Τρίτη, 03 Οκτωβρίου 2023

Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια - Τι ισχύει με τη διπλή μάσκα

Έντονες αντιδράσεις με την πρώτη απόφαση των ειδικών και νέες διευκρινίσεις

28 Μαΐου 2021 22:31
Άρση μέτρων: Έτσι θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια - Τι ισχύει με τη διπλή μάσκα
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα γυμναστήρια ανοίγουν και επίσημα τη Δευτέρα (31/5), με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρεται σε αυτά ως μέρος της άρσης των μέτρων κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που επικράτησε σάλος με την χρήση διπλής μάσκας, που είχε αρχικά προταθεί.

Σύμφωνα με ανακοίνωση το βράδυ της Παρασκευής (28/5), όπως αναρτήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, προβλέπονται τα εξής. Έτσι, φαίνεται πως η χρήση μάσκας δεν απαιτείται για όσους ασκούμενους κάνουν αερόβια άσκηση με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι αποστάσεις ή για εκείνους που έχουν αναπνευστικά προβλήματα.

Επιπλέον, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που ήθελαν επαναλειτουργία των γυμναστηρίων με διπλή μάσκα, σε διαφορετική περίπτωση γίνεται δεκτή και η χρήση μάσκας ΚΝ95 ή FFP2.

Τα μέτρα για τη λειτουργία των γυμναστηρίων

Προς διευκρίνιση για τη λειτουργία των γυμναστηρίων, από τη Δευτέρα 31 Μαΐου, το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώνει τα κάτωθι:

  • Όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους
  • Ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα
  • Οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα, είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2

Οι αντιδράσεις για τη διπλή μάσκα

Κατά τις ανακοινώσεις για την άρση μέτρων ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς δεν διευκρίνισε με ποια πρωτόκολλα θα ανοίξουν τα γυμναστήρια τη Δευτέρα 31 Μαϊου. Και αυτό καθώς εκκρεμούν οι οριστικές αποφάσεις.

Η εισήγηση της επιτροπής φέρεται να ήταν για διπλή μάσκα και για τους εργαζόμενους στα γυμναστήρια, αλλά και για τους αθλούμενους. Οι σχετικές πληροφορίες όμως προκάλεσαν αντιδράσεις και επαγγελματιών του κλάδου και όσων ασκούνται, καθώς άθληση έστω και με απλή μάσκα είναι πρακτικά αδύνατη. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε ότι πέρυσι οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια δεν φορούσαν μάσκα, η οποία όμως ήταν υποχρεωτική για το προσωπικό.

Βέβαιον είναι ότι οι εργαζόμενοι και στα γυμναστήρια θα υποχρεούνται σε self test, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαιτείται και για τους αθλούμενους. Ενώ τα γυμναστήρια αναμένεται να λειτουργήσουν με πολλά από τα μέτρα που είχαν ισχύσει πέρυσι, όπως περιορισμένος αριθμός πελατών και συγκεκριμένα ένας αθλούμενος ανά 10 τμ, κλειστός κλιματισμός και ανοιχτά παράθυρα, όχι χρήση αποδυτηρίων και ντουζ, κάλυψη οργάνων με πετσέτες και εφαρμογή αντισηπτικού πριν από κάθε χρήση, κλπ.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share