Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Μεγάλη ελληνική εταιρεία βάζει λουκέτο σε καταστήματα στην Τουρκία! Έλεγε ότι όλα πάνε καλά...

Δύσκολες στιγμές...

20 Μαΐου 2021 13:48
Μεγάλη ελληνική εταιρεία βάζει λουκέτο σε καταστήματα στην Τουρκία! Έλεγε ότι όλα πάνε καλά...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δύσκολες στιγμές δείχνει να περνά μεγάλη ελληνική εταιρεία, που έχει φτάσει στο σημείο να βάλει λουκέτο σε καταστήματα στην Τουρκία, τη στιγμή που έλεγε πως όλα πάνε καλά.

Έως το τέλος Ιουνίου, ο όμιλος Φουρλή, αναμένεται να έχει κλείσει και άλλα καταστήματα Intersport που διατηρούσε στην Τουρκία, μειώνοντας το δίκτυο του στα 11-12 από 23 που είχε. Αυτό ανέφερε χθες Τετάρτη η διοίκηση του ομίλου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου, η οποία δήλωσε ότι θα επανεξετάσει σε δεύτερο χρόνο τη βιωσιμότητα των υπολοίπων καταστημάτων Intersport στην Τουρκία αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για πλήρη αποεπένδυση σε ότι αφορά το συγκεκριμένο σήμα, με μια άλλη επιχείρηση να έχει κάνει το αδιανόητο στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου Φουρλή, οι πωλήσεις από τη στιγμή που η αγορά επαναλειτούργησε τον Απρίλιο και τον Μάιο κατέγραψαν αύξηση κατά 80%, ποσοστό ωστόσο που δεν συγκρίνεται απόλυτα με το περσινό αντίστοιχο χρονικό διάστημα – πέρυσι η αγορά ζούσε στους ρυθμούς του πρώτο σκληρού lockdown.

Το πρώτο τρίμηνο, οι πωλήσεις της ΙΚΕΑ στην Ελλάδα υποχώρησαν κατά 34,1% παρά τη θεαματική άνοδο των online πωλήσεων ενώ αντίθετα τους ίδιους μήνες οι πωλήσεις των ΙΚΕΑ σε Βουλγαρία και Κύπρο αυξήθηκαν κατά 15,6%. Τα δίκτυα αθλητικών της Intersport και της Athlete’s Foot στο α’ τρίμηνο εμφάνισαν πτώση πωλήσεων 11,9% αλλά αύξηση 9% στο εξωτερικό (Κύπρος, Ρουμανία, Βουλγαρία, Τουρκία. Αποτέλεσμα το α’ τρίμηνο του 2021, ο όμιλος να εμφανίσει σε ενοποιημένο επίπεδο πτώση πωλήσεων 10,5%.

Την ίδια στιγμή ο όμιλος συνεχίζει τις επενδύσεις. Για τη φετινή χρονιά έχει προϋπολογίσει ότι θα επενδύσει κεφάλαια 22-24 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 4 νέων καταστημάτων Intersport και δύο ακόμη μίνι ΙΚΕΑ, εκ των οποίων το ένα στη Βουλγαρία και το δεύτερο στην Αθήνα.

Αναφορικά με τη νέα εταιρεία εκμετάλλευσης ακινήτων Trade Estate, η σύσταση της αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Η προς σύσταση εταιρεία διαθέτει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της ακίνητα εύλογης αξίας ύψους 184 εκατ.ευρώ. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου η υπό σύσταση AEEAΠ έχει παράλληλα υπό διαπραγμάτευση τρία νέα projects και προκαταρκτικές επαφές και για άλλα ακίνητα, εκτιμώντας ότι σε βάθος διετίας θα έχει διπλασιάσει την αξία αποτίμησης των ακινήτων της.

Αναφορικά με την αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και του μεταφορικού κόστους, η διοίκηση του ομίλου εκτιμά ότι δεν θα δεχθεί πιέσεις, καθώς η InterIkea έχει «χετζάρει» και έχει κάνει αναδιάρθρωση της παραγωγής μεταφέροντας συνεργασίες από την Ασία σε πιο κοντινά κέντρα.

Μεγάλη ελληνική εταιρεία βάζει λουκέτο

Καθησυχαστικός ο όμιλος Φουρλή παρά τα προβλήματα

«Οι επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fourlis, επισημαίνει η διοίκηση του ομίλου σε επιστολή της στο Χρηματιστήριο.

Εκτιμά δε ότι μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημιογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.

Αναλυτικά:

Αναφορικά με την διολίσθηση της Τουρκικής Λίρας και τις όποιες επιπτώσεις απο την ευρύτερη κατάσταση της Τουρκικής οικονομίας, ο Όμιλος Fourlis επισημαίνει τα εξής:

Ο Όμιλος μας δραστηριοποιείται στην αγορά λιανικής αθλητικών ειδών της Τουρκίας μέσω της 100% θυγατρικής εταιρείας INTERSPORT ATLETIK MAĞ. VE DIŞ TİC.A.Ş., με 24 καταστήματα INTERSPORT και 2 καταστήματα THE ATHLETE’S FOOT.

Τα βασικά μεγέθη της δραστηριότητας στην Τουρκία εχουν ως εξής:

1. Οι πωλήσεις το 2017 ανήλθαν σε TRY 73,7 εκ. (€17,8 εκατ. περίπου) ή 4,1% στο σύνολο των πωλήσεων του Ομίλου.

2. Το EBITDA του 2017 ήταν αρνητικό TRY 2,9 εκ. (€0,64 εκατ. περίπου) σε σύνολο EBITDA €41,8 εκ. σε ενοποιημένο επίπεδο Ομίλου.

3. Ο ρυθμός αύξησης των πωλήσεων σε τοπικό νόμισμα μέχρι και σήμερα (2018) είναι διψήφιος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους 2017 και τείνει βελτιούμενος.

4. Άνω του 85% των αγορών εμπορευμάτων γίνονται σε τοπικό νόμισμα.

5. Ο δανεισμός της εταιρείας είναι αποκλειστικά σε τοπικό νόμισμα και αφορά χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης που δεν ξεπερνά τα TRY 10 εκ.(€1,5 εκ. περίπου).

6. Όλες οι επενδύσεις έχουν γίνει με ίδια κεφαλαια.

Όπως είναι προφανές από τα ανωτέρω, οι επιπτώσεις απο τη συνεχιζόμενη διολίσθιση της Τουρκικής Λίρας δεν έχουν ουσιώδη επίδραση στα αποτελέσματα και τα οικονομικά μεγέθη του Ομίλου Fourlis.

Αντιθέτως, μεσοπρόθεσμα, η αγορά της Τουρκίας παρουσιάζει πολλές ευκαιρίες για την INTERSPORT, λόγω του μεγέθους της, των δημιογραφικών χαρακτηριστικών της και της δομής του ανταγωνισμού.

Ο Όμιλος και η INTERSPORT παρακολουθούν στενά της εξελίξεις στην Τουρκία και προβαίνουν στις απαραίτητες ενέργειες για ελαχιστοποίηση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών επιπτώσεων, αλλά και μεγιστοποίηση των μεσοπρόθεσμων θετικών επιπτώσεων.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share