Σάββατο, 20 Αυγούστου 2022

Κορωνοϊός: Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις; Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι επιστήμονες

Θα χρειαστούμε τρίτη δόση; Γιατί επιμένουν οι κυβερνήσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους; Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός;

7 Ιουνίου 2021 14:48
Κορωνοϊός: Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις; Σε αχαρτογράφητα νερά κινούνται οι επιστήμονες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Κορωνοϊός: Πολλά ερωτήματα έχουν οι επιστήμονες σχετικά με την πιθανότητα να χρειαστούν αργότερα ενισχυτικές ή αναμνηστικές δόσεις των εμβολίων κατά της Covid-19, αλλά προς το παρόν δεν έχουν πολλές απαντήσεις. Ενώ, αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι.

Μολονότι πολλοί επιστήμονες στις ΗΠΑ εκτιμούν ότι τα εμβόλια -τουλάχιστον τα εγκεκριμένα στη χώρα τους (Pfizer/BioNTech, Moderna, Johnson & Johnson)- θα διαρκούν τουλάχιστον για έναν χρόνο, όσον αφορά στην προστασία που παρέχουν έναντι του κορωνοϊού, κανένας δεν μπορεί ακόμη να είναι βέβαιος ότι αυτό θα ισχύει. Είναι επίσης ασαφές κατά πόσο οι νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού, που συνεχώς εμφανίζονται ανά τον κόσμο, θα επιφέρουν νέες ανάγκες στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ πρόσφατα ξεκίνησαν μια νέα κλινική δοκιμή σε ανθρώπους πλήρως εμβολιασμένους για να διαπιστωθεί κατά πόσο μια ενισχυτική δόση θα αυξήσει τα αντισώματα τους και θα παρατείνει την ανοσιακή προστασία. Σε κάθε περίπτωση, η αίσθηση των επιστημόνων είναι ότι βρισκόμαστε ακόμη σε αχαρτογράφητα νερά όσον αφορά στις ενισχυτικές δόσεις.

Τι ισχύει με τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και αν θα κάνουμε τρίτη δόση

Γιατί επιμένουν οι κυβερνήσεις για προνόμια σε εμβολιασμένους; Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Έχει «φουντώσει» τα τελευταία 24ωρα στην Ελλάδα η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση ήδη να διαρρέει ποια θα είναι αυτά, αλλά και το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Χθες το πρωί οι ειδικοί της κυβέρνησης εμφανίστηκαν στο ΣΚΑΪ για να ζητήσουν υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ενώ μία μέρα νωρίτερα ο Γκίκας Μαγιορκίνης είχε υποστηρίξει πως αν δεν αυξηθούν ραγδαία οι εμβολιασμοί, τότε θα έχουμε 4ο κύμα.

Τη συνέχεια την έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος έβαλε και χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και άλλες παγκοσμίως, «κόπτεται» για τους εμβολιασμούς; Ο λόγος είναι το 4ο κύμα;

Την απάντηση την έδωσε ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης, ο οποίος μίλησε για επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα στην πανδημία. Μάλιστα στη συνέντευξη του υποστήριξε πως οι «κολοσσοί» έγιναν ακόμα πιο πλούσιοι εν μέσω πανδημίας. Οι εταιρείες που αύξησαν τα έσοδα τους... οι τεχνολογικές και οι φαρμακευτικές.

Δείτε τον πίνακα του καθηγητή Ιωαννίδη:

Τα έσοδα των εταιρειών από τους εμβολιασμούς από τον κορωνοϊό

Τα έσοδα των φαρμακευτικών μόνο από τα εμβόλια

Πόσα χρήματα θα εισρεύσουν στα ταμεία των φαρμακευτικών εταιρειών από την πώληση εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021; Απάντηση στο ερώτημα δίνουν τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Airfinity, η οποία παρουσίασε εκτιμήσεις για την κερδοφορία εννέα φαρμακευτικών εταιρειών για το 2021, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές Sinovac Biotech και Sinopharm Group.

