Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021

Γάμοι και Βαφτίσια 2021: Τι ισχύει για αριθμό καλεσμένων - Σφαγή για τις κρατήσεις στα κέντρα

«Πυρετός» προετοιμασιών από νύφες και όχι μόνο

25 Μαΐου 2021 09:30
gamos-vaftisia-2021-ti-isxuei
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Στο πλαίσιο της άρσης του lockdown και των περιορισμών κατά του κορωνοϊού, ανοίγουν πλέον από τον Ιούνιο και οι δεξιώσεις για γάμους και βαπτίσεις. Η ζήτηση για χώρους εκδηλώσεων είναι τεράστια, καθώς πάρα πολλά ζευγάρια έχουν αρχίσει ήδη τα τηλεφωνήματα για να «κλείσουν» το γλέντι του γάμου ή της βάφτισης, το οποίο δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν έως σήμερα λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία.

Sold – out τα κέντρα δεξιώσεων

Τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Αυγούστου και τα δύο πρώτα του Σεπτεμβρίου είναι η καλύτερη περίοδος για τα κέντρα δεξιώσεων, και σύμφωνα με όσα δηλώνουν στο STAR επαγγελματίες του κλάδου, οι περισσότεροι χώροι είναι sold – out.

Οι κρατήσεις έχουν αρχίσει από τον Φεβρουάριο, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη στη Βουλή, που είχε εκτιμήσει ότι οι επιχειρήσεις διοργάνωσης κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως τα κτήματα και οι εταιρείες catering θα επαναλειτουργήσουν στις αρχές Μαΐου. Μετά το άνοιγμα της εστίασης η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα περισσότερο.

Γάμοι και Βαφτίσια 2021: Τι ισχύει για αριθμό καλεσμένων

Κοινή εκτίμηση των επαγγελματιών του κλάδου είναι πως οι περσινές μεταφορές εκδηλώσεων έχουν αυξήσει τη «ζήτηση» για το φετινό καλοκαίρι.

Ο Γαλάνης Μιχόπουλος, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Ιδιοκτητών Κτημάτων & Catering (ΕΝΙΚΚ), δήλωσε πως στα κτήματα της Αττικής «οι διαθέσιμες ημερομηνίες είναι ελάχιστες, καθώς οι περσινές μεταφορές εκδηλώσεων και η φετινή ζήτηση έχουν αυξήσει τις κρατήσεις για το καλοκαίρι».

Αναφερόμενος στο χρόνο ανοίγματος των χώρων δεξιώσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός έχουν προσδιορίσει το άνοιγμά τους περί τα τέλη Μαΐου, ενώ όσον αφορά στον τρόπο λειτουργίας τους, φαίνεται να προκρίνεται το υπάρχον σχέδιο που εφαρμόζεται στον κλάδο της εστίασης.

«Αυτό σημαίνει ότι δε θα υπάρχει ο περσινός κόφτης στον αριθμό των καλεσμένων και κάθε χώρος θα υποδέχεται αριθμό προσκεκλημένων ανάλογα με την άδεια λειτουργίας του και τα τετραγωνικά μέτρα», εξήγησε.

Γάμοι και Βαφτίσια 2021: Τι ισχύει για αριθμό καλεσμένων - Σφαγή για τις κρατήσεις στα κέντρα

«Κάνουν κρατήσεις στα κτήματα οι μελλόνυμφοι, αλλά οι ημερομηνίες είναι… υπό αναθεώρηση»

Σε κάθε περίπτωση, τόσο τα ζευγάρια που επιθυμούν να ανεβούν τα σκαλιά της εκκλησίας φέτος το καλοκαίρι, όσο και οι εργαζόμενοι και οι επιχειρηματίες του κλάδου, βρίσκονται για την ώρα σε αναμονή για τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.

«Ήδη, σε συνεννόηση με τα ζευγάρια που είχαν κλείσει τον χώρο μας στις αρχές Μαΐου, έχουμε προχωρήσει σε μετάθεση των ημερομηνιών μέσα στο καλοκαίρι», ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος.

Προβληματισμός για το ωράριο

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν ισχύσουν περιορισμοί στο ωράριο θα είναι αποτρεπτικός παράγοντας για κάποιον που θέλει να πραγματοποιήσει μια εκδήλωση. Η περσινή εμπειρία που το ωράριο στα κέντρα δεξιώσεων ήταν έως τις 12 τα μεσάνυχτα, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Ιδίως για όσους προγραμματίζουν τον γάμο τους από το εξωτερικό στην Ελλάδα, το ωράριο μέχρι τις 12 είναι αποτρεπτικό και τους κάνει να αναζητούν άλλες επιλογές. Ωστόσο, εκτιμούν πως η αύξηση των εμβολιασμών θα σηματοδοτεί πως θα απελευθερώνεται το ωράριο.

