλλικής επιτροπής φαρμακοεπεγρύπνησης: «Σε 4 εκατ. δόσεις μέχρι τις 6 Μαίου, εδώ και 2,5 μήνες κάνουμε AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, έχουμε 34 περιπτώσεις συνδρόμου θρομβοπενίας και θρόμβωσης. Από τους 34 οι 11 πέθαναν. Η αναλογία είναι 30% θάνατοι στα δηλωμένα περιστατικά VITT.

Μετά την απαγόρευση του εμβολίου σε άτομα κάτω των 55, μέσα στον Μάη έχουμε 4 περιπτώσεις θρομβώσεων και όχι θανάτους. Ο μέσος όρος ηλικίας έχει ανέβει είναι στα 60 χρόνια. Ξέρουμε πως γίνεται το σύνδρομο. Ο θάνατος παθαίνει θρόμβωση λόγω των αντισωμάτων. Όταν ο οργανισμός εκτίθεται στην πρωτεϊνη του ιού και πυροδοτείται μια έντονη φλεγμονώδη αντίδραση. Όταν κάνουμε ένα εμβόλιο προσομοιώνουμε μια κατάσταση έκθεσης στον ιό

Σχετικά με το αν πρέπει και στη χώρα μας να υιοθετήσουμε άλλη πολιτική στη χορήγηση του εμβολίου, και να βάλουμε ηλικιακό περιορισμό, o κ. Γεροτζιάφας ανέφερε: «Έχουμε και περιστατικά VITT σε ανθρώπους άνω των 55 ετών, αυτό δείχνει μια γενική αντίδραση του οργανισμού. Ξέρουμε να το διαδιγνώσκουμε και να το θεραπεύουμε. Οι οδηγίες που έχουμε στη Γαλλία είναι ότι έχουμε τα συμπτώματα, όταν εμφανιστούν αμέσως ο άνθρωπος πάει αμέσως στον γιατρό του που κάνει 3 συγκεκριμένες εξετάσεις και στο βαθμό που διαδιγνώσκει το σύνδρομο τον στέλνει στο νοσοκομείο

Τέλος ο κ. Γεροτζιάφας αναφέρθηκε στον εμβολιασμό των γυναικών στην περίοδο της κύησης αλλά και τις νέες μητέρες. Συγκεκριμένα σημείωσε πως ο εμβολιασμός κατά την περίοδο της κύησης προφυλάσσει τόσο την μητέρα όσο και το νεογνό και πρόσθεσε πως, βάσει των έως τώρα δεδομένων, συστήνεται να εμβολιάζονται με εμβόλια mRNA.

«Στη Γαλλία υπάρχει σαφής οδηγία για τις εγκύους. Προτιμάμε το Pfizer ή της Moderna επειδή προκαλούν λιγότερο έντονα φλεγμονώδη φαινόμενα. Οι έγκυες αν πάθουν covid έχουν 50 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να βρεθεί σε ΜΕΘ, ο κίνδυνος αποβολής είναι 2-3 φορές μεγαλύτερος. Ο κίνδυνος να γεννήσει πρόωρα επίσης. Ο εμβολιασμός στις εγκύους δεν προκαλεί κίνδυνο στην έγκυο και είναι πιθανό τα αντισώματα να περνούν στον πλακούντα και το γάλα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι παρενέργειες και πότε πρέπει να δούμε γιατρό

Αναφορικά στις πιθανές παρενέργειες των εμβολίων, σημείωσε: «Από την στιγμή που θα εμφανιστούν τα συμπτώματα πρέπει ο πολίτης να πάει στον γιατρό. Συνήθως τα συμπτώματα κρατούν 48 ώρες, μετά τις 48 ώρες πρέπει να πάει στον γιατρό».

ΠΙΘΑΝΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

πρώτο 48ωρο

  • Υψηλός πυρετός
  • Πόνος στο χέρι
  • Πιθανός ερεθισμός
  • Κεφαλαλγία
  • Ατονία

ΣΠΑΝΙΕΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Κεφαλαλγία επίμονη και με διάρκεια
  • Πόνος στο θώρακα
  • Πόνος στα άκρα (χέρι ή πόδι)

μεταξύ 4ης και 8ης ημέρας

  • Θαμπή όραση
  • Οποιοδήποτε σύμπτωμα στα μάτια
  • Εμφάνιση στο δέρμα μικρών αιμορραγικών στιγμάτων

ΣΠΑΝΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ έως και την 21η ημέρα

ΚΑΜΙΑ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΑ Μετά την 28η ημέρα

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share