Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Παραδοχή των λοιμωξιολόγων για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σκοτώνει, αλλά όχι πολλούς!» - Το παρασκήνιο πίσω από την συνέχιση της χορήγησής του

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών παραδέχθηκε πως το εμβόλιο της AstraZeneca σκοτώνει - Ποια είναι τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο

27 Μαΐου 2021 07:28
Παραδοχή των λοιμωξιολόγων για το εμβόλιο της AstraZeneca: «Σκοτώνει, αλλά όχι πολλούς!» - Το παρασκήνιο πίσω από την συνέχιση της χορήγησής του
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Περισσότερες απορίες και προβληματισμό δημιούργησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών Μαρία Θεοδωρίδου με τις χθεσινές ανακοινώσεις της, παρά καθησύχασε τον κόσμο.

Και αυτό γιατί ενώ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αυτές, σύμφωνα με την Μ.Θεοδωρίδου, δεν είναι μάλλον και τόσο πολλές για να σταματήσει η χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου.

Έτσι παρά τις αρχικές πληροφορίες ότι θα αλλάξει η σύσταση για τα ηλικιακά όρια για το συγκεκριμένο εμβόλιο η επιτροπή αποφάσισε πως δεν υπάρχει λόγος ν’ αλλάξουν τα ηλικιακά όρια όσων έκαναν ή επίκειται να κάνουν το AstraZeneca.

Την απόφαση ανακοίνωσε η ίδια η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολισμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε και στα περιστατικά των θρομβώσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Καταγράφηκαν 5 περιπτώσεις μέχρι τώρα του συνδρόμου TTS θρόμβωσης- θρομβοπενίας μετά τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Τέσσερις από αυτές αφορούν σε γυναίκες ηλικίας 36,44,47 και 61 ετών και η μία σε άντρα 35 ετών.

Από τα περιστατικά αυτά ένα ανάρρωσε, τρία εξακολουθούν να νοσηλεύονται και μία γυναίκα δυστυχώς κατέληξε», είπε με κυνικότητα η Μ.Θεοδωρίδου.

Ενώ, συμπλήρωσε αναφορικά με τη 2η δόση, «Συστήνεται η συνέχιση με το ίδιο εμβόλιο, δεδομένου ότι η εμφάνιση TTS είναι εξαιρετικά σπάνια μετά τη δεύτερη δόση. Σε 9 εκατ. δόσεις του εμβολίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν καταγράφει μόλις πέντε περιπτώσεις».

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Διευκρινίστηκε επίσης ότι το περιστατικό της 63χρονης που κατέληξε στη Μυτιλήνη προχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης για τα εμβόλια και χαρακτηρίστηκε, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Όλο αυτό την ώρα που παραμένει άγνωστη η ανοσία που προσφέρει το εμβόλιο, την ώρα που οι εμβολιασμένοι συνεχίζουν να μεταδίδουν, να νοσούν, αλλά και να πεθαίνουν από κορωνοϊό. Δηλαδή είναι άγνωστο εάν τελικά ο εμβολιασμός στα συγκεκριμένα άτομα θα τα προστάτευε ιδιαιτέρως από τον ιό, καθώς και ηλικιακά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν ανήκουν στις ομάδες κινδύνου.

Παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιμένει στ' ότι τα οφέλη παραμένουν περισσότερα από τους κινδύνους. Και ας το δεχθούμε αυτό.

Όμως πως οι «ειδικοί» που έχουν το ακαταδίωκτο πως βγαίνουν με τέτοια σιγουριά και διαβεβαιώνουν πως το «καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο», όπως λέει και ο Κ.Μητσοτάκης ή επιμένουν στο να γίνουν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα... τα παιδιά!

Ποια είναι τα περιστατικά θρομβώσεων που συνδέονται με το εμβόλιο

Ανάμεσα στις 1.500 «κίτρινες κάρτες» με προς διερεύνηση περιστατικά, για τα οποία υπήρξαν ενδείξεις συσχετισμού τους με ανεπιθύμητες ενέργειες εμβολίων, η αρμόδια επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, κατέληξε σε 5 περιπτώσεις που συνδέονται άμεσα με τις επιπλοκές του εμβολίου της AstraZeneca.

