Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

Αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Τα σχετικά πιστοποιητικά αποτελούν θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο

7 Ιουνίου 2021 14:25
Αυτά είναι τα μέρη όπου θα μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο οι εμβολιασμένοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για το διάστημα 12/4 – 2/5, σχεδόν το 90% των εισαγωγών των ασθενών στα νοσοκομεία έχει να κάνει με άτομα που δεν είναι εμβολιασμένα και κυρίως ηλικιωμένους.

Ένα ποσοστό 8-9% είναι εμβολιασμένοι με την πρώτη δόση και μόνο ένα 2-3% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αλλά πιθανόν με ήδη βεβαρημένη υγεία.

Με βάση τα παραπάνω, το σενάριο να δοθούν κίνητρα για τους εμβολιασμένους έχει επανέλθει γερά στο τραπέζι των συζητήσεων και πιθανότατα στα μέσα Ιουνίου να υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Προνόμια για όσους εμβολιαστούν κατά του κορωνοϊού

Τα κίνητρα εμβολιασμού, καθώς και τα σχετικά πιστοποιητικά απασχολούν εξάλλου όλο τον κόσμο και είναι χαρακτηριστικό πως εδώ και δύο περίπου μήνες πρόσβαση σε αεροπορικές πτήσεις, δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμα και σε κλειστούς χώρους εστίασης, έχουν μόνο όσοι έχουν λάβει τις απαραίτητες δόσεις εμβολίων.

Για όσους προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα και αποκτήσουν το κατάλληλο πιστοποιητικό, ενδέχεται να επιτραπεί η ελεύθερη πρόσβαση σε μεταφορές (πλοία, αεροπλάνα) και κλειστούς χώρους, όπως της εστίασης, η λειτουργία των οποίων αναμένεται να επιτραπεί μέσα στον Ιούνιο. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, μεγάλο "αγκάθι" αποτελεί η απαγόρευση εισόδου στους τουρίστες που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Γεωργιάδης: «Θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους όταν υπάρξει επαρκής ποσότητα εμβολίων»

Τη θέσπιση προνομίων για τους εμβολιασμένους προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100.3» το πρωί της Δευτέρας (7/6) είπε χαρακτηριστικά ότι: «Θα μπορέσουμε να θεσπίσουμε προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε επαρκή ποσότητα προσφερόμενων εμβολίων που θα μπορούν να καλύψουν όλο τον πληθυσμό και θα είναι βέβαιο ότι αυτός που δεν εμβολιάζεται είναι γιατί δεν ήθελε όχι γιατί δε βρίσκει ραντεβού».

Προνόμια για τους εμβολιασμένους κατά του κορωνοϊού

Ο ίδιος επισήμανε ότι θα έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες και ότι η συζήτηση για προνόμια σε εμβολιασμένους πολίτες είναι παγκόσμια και ήδη σε ορισμένες χώρες εφαρμόζεται το συγκεκριμένο σύστημα.

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι οι ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (398 συνολικά) είναι όλοι ανεμβολίαστοι.

Αναφερόμενος στα επόμενα ανοίγματα δραστηριοτήτων, σημείωσε ότι η πρόθεση του υπουργείου είναι να ανοίξουν τα φροντιστήρια, προαναγγέλλοντας παράλληλα επίδομα ειδικού σκοπού για τις σχολές χορού που θα παραμείνουν κλειστές έως τις 15 Ιουνίου.

Τέλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε πως βλέπει θετικά το αίτημα των εμπόρων να δοθεί ενίσχυση και στο λιανεμπόριο, όπως δόθηκε στην εστίαση και τον τουρισμό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι για να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις, πρέπει να έχουν βρεθεί τα χρήματα και να έχει υπάρξει η συμφωνία με την Κομισιόν.

Παρακολουθείστε τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης στον ΣΚΑΪ:

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share