Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023

Άρση μέτρων: Ο οδικός χάρτης του Χαρδαλιά - Πότε τελειώνουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας

Τα επόμενα βήμα προς το τέλος των περιορισμών

28 Μαΐου 2021 18:37
Άρση μέτρων: Ο οδικός χάρτης του Χαρδαλιά - Πότε τελειώνουμε με την απαγόρευση κυκλοφορίας
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα επόμενα βήματα της άρσης των μέτρων του κορωνοϊού είναι γεγονός, με τον Νίκο Χαρδαλιά να αναφέρεται σε αυτά και να επιβεβαιώνει τις σχετικές πληροφορίες για τα γυμναστήρια.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, συγκεκριμένα, ανακοίνωσε πως από 31/5 ενεργοποιείται ένα νέο εργαλείο. Συγκεκριμένα στο covid19.gov.gr θα μπορούν όλοι να παρακολουθούν 4 κρίσιμους δείκτες:

 • Τον δείκτη θετικότητας, δηλαδή τα θετικά κρούσματα ως προς τα τεστ που διενεργούνται
 • Τον αριθμό των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
 • Την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα
 • Τον εμβολιασμό του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση

Τα νέα μέτρα που ισχύουν

 • Ξεκινά ξανά η χρήση γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ από 31/5 σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
 • Αρχίζουν ξανά οι αθλητικές διοργανώσεις εκτός σταδίων με προϋποθέσεις.
 • Επαναλειτουργία των γυμναστηρίων από 31/5 με αλλαγές στα πρωτόκολλα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες.
 • Ωστόσο, καθώς βρισκόμαστε ακόμη εν μέσω πανδημίας, τα γυμναστήρια θα λειτουργήσουν με αυστηρούς όρους με τη χρήση της διπλής μάσκας και self test.
  Θα ακολουθήσουν οδηγίες για τις ασκήσεις που δεν είναι δυνατόν να γίνουν με μάσκα.
 • Οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων να γίνονται διά ζώσης εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.

Πότε τελειώνει η απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 00:30

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η άρση των απαγορεύσεων του lockdown προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θεωρούν ότι με τους εμβολιασμούς να προχωρούν και το τείχος ανοσίας να χτίζεται δεν πρόκειται να ξαναδούμε καραντίνα ούτε το φθινόπωρο, περίοδο που οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για νέα έξαρση του ιού.

Πλέον λίγα έχουν μείνει για να θυμίζουν τις απαγορεύσεις του προηγούμενου διαστήματος και αυτά τα λίγα τις επόμενες εβδομάδες θα έχουν τελειώσει.

Πιο συγκεκριμένα σε λίγες μέρες, αρχές Ιουνίου δηλαδή αναμένεται να επιστρέψει η μουσική σε καφετέριες και εστιατόρια για να πάρει σειρά το τέλος της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Η ημερομηνία- σταθμός για την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 00:30 που ισχύει σήμερα είναι η 15η Ιουνίου με έναν αστερίσκο. Αν τα νούμερα εξακολουθήσουν να έχουν πτωτική πορεία και κρούσματα και διασωληνωμένοι συνεχίσουν να μειώνονται, τότε δεν αποκλείεται να δούμε την άρση της απαγόρευσης ακόμα πιο γρήγορα.

Οι λοιμωξιολόγοι πάντως εκτιμούν ότι η 15/6 είναι η καλύτερη ημερομηνία καθώς δεν θέλουν να δοθεί στον κόσμο πιο νωρίς η εικόνα της ολικής χαλάρωσης που μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες.

Αν υπολογίσει κανείς επίσης ότι καθημερινά γίνονται 100.000 εμβολιασμοί, μέχρι τις 15/6 θα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν 2 εκατομμύρια ακόμα πολίτες, οπότε το τείχος της ανοσίας θα έχει έρθει πιο κοντά.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share