Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για χαλασμένα τρόφιμα και ανυπόφορη βρώμα

Τι αποκάλυψε η σύζυγος ενός ηλικιωμένου που διέμεινε για ένα διάστημα στη μονάδα

30 Απριλίου 2021 13:34
Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για χαλασμένα τρόφιμα και ανυπόφορη βρώμα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Γηροκομείο στα Χανιά: Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το θάνατο των 73 ηλικιωμένων στον οίκο ευγηρίας στα Χανιά. Απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, δεμένοι ηλικιωμένοι νύχτα - μέρα σε σκοτεινά υπόγεια με ελάχιστο φαγητό και νερό, περίεργες συνταγογραφήσεις πολύ δυνατών φαρμάκων, μεταβιβάσεις περιουσιών που άλλαζαν χέρια ξαφνικά και κυρίως δεκάδες μυστήριοι θάνατοι από την ίδια αιτία: ανακοπή καρδιάς.

Τελευταία καταγγελία αυτή της συζύγου ενός ηλικιωμένου, που διέμεινε για ένα διάστημα στη μονάδα, για να μεταφερθεί στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Χανίων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ Χανίων, οι συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριμένης μονάδας, καταγγέλθηκαν τότε στο Νομάρχη, ο οποίος διέταξε τη διενέργεια αυτοψίας για να δώσει τελικά εντολή να κλείσει το γηροκομείο. Παράλληλα δείτε τι αναφέρουν οι δικηγόροι του γηροκομείου στα Χανιά.

Ωστόσο, η υπόθεση απασχόλησε και τη δικαιοσύνη, αφού η δομή συνέχιζε τη λειτουργία της απρόσκοπτα. Η υπόθεση εκδικάσθηκε το 2015, για να επιβληθεί στην ιδιοκτήτρια ποινή φυλάκισης 6 μηνών με τριετή αναστολή, επειδή συνέχιζε τη λειτουργία της μονάδας, παρά την αντίθετη απόφαση του Νομάρχη. Υπενθυμίζεται ότι η ιδιοκτήτρια αρνείται όλες τις κατηγορίες που της αποδίδονται και μιλά για πλεκτάνη.

"Βρήκα τον άνδρα μου ναρκωμένο"

Η εν λόγω σύζυγος πάντως κατέθεσε 26/11/20 στις αστυνομικές αρχές, τους λόγους που την ώθησαν να υποβάλει μήνυση κατά του Νομάρχη Χανίων.

Στην κατάθεσή της, η κ. Τ. αναφέρει ότι ο χρειάστηκε να μεταφέρει προσωρινά στις 9 Αυγούστου του 2009 τον σύζυγό της στη συγκεκριμένη δομή. Τονίζει δε, ότι δεν έπασχε από κανένα οργανικό πρόβλημα, αλλά ότι είχε αλτσχάϊμερ.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τ.:

"Ο λόγος, που τον πήγα ήταν ότι βρίσκονταν σε υπερένταση και, όπως λεγόταν, υπήρχε ένας πολύ καλός νευρολόγος. Ήταν Κυριακή απόγευμα και δεν υπήρχε κάποιος γιατρός εκεί. Τη Δευτέρα το πρωί μου τηλεφώνησε η ιδιοκτήτρια του ιδρύματος και μου είπε ότι ο σύζυγός μου ήταν ανήσυχος τη νύχτα και ότι έπρεπε να του ρίξουν τις δυνάμεις του για να τον κρατήσουν για όσο χρειαζόταν. Κοίταξα το ρολόι μου και είδα, ότι ήταν πολύ πρωί.

Δεν θυμάμαι ακριβώς την ώρα. Αναρωτήθηκα πότε πρόλαβε να τον δει ο γιατρός. Σηκώθηκα αμέσως, πήρα ένα ταξί και πήγα στο ίδρυμα. Σηκώθηκα αμέσως, πήρα ένα ΤΑΧΙ και πήγα στο ίδρυμα. Τον βρήκα ναρκωμένο. Όταν ρώτησα την ιδιοκτήτρια εάν τον είχε δει γιατρός, μου απάντησε: "Ε, βέβαια, του κεφαλιού μας κάνουμε;". Μου δήλωσε ότι ο σύζυγός μου είχε και ψυχολογικά προβλήματα. Μέχρι το μεσημέρι, ο σύζυγός μου δεν είχε ξυπνήσει.

