Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Άρση μέτρων: Είναι επίσημο - Τέλος τα SMS και οι απαγορεύσεις μετακίνησης

«Ξορκίζεται» οριστικά το lockdown!

12 Μαΐου 2021 18:37
Άρση μέτρων: Είναι επίσημο - Τέλος τα SMS και οι απαγορεύσεις μετακίνησης
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Επίσημα, πια, παίρνουμε από την Παρασκευή (14/5) την πιο μεγάλη ανάσα ελευθερίας στην άρση μέτρων έναντι του κορωνοϊού, αφού μπαίνει τέλος στα SMS και τις απαγορεύσεις μετακίνησης εκτός νομού, με την απαγόρευση κυκλοφορίας να ξεκινά πια στις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Όπως ανακοίνωσε ο Άκης Σκέρτσος, το άνοιγμα συνεχίζεται με κανόνες, με τον τουρισμό να ανοίγει επίσης στις 14 Μαΐου, μαζί με τα μουσεία. Υπάρχει, όμως, σύντομα και συνέχεια, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Άρση μέτρων: Όλα τα βήματα προς την πλήρη απελευθέρωση

Συγκεκριμένα, από τις 17 Μαΐου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, με τους θερινούς κινηματογράφους να ακολουθούν στις 21 του μήνα, τα ανοικτά θεάματα και ακροάματα στις 28, ενώ τον Ιούνιο θα έρθει η ώρα για τις εκδηλώσεις, τα μπαρ με μουσική, τις δεξιώσεις, τους γάμους και τα βαφτίσια με έως 100 άτομα. Στο λιανεμπόριο, επίσης, σταματούν το click inside και το click away.

Η μετακίνηση προς τα νησιά, επίσης, θα είναι πιο αυστηρή και θα γίνεται με τη χρήση του Green Pass, με πιστοποιητικό εμβολιασμού με πάροδο 14 ημερών από τη δεύτερη δόση, με την επίδειξη αρνητικού μοριακού τεστ (PCR) 72 ωρών ή rapid test ή self test 24 ωρών. Δεκτή θα γίνεται η βεβαίωση νόσησης δύο μήνες μετά τη νόσηση και έως εννέα μήνες.

Ο έλεγχος θα γίνεται από αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες. Υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ταξιδιώτες 5 ετών και άνω. Η δήλωση του self test θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr. Το PLF θα εξακολουθήσει για εισερχόμενους τουρίστες. Εξαίρεση η Λευκάδα, η Σαλαμίνα και Εύβοια.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share