Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021

Άρση μέτρων: Ανοίγουν και τα γυμναστήρια - Τα επόμενα βήματα για την απελευθέρωση

Πλησιάζει το οριστικό τέλος του lockdown

28 Μαΐου 2021 16:17
Άρση μέτρων: Ανοίγουν και τα γυμναστήρια - Τα επόμενα βήματα για την απελευθέρωση
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Τα επόμενα βήματα για την άρση των μέτρων του κορωνοϊού είναι έτοιμα να πραγματοποιηθούν, με τα γυμναστήρια να ανοίγουν στις 31 Μαΐου με χρήση διπλής μάσκας, αποστάσεις, κλειστά αποδυτήρια και self test για τους εργαζόμενους σε αυτά.

Όσον αφορά στους χώρους δεξιώσεων, οι λοιμωξιολόγοι αποφάνθηκαν ότι πρέπει να λειτουργήσουν όπως και οι χώροι εστίασης στη χώρα μας, δηλαδή η αναλογία πελατών ανά τετραγωνικά μέτρα, με όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σημειώνεται πως έως τώρα το ανώτατο όριο ατόμων που επιτρεπόταν στον χώρο των δεξιώσεων ήταν τα 100.

Η μουσική στην εστίαση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες να εξετάσουν το ζήτημα της μουσικής στην εστίαση, με δεδομένο ότι υπάρχουν και έντονες διαμαρτυρίες από τους επαγγελματίες του κλάδου.

Είναι ενδεικτικό ότι σήμερα Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Μαΐου 2021 από τις 21:00-23:45, ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης καλεί τους επαγγελματίες του χώρου να παίξουν μουσική σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στην απαγόρευσή της, καθώς και στον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας τους.

Οι ειδικοί στην τηλεδιάσκεψή τους αναμένεται να ορίσουν το πότε θα μπορεί να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση, παρ΄ ότι οι φόβοι τους εστιάζονται στο γεγονός ότι η μουσική μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερο συνωστισμό σε καφετέριες, εστιατόρια, αλλά και μπαρ που έχουν ανοίξει με ΚΑΔ εστιατορίων ή καφέ.

Άλλωστε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική Bild δήλωσε ότι η μουσική δεν θα επιστρέψει από αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά θα λειτουργεί κανονικά όταν θα έρθουν οι τουρίστες.

Εξήγησε μάλιστα ότι ο λόγος που δεν επανέρχεται η μουσική αυτή τη στιγμή είναι ότι οι πελάτες των εστιατορίων και των café όταν υπάρχει μουσική είναι υποχρεωμένοι να μιλούν πιο δυνατά, συνεπώς έρχονται και πιο κοντά μεταξύ τους, ενώ υπάρχει και κίνδυνος διασποράς σταγονιδίων.

Θέατρο και συναυλίες με κανόνες

Με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις ανοίγουν από σήμερα τα υπαίθρια θέατρα. Οι χώροι θα πρέπει να είναι διαμορφωμένοι έτσι ώστε να υποδέχονται μόνο καθήμενους και όχι όρθιους θεατές/ακροατές. Η πληρότητα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 50%, ενώ θα πρέπει να υπάρχει κενό/κενή θέση ανά δύο καθήμενους. Άτομα τα οποία δεν έχουν προσέλθει μαζί, δεν θα πρέπει να τοποθετούνται σε θέσεις χωρίς κενό μεταξύ τους.

Δεν επιτρέπεται διάλειμμα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός και να εξοικονομείται χρόνος για την απολύμανση και τον καθαρισμό του χώρου. Ακόμη δεν επιτρέπονται η συγκέντρωση κοινού σε οποιοδήποτε σημείο του χώρου, καθώς και η πρόσβαση του κοινού στα καμαρίνια.

Η λειτουργία κυλικείου/bar επιτρέπεται πριν και κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων προκειμένου να μη δημιουργείται συνωστισμός και οι θεατές/ακροατές να μπορούν να κατευθύνονται προς αυτό σε διαφορετικούς χρόνους κατά τη διάρκεια παραμονής τους.

Υποχρεωτικές είναι η ταξιθεσία για την τοποθέτηση των θεατών/ακροατών στις θέσεις τους και η τήρηση κανόνων στην προσέλευση και την αποχώρησή τους.

Οι διοργανωτές των εκδηλώσεων θα πρέπει να μεριμνούν για την ασφαλή αναμονή σε ουρά του κοινού, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο στον χώρο της εκδήλωσης όσο και σε άλλες πιθανές ροές (π.χ. από τον χώρο στάθμευσης).

Τέλος υποχρεωτική είναι η χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share