Γυναίκα 61 ετών πέθανε στο “Γ. Γεννηματάς”

Η πρώτη περίπτωση σημειώθηκε στην Αθήνα στην αρχή των εμβολιασμών, πριν από περίπου 2,5 μήνες και είχε μοιραία κατάληξη. Η ασθενής, την 7η ημέρα μετά τον εμβολιασμό της με το συγκεκριμένο εμβόλιο, παρουσίασε έντονο πονοκέφαλο και την 9η μέρα, εγκεφαλικό επεισόδιο μετά από θρόμβωση, με ταυτόχρονη θρομβοπενία.

Νοσηλεύθηκε στο Γενικό Κρατικό Αθηνών “Γ. Γεννηματάς”, ενώ στη συνέχεια υπέστη δεύτερη θρόμβωση σε κεντρική αρτηρία του ενός κάτω άκρου και υπεβλήθη σε ακρωτηριασμό. Παρά τις τεράστιες προσπάθειες των γιατρών, η ασθενής κατέληξε.

Αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό περιστατικό που έχει δηλωθεί από την πλευρά της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), ως σχετιζόμενο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

35χρονος άνδρας από την Ιεράπετρα της Κρήτης

Νεαρός άνδρας, μόλις 35 ετών, από την Ιεράπετρα της Κρήτης εμφάνισε 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του, στις 29 Απριλίου, πονοκέφαλο, μυαλγίες και στο τέλος θρόμβο και παράλυση στο πόδι. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του σε νοσοκομείο της Κρήτης εντοπίστηκε και δεύτερη θρόμβωση στην αριστερή καρωτίδα.

Το πρόβλημα της υγείας του πλέον έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς και έχει διαφύγει τον κίνδυνο.

47χρονη γυναίκα από την Κρήτη

Μια 47χρονη γυναίκα από την Κρήτη, μητέρα δύο παιδιών ήταν το επόμενο περιστατικό που αναστάτωσε την τοπική κοινωνία. Η γυναίκα έκανε το εμβόλιο στις 3 Μαΐου και την ίδια μέρα εμφάνισε υψηλό πυρετό και έντονο πονοκέφαλο που δεν υποχωρούσε.

Στις 11 Μαΐου μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και μία ημέρα μετά, παρουσίασε θρόμβο στον εγκέφαλο που της προκάλεσε εγκεφαλικό επεισόδιο και ταυτόχρονη παράλυση από τη μία πλευρά του σώματός της.

Πλέον μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) και μεγάλη αγωνία, η γυναίκα εμφανίζει βελτίωση στην κλινική της εικόνα, ενώ μόλις χθες με τη βοήθεια του φυσιοθεραπευτή κατάφερε να σηκωθεί από το κρεβάτι και να περπατήσει. Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι.

44χρονη πιθανόν εγκεφαλικά νεκρή

Μια 44χρονη γυναίκα, μητέρα τριών παιδιών, μεταφέρθηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο της Κρήτης στις 12 Μαΐου, έξι μέρες μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca. Εμφάνισε συμπτώματα θρομβοπενίας και εισήχθη για νοσηλεία στην αιματολογική κλινική.

Στις 20 Μαΐου εμφάνισε επιδείνωση και έκανε επιληπτική κρίση. Οι γιατροί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), όπου μεταφέρθηκε αναγκάστηκαν να τη διασωληνώσουν, ενώ η αξονική τομογραφία έδειξε ενδοεγκεφαλική αιμορραγία.

Η εξάπλωση του αιματώματος στον εγκέφαλο, που δεν μπορούσε να περιοριστεί ήταν η χειρότερη εξέλιξη. Πλέον οι γιατροί αναμένουν τα τεστ που πιθανότατα θα πιστοποιήσουν τον εγκεφαλικό θάνατό της.

36χρονη από τη Μυτιλήνη

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Αθήνας μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Λέσβο, μια 36χρονη γυναίκα που υπέστη θρόμβωση μετά τον εμβολιασμό της.

Η γυναίκα υπέφερε από έντονους πονοκεφάλους, ενώ οι εξετάσεις της στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης όπου μεταφέρθηκε από τους συγγενείς της, έδειξαν χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, δηλαδή το συγκεκριμένο σπάνιο σύνδρομο θρομβοπενίας, με την ταυτόχρονη παρουσία θρόμβου. Η γυναίκα λαμβάνει θεραπεία και προς το παρόν δείχνει να έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share