Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021

Κρήτη: Στο εμβόλιο της AstraZeneca αποδίδονται από τους γιατρούς του 35χρονου οι θρομβώσεις!

Άλλη μια παρενέργεια από το εμβόλιο της βρετανικής εταιρείας

17 Μαΐου 2021 17:07
Κρήτη: Στο εμβόλιο της AstraZeneca αποδίδονται από τους γιατρούς του 35χρονου οι θρομβώσεις!
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Εξελίξεις υπάρχουν γύρω από το θέμα των θρομβώσεων, που εμφάνισε ο 35χρονος από την Κρήτη μετά το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι του κορωνοϊού, με τους γιατρούς του να αναφέρουν πως εκείνο ευθύνεται για το πρόβλημα, που εμφάνισε.

Ο 35χρονος υπεβλήθη σε δύο πολύωρα και σοβαρά χειρουργεία και νοσηλεύεται ακόμα στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, ενώ οι γιατροί, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, σημειώνουν ότι πρόκειται για μια σπάνια παρενέργεια.

Εξετάζει άμεσα το θέμα ο ΕΟΦ

Ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ, Γιώργος Χαλκιαδάκης, ήταν σαφής σε ό,τι αφορά μια αιματολογική εξέταση που περίμεναν οι γιατροί, την PS4, και δείχνει άμεση συσχέτιση με τον εμβολιασμό που είχε γίνει προ ημερών. Ωστόσο, σήμερα σε νέες του δηλώσεις ανέφερε ότι πρέπει να βγουν τα αποτελέσματα και των υπόλοιπων εξετάσεων.

Για το περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο οποίος θα το ερευνήσει.

Σημειώνεται ότι το πρώτο περιστατικό θρόμβωσης σημειώθηκε 11 μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Pfizer ή AstraZeneca: Ποιο εμβόλιο παράγει περισσότερα αντισώματα - Όλη η αλήθεια!

Μια αποκαλυπτική μελέτη για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά του κορωνοϊού των Pfizer και AstraZeneca και την παραγωγή αντισωμάτων στην πρώτη και τη δεύτερη δόση πραγματοποίησε η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Πρόσφατα ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της σύγκρισης της παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά τη χορήγηση των συγκεκριμένων εμβολίων σε εθελοντές ηλικίας 60-64 ετών (διάμεση ηλικία τα 61 έτη και με τα δυο εμβόλια).

Η επιλογή της ηλικιακής ομάδας έγινε γιατί οι πολίτες ηλικίας 60-64 ετών ήταν οι πρώτοι που εμβολιάσθηκαν με το εμβόλιο των AstraZeneca.

Η σύγκριση έγινε με υγειονομικούς που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer και είχαν ίδια ηλικία και φύλο με αυτούς που έλαβαν το εμβόλιο των AstraZeneca.

Στη μελέτη μετρήθηκε η παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων (όπως υποδεικνύει το όνομα τους είναι αυτά τα οποία «εξουδετερώνουν» τον ιό), η ύπαρξη των οποίων σε επίπεδο άνω του 30% είναι ενδεικτική της αδρανοποίησης του ιού, ενώ επίπεδα άνω του 75% δηλώνουν πολύ υψηλή προστασία έναντι του ιού.

Η μέτρησή τους έγινε την ημέρα της πρώτης δόσης του εμβολίου (πριν τον εμβολιασμό), 3 εβδομάδες αργότερα (ημέρα 22, πριν τη δεύτερη δόση του εμβολίου για όσους έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer), και στη συνέχεια έπειτα από 4 εβδομάδες (ημέρα 50 μετά την πρώτη δόση του εμβολίου). Οι μετρήσεις γίνονται με εμπορικά διαθέσιμες τεχνολογίες που έχουν εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ.

Pfizer ή AstraZeneca

Pfizer - AstraZeneca: Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ

Συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα 78 πολιτών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer με αυτά 73 εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Πριν την πρώτη δόση των εμβολίων δεν υπήρχε διαφορά στην τιμή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων μεταξύ των δυο ομάδων. Την 22η ημέρα, πριν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου της Pfizer, το 78% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα, έναντι του 56% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca.

Tην 50η ημέρα, που η ομάδα του εμβολίου της Pfizer είχε λάβει ήδη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου και είχε περάσει διάστημα 4 εβδομάδων, η διαφορά ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Συνολικά, το 98% των εμβολιασθέντων με το εμβόλιο της Pfizer ανέπτυξαν εξουδετερωτικά αντισώματα (σχεδόν όλοι σε επίπεδα άνω του 75%) έναντι του 75% αυτών που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca. Στην ομάδα του εμβολίου της AstraZeneca μόνο το 11% είχε τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων άνω του 75%, 50 ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Ωστόσο, όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα, παρατηρήθηκε αύξηση του αριθμού των ατόμων με θετικούς τίτλους αντισωμάτων και με το εμβόλιο της AstraZeneca, μεταξύ 3 και 7 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση του εμβολίου.

Η μελέτη του ΕΚΠΑ δείχνει ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι πολύ μεγάλη και στην ομάδα των πολιτών ηλικίας 60-64 ετών. Η δεύτερη δόση των εμβολίων είναι απαραίτητη για την επίτευξη υψηλών τίτλων εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2.

Τα αποτελέσματα με το εμβόλιο των AstraZeneca, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ, δηλώνουν ότι η επιλογή πολλών χωρών να προτείνουν τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου σε διάστημα λιγότερο των 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, είναι σωστή, ώστε να μειωθεί το διάστημα μέχρι την επίτευξη της μέγιστης παραγωγής εξουδετερωτικών αντισωμάτων.

Στις χώρες αυτές ανήκει και η Ελλάδα που προτείνει να γίνεται η δεύτερη δόση του εμβολίου των AstraZeneca μεταξύ 8 και 12 εβδομάδων μετά την πρώτη δόση, όπως και το Ηνωμένο Βασίλειο που χορηγεί τη δεύτερη δόση στις ευπαθείς ομάδες 8 εβδομάδες μετά την πρώτη δόση, αντί των 12 εβδομάδων που ήταν η συνήθης πολιτική του μέχρι προ εβδομάδος.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share