Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Κορωνοϊός: Ποια σχολεία και τμήματα είναι κλειστά σε όλη τη χώρα, λόγω κρουσμάτων

Δείτε τη λίστα του υπουργείου Παιδείας

18 Μαΐου 2021 09:30
kleista-sxoleia-kai-tmimata-koronoios-krousmata

Πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία με αποτέλεσμα το υπουργείο Παιδείας να κλείσει εκατοντάδες σχολικές μονάδες ή τμήματα, σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον σχετικό κατάλογο, σχεδόν 400 σχολεία ή τμήματα παραμένουν κλειστά. Απο αυτά το 0,2969% βρίσκεται σε πλήρη αναστολή λειτουργίας ενώ το 0,3929% αφορά τμήματα που είναι σε μερική αναστολή λειτουργίας.

Δείτε τη λίστα του υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά σχολεία.

Δείτε τον χάρτη του υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά σχολεία

Αυτά είναι τα σχολεία και τα τμήματα που είναι κλειστά σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, υπενθυμίζοντας πως Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια προστέθηκαν, από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, στη λίστα με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που κάνουν μαθήματα δια ζώσης.

Δείτε τη λίστα του υπουργείου Παιδείας με τα κλειστά σχολεία

Προβλέπεται η εφαρμογή όλων των προηγούμενων μέτρων προστασίας και πρόληψης, όπως:

  • η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
  • τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
  • οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
  • η χρήση αντισηπτικών,
  • οι σχολαστικοί καθαρισμοί,
  • οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
  • τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Επιπλέον προστίθεται, στα ήδη ισχύοντα, άλλο ένα σημαντικό, προληπτικό μέτρο: η διενέργεια αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου για κάθε μαθητή, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολείων, για να εξασφαλιστεί η μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Πότε κλείνει ένα σχολείο ή τμήμα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η απόφαση για την αναστολή της λειτουργίας τμημάτων μιας σχολικής μονάδας ή ολόκληρης της σχολικής μονάδας λαμβάνεται μετά από την ενημέρωση του διευθυντή του σχολείου που εντοπίστηκε το κρούσμα ή τα κρούσματα:

  • από τον Διευθυντή της οικείας Α’ βάθμιας και Β΄βάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης,
  • από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Για τη σχετική απόφαση λαμβάνονται υπόψη: το πρωτόκολλο αναστολής λειτουργίας σχολικών τμημάτων ή σχολείων του ΕΟΔΥ, καθώς και τα τοπικά επιδημιολογικά και κοινωνικά δεδομένα.

Πότε κλείνει ένα σχολείο ή τμήμα

Εφόσον καταγράφεται τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό COVID-19 είτε σε μαθητή είτε σε μέλος του εκπαιδευτικού ή άλλου προσωπικού, ο Διευθυντής της Σχολικής Μονάδας έχει την ευθύνη για την ενημέρωση των παραπάνω φορέων, ώστε να ληφθεί η απόφαση.

Απαραίτητη προϋπόθεση τα self tests

Όσο για τα τεστ, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share