Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Θάνατος 44χρονης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca: Εκεί οφείλεται ο χαμός της

Οριστική απάντηση για άλλο ένα παράξενο περιστατικό

5 Μαΐου 2021 19:28
Θάνατος 44χρονης μετά το εμβόλιο της AstraZeneca: Εκεί οφείλεται ο χαμός της
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Συναγερμό έχει προκαλέσει ο θάνατος μιας 44χρονης στη Θεσσαλονίκη, που έκανε το εμβόλιο της AstraZeneca, με τη Μαρία Θεοδωρίδου, καθηγήτρια παιδιατρικής και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών, να απαντά για τον εν λόγω περιστατικό.

«Διεξάγεται λεπτομερής έλεγχος. Το μεσημέρι έγινε και η νεκροτομή από την οποία έχουμε ενημερωθεί αρχικά προφορικά. Σύμφωνα με αυτή δεν συνδέεται με θρομβώσεις. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο έμφραγμα» είπε χαρακτηριστικά.

Θάνατος 44χρονης: Ο λόγος που πέθανε μετά το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο σύζυγος της 44χρονης μιλώντας στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» είπε ότι η γυναίκα δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Λίγες ώρες μετά τον εμβολιασμό έκανε έναν πυρετό που αντιμετώπισε με αναλγητικό, ενώ μέσα στη νύχτα αισθάνθηκε έντονη δυσφορία, με αποτέλεσμα να καταλήξει παρά τις προσπάθειες των γιατρών και της μονάδας ανάνηψης που κατέφτασε επειγόντως στο σπίτι.

Τέλος η κυρία Θεοδωρίδου, επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής ένα είναι το περιστατικό θανάτου που έχει χαρακτηριστεί στη χώρα μας ως πιθανό σύνδεσης με το εμβόλιο AstraZeneca.

Εμβόλιο: Δείτε τις παρενέργειες που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στη χώρα μας

Οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ριχτεί στη μάχη κατά του κορωνοϊού και ήδη έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός, σε όλες σχεδόν τις ηλικίες.

Η ετήσια ημερίδα της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, κατά την οποία ανασκοπούνται όλες οι νεότερες εξελίξεις στη θεραπεία νοσημάτων από όλους τους ιατρικούς κλάδους κατά το προηγούμενο έτος, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (24/04/2021). Το θέμα της πανδημίας του κορονοϊού αναπτύχθηκε στο πλαίσιο συζήτησης, στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρος του ΕΟΦ και επίκουρος καθηγητής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Δημήτρης Φιλίππου.

Ο κ. Φιλίππου μίλησε για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων έναντι του κορονοϊού, παρουσιάζοντας στοιχεία από διεθνείς μελέτες, αλλά και από τη φαρμακοεπαγρύπνηση και τα περιστατικά που έχει καταγράψει ο ΕΟΦ στη χώρα μας.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου και της υπό όρους έγκρισης κυκλοφορίας των εμβολίων που έχουμε μέχρι σήμερα στη διάθεσή μας δεν έγινε με «εκπτώσεις» στο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας των σκευασμάτων. Καθώς, όμως, οι κλινικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα, υπήρξαν ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες δεν εντοπίστηκαν στις μελέτες Φάσης ΙΙΙ, αλλά κατά την εφαρμογή των εμβολίων στο γενικό πληθυσμό.

Κάποιες από αυτές τις παρενέργειες, οι οποίες αφορούν όλα τα εγκεκριμένα στην Ε.Ε εμβόλια, κρίνονται σοβαρές, παραμένουν όμως εξαιρετικά σπάνιες.

Κατά την εφαρμογή των εμβολίων καταγράφηκαν οι παρακάτω παρενέργειες:

  • Pfizer/Biontech: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου
  • Moderna: Περιφερική παράλυση προσωπικού νεύρου, Οίδημα προσώπου
  • AstraZeneca: Θρόμβωση με θρομβοπενία
  • Janssen (Johnson & Johnson): Θρόμβωση με θρομβοπενία
 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share