Τι ισχύει με τις τιμές και τις προκαταβολές για τα κέντρα και τους χώρους δεξιώσεων

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, αμετάβλητες παραμένουν οι τιμές για τις δεξιώσεις και το catering, ενώ ως προς το θέμα των προκαταβολών, κάθε επιχείρηση φαίνεται να εφαρμόζει τη δική της πολιτική. Δεν είναι λίγοι οι επαγγελματίες που έχουν αποφασίσει να μην ζητήσουν προκαταβολή, τουλάχιστον μέχρι να ανακοινωθούν επίσημα τα μέτρα που θα ισχύσουν.

Οι επιχειρήσεις που ασχολούνται αποκλειστικά με δεξιώσεις έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα, καθώς παραμένουν κλειστές από τον Μάρτιο του 2020, με εξαίρεση το περασμένο καλοκαίρι, που όμως λειτούργησαν και πάλι με περιορισμούς.

Η πτώση του τζίρου, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, έχει φτάσει μέχρι και 90%, και παρά την κρατική ενίσχυση, αυτήν τη στιγμή η ανάγκη για επαναλειτουργία κρίνεται κρίσιμη για την επιβίωση των επιχειρήσεων αυτών.

Οι αναβολές δεξιώσεων την περασμένη χρονιά σε συνδυασμό με όσες προγραμματίζονται για φέτος, δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στους επαγγελματίες για ένα καλύτερο καλοκαίρι. Οι επίσημες ανακοινώσεις και η πορεία της πανδημίας θα κρίνουν τελικά αν θα υπάρξουν οι όροι και οι προϋποθέσεις για γάμους που να θυμίζουν κάτι «από τα παλαιά».

Γάμος 2021: Τι ισχύει για αριθμό καλεσμένων

«Παράθυρο» για αύξηση του ορίου των 100 καλεσμένων

Ωστόσο, ο περιορισμός στους καλεσμένους πονοκεφαλιάζει όχι μόνο τα ζευγάρια και τις οικογένειές τους αλλά και τους επιχειρηματίες. Αυτό το πρόβλημα αναγνώρισε προ ημερών ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ παραδέχθηκε πως το ανακοινωθέν πλαίσιο είναι παράλογο.

Όπως ο ίδιος είπε, είναι αδικία να υπάρχει αυτός ο περιορισμός των 100 ατόμων σε ένα ανοικτό κτήμα, όταν ακριβώς δίπλα θα μπορούσε να λειτουργεί κατάστημα εστίασης το οποίο θα φιλοξενεί βάσει των υγειονομικών προτύπων ακόμα και 300 άτομα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης πιθανότατα «φωτογραφίζουν» την πρόθεση της κυβέρνησης και το ανοιχτό «παράθυρο» για περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στις εκδηλώσεις για γάμους και βαφτίσεις εφόσον φυσικά ανάψουν και το πράσινο φως από την επιτροπή των ειδικών. Μάλιστα, το ζήτημα ίσως τεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις συνεδριάσεις της επιτροπής.

Πόσα άτομα επιτρέπονται σε γάμους και βαφτίσια στην εκκλησία

Σε ό,τι αφορά πάντως τους περιορισμούς στον αριθμό ατόμων στις εκκλησίες, με τα νέα μέτρα ορίζεται ανώτατο όριο στα 100 άτομα ανάλογα με το μέγεθος των ναών.

Συγκεκριμένα τα μέτρα που προβλέπονται για θρησκευτικές τελετές είναι τα εξής:

  • Υποχρεωτικά διενέργεια ιατρικού ελέγχου των θρησκευτικών λειτουργών και του βοηθητικού προσωπικού.
  • Υποχρεωτική χρήση διπλής μάγκας ή μιας μάσκας τύπου N95. Από την υποχρεωτική χρήση μάσκας εξαιρούνται οι θρησκευτικού λειτουργοί και οι ιεροψάλτες αποκλειστικά και μόνο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής τελετής.
  • Ένα άτομο ανά 25τ.μ. εντός του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα ανά ιερό ναό
  • Ένα άτομο ανά 10 τ.μ. στους εξωτερικούς χώρους του ναού με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share