Τρίτη, 15 Ιουνίου 2021

Κορωνοϊός: Πρόταση στην Ελλάδα για το ρωσικό εμβόλιο - «Πόρτα» της ΕΕ σε Johnson & Johnson

Εσείς θα εμβολιαζόσασταν με Sputnik;

10 Ιουνίου 2021 20:41
Κορωνοϊός: Πρόταση στην Ελλάδα για το ρωσικό εμβόλιο - «Πόρτα» της ΕΕ σε Johnson & Johnson
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν στο «μέτωπο» του εμβολίου κατά του κορωνοϊού για την χώρα μας, με τη Ρωσία να μας κάνει πρόταση να παράξουν οι εγχώριες φαρμακευτικές εταιρείες σκευάσματα από τη δική της πατέντα.

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας συναντήθηκαν και ο αναπληρωτής πρόεδρος επιτροπής της Κρατικής Δούμα Παβέλ Φεντίαεφ, ενημέρωσε για το θέμα, τη στιγμή που αναζητάται το από πού προήλθε ο ιός.

«Η συνάντηση έγινε σε πολύ θερμό κλίμα, παρότι διεξήχθη διαδικτυακά. Η ελληνική Βουλή είναι γεμάτη σχέδια για ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία. Συζητήσαμε το θέμα κοινών πρότζεκτ στο τομέα της γεωργίας, της βιομηχανίας. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς ήταν φυσικά η επανάληψη της τουριστικής επικοινωνίας με τη Ρωσία. Είμαι έτοιμος να συζητήσω λεπτομερώς τη θαλάσσια διασύνδεση Νοβοροσίσκ-Θεσσαλονίκης» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook.

«Από την πλευρά μας, προτείναμε να εξετάσουν την πιθανότητα παραγωγής ρωσικών εμβολίων σε εργοστάσια φαρμακευτικών εταιριών στην Ελλάδα» πρόσθεσε.

Η ελληνική πλευρά ευχαρίστησε τη χώρα μας για τη βοήθειά της, τόσο στα στρατιωτικά γεγονότα πριν 200 χρόνια όσο και στα σημερινά προβλήματα. Επιτρέψτε μου να θυμίσω ότι το 2018 συνδράμαμε όταν η Ελλάδα είχε χτυπηθεί από δασικές πυρκαγιές και ξέρω ότι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και σήμερα" τόνισε.

Σημειώνεται ότι ο αναπληρωτής πρόεδρος επιτροπής της Κρατικής Δούμα είναι συντονιστής της ομάδας για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Στη συζήτηση είχαν προσκληθεί ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών, Δημόσιων και Θρησκευτικών Συλλόγων Σεργκέι Γαβρίλόφ.

Από την Ελλάδα συμμετείχαν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Συμεών Κεδίκογλου, ο βουλευτής Αθάνασιος Δαβάκης και μέλη του κόμματος.

«Όχι» της ΕΕ για το Johnson & Johnson

Η ΕΕ αποφάσισε να μην αξιοποιήσει την επιλογή αγοράς επιπλέον 100 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson για την Covid-19, και εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε δωρεάν άλλων 100 εκατ. δόσεων, εάν παραγγελθούν τελικά, μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις αυτές ενδεχομένως να υποδεικνύουν μια πτώση εμπιστοσύνης στο εν λόγω μονοδοσικό εμβόλιο, που είχε αρχικά παρουσιαστεί ως κρίσιμης σημασίας για την εκστρατεία εμβολιασμών στην Ευρώπη, μα φαίνεται πλέον να υποβαθμίζεται σε εφεδρική περισσότερο επιλογή λόγω προβληματισμών ως προς την ασφάλεια και τις προμήθειές του.

Τρεις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι με γνώση επί των συμβολαίων με τους κατασκευαστές εμβολίων είπαν στο Reuters ότι στα τέλη του Μαρτίου η ΕΕ άφησε να περάσει η προθεσμία για παραγγελία 100 εκατ. επιπλέον δόσεων, αποκαλύπτοντας μια εμπιστευτική ρήτρα στο συμβόλαιο με τη J&J η οποία δεν είχε γίνει γνωστή στο παρελθόν.

Στο πλαίσιο του συμβολαίου η ΕΕ παρήγγειλε 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου και είχε επιλογές για την αγορά επιπλέον 200 εκατ. σε δύο ξεχωριστές δόσεις.

Η προθεσμία για τη δεύτερο option, για τα υπόλοιπα 100 εκατ. δόσεις, εκπνέει στο τέλος του Ιουνίου, μα δεν έχει ληφθεί ακόμα απόφαση σχετικά με το αν θα αξιοποιηθεί, είπαν οι αξιωματούχοι. Όπως λέει το Reuters, εκπρόσωπος της Κομισιόν αρνήθηκε να προβεί σε σχόλια.

Στο πλαίσιο της αρχικής παραγγελίας η J&J είχε δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατ. δόσεις στην ΕΕ ως το τέλος του Ιουνίου, μα ως τώρα έχει διαθέσει 12 εκατ., σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν με πρόσβαση σε στοιχεία περί παραδόσεων.

Εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν εκφράσει τους προβληματισμούς τους για τις υπάρχουσες καθυστερήσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share