Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024

Αισιοδοξία Κικίλια: "Μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε χτίσει ανοσία - Εμβολιασμοί μαθητών πριν τη νέα σχολική χρονιά"

Τελειώνει ο εφιάλτης!

27 Μαΐου 2021 09:19
Αισιοδοξία Κικίλια:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, βρέθηκε στην εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» και μίλησε για την πορεία του εμβολιασμού, τα περιστατικά με τις θρομβώσεις, τις ποσότητες των εμβολίων που έχει η Ελλάδα, τους τύπους των εμβολίων και σε ποιο ποσοστό εμβολιασμένων θα έρθει η ανοσία.

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε πως έχει απεριόριστο σεβασμό στους επιστήμονες από τους οποίους και έχει ζητήσει επιστημονική τεκμηρίωση για το θέμα των θρομβώσεων. Παράλληλα, τόνισε πως με το εν λόγω θέμα ασχολείται αποκλειστικά η επιστημονική επιτροπή και η πολιτική ηγεσία δεν παρεμβαίνει.

«Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έδωσε οδηγίες και ανακοινώθηκε ότι ανοίγουν τα ραντεβού για τις ηλικίες 30 έως 34 για όλα τα εμβόλια από το Σάββατο. Από τον Ιούνιο θα προχωρήσουμε και σε άλλες ηλικιακές ομάδες». Γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί την ημέρα, πρόσθεσε.

«Δεν μπλέκουμε τις πολιτικές με τις επιστημονικές αποφάσεις. Έχουμε προαγοράσει 30 εκατομμύρια εμβόλια» σημείωσε ο υπουργός Υγείας ενώ τόνισε πως υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον γαι το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που είναι μονοδοσικό και «μπορούν να εμβολιαστούν με πολύ γοργούς ρυθμούς τα νησιά, καθώς επιθυμούμε να υπάρχει προστασία κατά την τουριστική περίοδο». Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν κι άλλα εμβόλια πέραν από αυτό της Johnson and Johnson στη νησιωτική Ελλάδα για όσους το επιθυμούν.

Αναφερόμενος στον ρυθμό των εμβολιασμών, ο Βασίλης Κικίλιας εκτίμησε πως μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε φτάσει στο 70% τον εμβολιασμό του πληθυσμού και η χώρα θα έχει χτίσει «τείχος ανοσίας».

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό στους μαθητές;

Όσον αφορά το εμβόλιο στα παιδιά, ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους ειδικούς, τότε είναι πιθανό να εμβολιαστούν τα παιδιά ακόμα και πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. «Το θέμα είναι στο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας. «Ο πρώτος σταθμός είναι όλοι οι ενήλικες, άνω των 18, να μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου αυτό θα έχει ολοκληρωθεί», συμπλήρωσε ο υπουργός

Μιλώντας για το «πέναλτι» σε όσους ακυρώνουν το ραντεβού τους, ο κ. Κικίλιας είπε ότι η δεκαπενθήμερη αυτή αναστολή για ακυρώσεις των εμβολιασμών «δεν είναι τιμωρητική πολιτική», αλλά ουσιαστικά ήρθε να διορθώσει και κάποια λάθη που έγιναν από τους ίδιους τους πολίτες όσον αφορά την διαχείριση των ραντεβού.

Για το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε ότι είναι ένα ζήτημα το οποίο παραμένει στο τραπέζι και εξακολουθεί να συζητείται, αλλά «οι αποφάσεις θα ληφθούν σε ουδέτερο χρόνο». Ωστόσο, εμμέσως πλην σαφώς, έκανε λόγο για αναγκαιότητα υποχρεωτικού εμβολιασμού σε εργαζόμενους που έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Τέλος, ο υπουργός Υγείας είπε ότι ο ίδιος ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία για τα περιστατικά παρενεργειών που σχετίζονται αποδεδειγμένα με τα εμβόλια και κυρίως με αυτό της AstraZeneca, «προκειμένου να μη δημιουργείται η εικόνα από όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι οι παρενέργειες αφορούν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού» από τις πέντε αυτές περιπτώσεις.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share