Τα έσοδα από τα εμβόλια των φαρμακευτικών εταιρειών, μόνο για το 2021, στην περίπτωση που οι εταιρείες κινηθούν εντός του χρονοδιαγράμματος για την παράδοση των συμφωνημένων ποσοτήτων, θα κυμανθούν από 130 έως 200 δισ. δολάρια, εκ των οποίων, περίπου 50 δισ. θα επιμεριστούν μόνο στις δύο κινεζικές φαρμακευτικές.

Η εταιρεία ερευνών εξετάζει το σύνολο των εσόδων που θα φέρει το εμβόλιο κατά της νόσου Covid-19 σε εννέα εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικές Pfizer και Moderna και οι κινεζικές SinovacBiotech και Sinopharm Group.

Περισσότερες πληροφορίες για τον παραγόμενο αριθμός εμβολίων, τις εταιρείες, τον όγκο παραγωγής και τις διμερείς συμφωνίες προμήθειας, αποτυπώνονται στην ειδική πλατφόρμα της unicef.

Η Κίνα οδηγεί το στόλο των εμβολιασμών στον πλανήτη, αφενός γιατί εξάγει τις περισσότερες δόσεις από όλες όσες εξάγονται από τις υπόλοιπες χώρες μαζί και αφετέρου γιατί η Ινδία έχει αποσυρθεί από το κάδρο, λόγω της ορμητικής διασποράς του ιού που καλείται να αντιμετωπίσει.

  • Η κινέζικη Sinovac θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 25 δισ. δολάρια από τα εμβόλια
  • Η Sinopharm έως και 23 δισ.
  • Η AstraZeneca χρεώνει από 3,50 έως 5,25 δολάρια τη δόση, αν και στο παρελθόν έχει δηλώσει πως η συγκεκριμένη τιμολόγηση δεν συνιστά κέρδος
  • Η Pfizer αναμένεται να παραδώσει 1,6 δισ. δόσεις εμβολίου και έσοδα έως 26 δισ. δολάρια, αντί προηγούμενης πρόβλεψης για 15 δισ.
  • Η Moderna χρεώνει από 18 έως 32 δολάρια και αναμένει πωλήσεις έως 32 δισ. δολάρια.

Κορωνοϊός: Έρχεται υποχρεωτικός εμβολιασμός;

Εξελίξεις, που σίγουρα θα προκαλέσουν αντιδράσεις, έρχονται σχετικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθώς δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και αυτός να γίνει για ορισμένες περιπτώσεις υποχρεωτικός.

Για την σημασία των εμβολίων καθώς και το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού μίλησαν μεταξύ άλλων ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος, ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος και ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος τονίζοντας πως είναι αναμφισβήτητο ότι είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός, αν και υπάρχουν αντιδράσεις ακόμη και στους υγειονομικούς.

Ο ίδιος επεσήμανε πως με το εμβολιασμό έχουμε πολλά πλεονεκτήματα όπως την προστασία της υγείας μας και την εύρυθμη λειτουργία ενός νοσοκομείου.

Για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας πχ γιατρό μας, φαρμακείο.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας για το πώς μπορουν να πεισθούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο πρότεινε να γίνουν δύο πράγματα: Να δοθούν κίνητρα σε αυτούς που εμβολιάζονται τώρα που τα εμβόλια είναι διαθέσιμα για όλους και να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες όπως διαφημιστές κλπ για να πειστεί αυτό το κομμάτι της κοινωνίας.

«Το εμβόλιο αυτή την στιγμή είναι το κυριότερο όπλο για να ελέγξουμε την πανδημία» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καπραβέλος.

Όπως ανέφερε αν θέλουμε να ξεμπερδεύουμε με τον ιό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το «όπλο» και υπογράμμισε πως ο μη εμβολιασμένος διευκολύνει την διασπορά – ανάπτυξη των μεταλλάξεων και υπάρχει κίνδυνος να τιναχθούν όλα στον αέρα. «Το εμβόλιο δεν σε προφυλάσσει μόνο αλλά σπάει και την αλυσίδα της διασποράς», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, δήλωσε πως ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.
«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Παράλληλα, σημείωσε πως από την στιγμή που το νοσοκομείο μετατρέπεται για μία νόσο αποδιοργανώνεται με αποτέλεσμα την ακύρωση χειρουργείων και άλλων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share