Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2021

Εστίαση: Φτου... ξελευθερία μετά από έξι μήνες - Έτσι θα λειτουργήσει

Αλλαγές και στην απαγόρευση κυκλοφορίας

3 Μαΐου 2021 07:14
Εστίαση: Φτου... ξελευθερία μετά από έξι μήνες - Έτσι θα λειτουργήσει
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Φτου... ξελευθερία μπορούν να λένε οι άνθρωποι της εστίασης, ενός κομβικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, με τα καταστήματά της να ανοίγουν, ύστερα από ένα «λουκέτο» έξι μηνών, με συγκεκριμένους κανόνες υποδοχής των πελατών από σήμερα (3/5).

Με αποστολή SMS στο 13033 θα ανοίξει η εστίαση σήμερα Δευτέρα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Έτσι οι πολίτες από τη Δευτέρα του Πάσχα, που ανοίγει η εστίαση, θα πρέπει να στέλνουν SMS στο 13033 με τον κωδικό 6. Τα SMS στο 13033 θα συνεχίσουν να τα στέλνουν οι πολίτες μέχρι τις 15 Μαΐου και θα καταργηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού και το άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε αυστηρούς περιορισμούς για τη λειτουργία τους. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες θα λειτουργήσουν από Δευτέρα του Πάσχα χωρίς μουσική και αυστηρά σε υπαίθριους χώρους. Εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας, που θα τίθεται σε ισχύ από τις 3 Μαΐου στις 23:00, τα καταστήματα εστίασης θα κλείνουν στις 22:45, δηλαδή 15 λεπτά πριν την έναρξη του απαγορευτικού. «Ολοι θα πρέπει να είναι στα σπίτια τους στις 23:00» διεμήνυσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Εστίαση: Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσει από σήμερα (3/5)

Με ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 22:45, χωρίς μουσική και αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο θα λειτουργήσουν από τη Δευτέρα 3 Μαΐου τα καταστήματα εστίασης. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, η νέα ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης σχετικά με τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από τη Δευτέρα 3 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και ώρα 6:00.

(πλην φοιτητικών εστιατορίων) προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία, αν και σε αυτό το κομμάτι έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα.

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

 • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια
 • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής
 • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι
 • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής
 • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό
 • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45
 • Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ' οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.
 • Λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).
 • Για τα καταστήματα τροφίμων και το λιανεμπόριο υπάρχει δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.
 • Για τα κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής (αποτρίχωση, μανικιούρ, πεντικιούρ κλπ) υπάρχει δυνατότητα προαιρετικού (διευρυμένου) ωραρίου λειτουργίας από τις 7:00 έως τις 21:00, και επιπλέον δυνατότητα λειτουργίας την Κυριακή, 9 Μαΐου 2021.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share