Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

Άρση μέτρων: «Ανάσταση» στην εστίαση! Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» (Video)

Αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα γυμνασίων, δημοτικών & νηπιαγωγείων

4 Μαΐου 2021 08:18
Άρση μέτρων: «Ανάσταση» στην εστίαση! Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης - Οι ημερομηνίες «κλειδιά» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Άρση Μέτρων: Μετά την απελευθέρωση της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, τα βλέμματα στρέφονται στα επόμενα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα, με τελικό «προορισμό» το άνοιγμα του τουρισμού.

Έτσι, αφού χθες (03/05) καφετέριες και εστιατόρια ανέβασαν ρολά, μετά το πολύμηνο «λουκέτο» και με την απαγόρευση της κυκλοφορίας να ξεκινάει πλέον από τις 23:00 το βράδυ, σειρά σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για τη σταδιακή άρση των περιορισμών έχουν τα σχολεία.

Υπολογίζεται ότι χθες άνοιξαν πάνω από το 50% των περίπου 80.000 καταστημάτων της εστίασης. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά υψηλό με δεδομένο ότι το 20% επί του συνόλου των καταστημάτων του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους και ως εκ τούτου δεν μπορούσε με βάση τη νομοθετική ρύθμιση να λειτουργήσει. Επομένως 3 στα 10 καταστήματα περίπου επέλεξαν να μην ανοίξουν είτε λόγω αδυναμίας, οργανωτικής ή οικονομικής, είτε γιατί οι ιδιοκτήτες τους ήθελαν πρώτα να «ζυγίσουν» την τάση στην αγορά.

Άρση μέτρων: Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα ανοίξουν οι πόρτες για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, πέραν των λυκείων, τα οποία λειτουργούν ήδη διά ζώσης. Η επιστροφή στις τάξεις θα συνοδευτεί και σε αυτή την περίπτωση, από την υποχρεωτική διενέργεια self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η ημερομηνία - ορόσημο είναι η 15η Μαΐου, οπότε και ανοίγει ο τουρισμός. Η προσέλευση των επισκεπτών στη χώρα μας θα γίνεται με αποδεικτικό εμβολιασμού ή αρνητικό μοριακό τεστ κορονοϊού 72 ωρών.

Την ίδια ημέρα αναμένεται να απελευθερωθούν και οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Παράλληλα, όπως έχει προαναγγελθεί, τότε αναμένεται να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες.

Σε ό,τι αφορά τα SMS μετακίνησης στο 13033, μέχρι την 15η Μαΐου, θα συνεχίσουν να «συντροφεύουν» την κυκλοφορία των πολιτών. Από τα μέσα του μήνα, οπότε και τα βασικά βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα θα έχουν ολοκληρωθεί, θα μπορούμε να αποχαιρετήσουμε και τα SMS, καθώς τότε αναμένεται και η κατάργησή τους.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share