Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 - Τι γίνεται για όσους είναι να κάνουν την 2η δόση; Ποιες χώρες το έχουν απαγορεύσει;

Τεράστιο αλαλούμ!

15 Ιουνίου 2021 07:28
AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60 - Τι γίνεται για όσους είναι να κάνουν την 2η δόση; Ποιες χώρες το έχουν απαγορεύσει;

AstraZeneca: Σε τροποποιήσεις για χορήγηση του εμβολίου προχώρησε χθες Δευτέρα 14/6 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ανακοινώνοντας τη Δευτέρα τη σύστασή της για χορήγησή του μόνο στους άνω των 60 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι το εμβόλιο αυτό χορηγείται σήμερα στη χώρα μας από την ηλικία των 30 ετών και άνω. Η επιτροπή οδηγήθηκε σε αυτή την απόφαση, να συστήσει δηλαδή να γίνεται στους άνω των 60 ετών, καθώς βελτιώθηκαν σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα και «η πορεία της πανδημίας στη χώρα -λόγω και του εμβολιασμού -βελτιώνεται και καταγράφεται περαιτέρω σταθερή μείωση των κρουσμάτων» όπως είπε πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου.

Εμβόλιο AstraZeneca: Τι θα πρέπει να κάνουν όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου

Η επιτροπή εισηγείται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν κλείσει ραντεβού για την πρώτη δόση του AstraZeneca να επιλέξουν ένα από τα άλλα τρία διαθέσιμα εμβόλια. Επίσης όσοι έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση να συνεχίσουν με το ίδιο εμβόλιο. Εξαιρούνται από τη σύσταση αυτή, όσοι εμφάνισαν σοβαρές παρενέργειες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου. Όπως, είπε η καθηγήτρια, και μεταδίδει το ΑΜΠΕ ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να υπερτερεί του κινδύνου θρομβώσεων και οι περιπτώσεις εμφανίσεις πιθανών παρενεργειών με τη δεύτερη δόση, είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Επίσης, σημείωσε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, κτίζοντας σταδιακά το τείχος ανοσίας, προσθέτοντας ότι οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται ανάλογα με τα νεότερα δεδομένα.

Τέλος, η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι κανένα εμβόλιο δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας και διευκρίνισε ότι ένα ζευγάρι που με διάφορες τεχνικές προσπαθεί να τεκνοποιήσει, δεν χρειάζεται να περιμένει 2 με 3 μήνες μετά το εμβόλιο για να πάρει την ανάλογη θεραπεία καθώς σε 7 ημέρες μετά τον εμβολιασμό μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία.

AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60

Στις 16 Ιουνίου ανοίγουν τα ραντεβού για όλα τα εμβόλια για τους 18-24 ετών

Την Τετάρτη 16/6 ανοίγει η πλατφόρμας των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 18-24 με όλα τα εμβόλια όπως ανακοίνωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, το απόγευμα της Δευτέρας.

«Με βάση αυτό σηματοδοτείται και η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό» ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Την Πέμπτη άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 25-29 ετών και μέχρι σήμερα έχουν κλείσει ραντεβού 93.000 πολίτες. Όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, ήδη έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση τουλάχιστον το 11% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, και αν συνυπολογιστούν τα ραντεβού αυτό ανέρχεται στο 28%.

AstraZeneca: Ποιες χώρες έχουν απαγορεύσει το εμβόλιο και γιατί;

Xώρες από την Ευρώπη -ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- αλλά και απ’ όλον τον κόσμο ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού μετά την αναφορά “πιθανών” παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους.

Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι “δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου” δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.

Την Τρίτη Σουηδία και Λετονία ήταν τα τελευταία κράτη που ανακοίνωσαν ότι αναστέλλουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 για προληπτικούς λόγους μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για τις πιθανές παρενέργειές του.

Αναστολή της χορήγησης του εμβολίου

Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου “μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων” σε εμβολιασθέντες.

Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.

Μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο. Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή “για προληπτικούς λόγους” της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί.
Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, “δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός” μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass.

Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα.

Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα “καθαρά προληπτικό μέτρο”.

Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.

AstraZeneca: Τέλος για τους κάτω των 60

Καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού

Η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κορονοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι οποίες θα ξεκινούσαν την Παρασκευή και χθες Δευτέρα αντίστοιχα. Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης χθες να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Βενεζουέλα, που χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm κατά της covid-19, επεσήμανε χθες ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναστολή χρήσης μιας πατρίδας

Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από “σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων” μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο- επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής.

Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά το θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share