Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Κορωνοϊός: Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία; - Μεγάλη κίνηση Μπάιντεν για το εμβόλιο

Τι απαιτεί ο Αμερικανός πρόεδρος;

10 Ιουνίου 2021 20:16
Κορωνοϊός: Πώς ξεκίνησε τελικά η πανδημία; - Μεγάλη κίνηση Μπάιντεν για το εμβόλιο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Μπορεί το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να έχει βρεθεί και η ανοσία λίγο λίγο να επιτυγχάνεται, με την χώρα μας παράλληλα να καθιστά τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, αλλά ερώτημα παραμένει πάντοτε η προέλευσή του, με τον «Guardian» να τονίζει πως οι χώρες της G7 να αναμένεται να αναζητήσουν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να γίνει έρευνα.

Συγκεκριμένα, η πρωτοβουλία θα πρέπει να αποδοθεί αρχικά στον Τζο Μπάιντεν και την αμερικανική διοίκηση, που έχει εδώ και δύο εβδομάδες ανακοινώσει πως εξετάζει μέσω των μυστικών υπηρεσιών τη θεωρία που θέλει τον κορωνοϊό να βγαίνει από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας.

Μέχρι αυτή την ώρα, η πιο διαδεδομένη θεωρία και εκείνη που λαμβάνει την ευρύτερη συναίνεση των επιστημόνων παραμένει πως ο κορωνοϊός μεταπήδησε από κάποιο ζώο στον άνθρωπο με φυσικό τρόπο.

Η επιτόπια έρευνα του ΠΟΥ στην Ουχάν κατέληξε στο συμπέρασμα πως είναι «εξαιρετικά απίθανο» η πανδημία να ξεκίνησε από εργαστήριο.

Σπουδαία κίνηση Μπάιντεν με 500 εκατ. δόσεις στις φτωχές χώρες

Ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει τη δωρεά από τις ΗΠΑ 500 εκατ. δόσεων εμβολίων κατά της COVID-19 σε φτωχές χώρες, προβαίνοντας σε αυτή την ισχυρή χειρονομία για να δείξει τη δέσμευση της χώρας του στον παγκόσμιο αγώνα για να ξεπεραστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, που έφτασε χθες βράδυ στο Ηνωμένο Βασίλειο, αρχικό σταθμό του πρώτου ταξιδιού του στο εξωτερικό αφότου ανέλαβε την προεδρία, είπε πριν αναχωρήσει ότι ετοιμάζεται να αποκαλύψει τη στρατηγική του για τον εμβολιασμό σε παγκόσμια κλίμακα.

«Θα εκφραστεί για το ζήτημα αύριο και ενδέχεται να μιλήσει για τα επιπρόσθετα μέτρα που θα λάβουν οι ΗΠΑ προκειμένου να βοηθήσουν να δοθούν περισσότερες δόσεις σε φτωχές χώρες», ανέφερε σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους ο Αμερικανός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο Τζο Μπάιντεν πρόκειται να ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αγοράσει 500 εκατ. δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 που παράγει η αμερικανογερμανική κοινοπραξία Pfizer/BioNTech για να τις δωρίσει σε άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», 200 εκατομμύρια δόσεις θα διανεμηθούν φέτος και οι υπόλοιπες 300 εκατ. το 2022.

Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ έχουν επικριθεί διότι καθυστερούν να μοιραστούν το πλεόνασμα εμβολίων που διαθέτουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Ο Λευκός Οίκος μολαταύτα θέλει να δείξει πως βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3,75 εκατ. ανθρώπους στον πλανήτη, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 600.000 στις ΗΠΑ.

 

Κόσμος

Ροή ειδήσεων

Share