Στις 11/08/09 ξαναπήγα στο ίδρυμα. Ο σύζυγός μου δεν κοιμόταν, αλλά σηκώθηκε τρεκλίζοντας, Και τις επόμενες δύο ημέρες που πήγα ο σύζυγός μου ήταν στην ίδια κατάσταση. Γιατρό μέχρι τότε δεν είδα. Σε συνέχεια έπεσε σε κώμα από τις 13/08 περίπου. Τότε ήρθε ένας γιατρός, τον ρώτησα αφού πήγα στο γραφείο του ποια ήταν η κατάσταση του συζύγου μου. Με ρώτησε εάν είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Μου είπε να κάνω υπομονή τρεις ημέρες και ότι θα ήταν τελείως καλά. Όταν ξαναπήγα στο ίδρυμα, τον βρήκα να ψήνεται στον πυρετό και ήταν σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων σε κωματώδη κατάσταση στις 21/08/09, τελείως αφυδατωμένος και σκελετωμένος, πληγιασμένος και τρυπημένος. Μου είπαν ότι ήταν πολύ βαριά και ότι είχε πνευμονική λοίμωξη. Ο σύζυγός μου πέθανε στις 26/09/10, αφού τον είχα μεταφέρει σε ιδιωτική κλινική. Στο ίδρυμα γιατρός -νευρολόγος / ψυχίατρος ήταν ο κ. Μ.".

Γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές αποκαλύψεις για χαλασμένα τρόφιμα και ανυπόφορη βρώμα

Χαλασμένα τρόφιμα και ρούχα ασθενών στα σκουπίδια

Σοβαρά είναι και τα ερωτηματικά που προκύπτουν γύρω από τις συνθήκες και τους όρους αδειοδότησης της υπό έρευνας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα από έγγραφα που δίνει στη δημοσιότητα η ΕΡΤ Χανίων. Στην έκθεση απορρίπτεται το αίτημα αδειοδότησης, όχι όμως για "κάποιες πολεοδομικές παραβάσεις", αλλά για 28 συνολικά σοβαρές παρατυπίες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι "τα φάρμακα των ασθενών είναι διασκορπισμένα σε WC, αποθήκες – χώρους εντελώς ακατάλληλους, με συνθήκες επικίνδυνες για τη φύλαξή τους", "η λινοθήκη έχει τροποποιηθεί σε αποθήκη τροφίμων και μέσα στο ψυγείο βρέθηκαν αλλοιωμένα τρόφιμα, επίσης υπήρχαν κατεψυγμένα κρέατα χωρίς ενδείξεις, ημερομηνίες παραγωγής – λήξης – προέλευσης", "το λουτρό των ασθενών έχει μετατραπεί σε αποθήκη και χώρο φύλαξης φαρμάκων", "στο ίδιο χώρο" -δηλαδή τα αποδυτήρια προσωπικού- "φυλάσσονται είδη καθαριότητας και είδη προσωπικής καθαριότητας (ξυραφάκια χρησιμοποιημένα, βούρτσες, και όχι στα ατομικά συρτάρια στα δωμάτια των ασθενών, με προφανές τους δυνητικούς κινδύνους".

Στην ίδια αυτοψία διαπιστώνεται ότι "ο χώρος ακαθάρτων και σκοραμιδίων έχει μετατραπεί σε αποθήκη όπου φυλάσσονται σε άσχημη κατάσταση τα ρούχα των ασθενών", "σε κανένα WC ασθενών δεν υπάρχουν οι προβλεπόμενες μπάρες στήριξης για άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες", "ο νεκροθάλαμος έχει μετατραπεί σε χώρο άπλυτων και δεν υφίσταται".

Επίσης ότι "στη γενική αποθήκη υπάρχουν ρούχα άπλυτα και σε κακή υγιεινή" και "τα ρούχα των ασθενών είναι απλωμένα στο ημιτελές, παράνομο κτίριο". Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αυτοψία, διαπιστώθηκε ότι το γραφείο της Κοινωνικής Λειτουργού και ο κοιτώνας του προσωπικού δεν υφίσταντο, αφού είχαν μετατραπεί σε δωμάτια για τους ηλικιωμένους, ενώ το γραφείο γιατρού σε γραφείο προσωπικού και φύλαξης φαρμάκων.

Και ενώ κατά τη διάρκεια της αυτοψίας επισημαίνεται ότι δεν είχαν προσκομιστεί "βιβλιάρια υγείας των εργαζομένων υγειονομικού ενδιαφέροντος, που προβλέπονται από τον Νόμο (πχ. Μάγειρας – τραπεζοκόμος, νοσηλευτικό προσωπικό κ.λπ.), σε έγγραφο της Διεύθυνσης Πρόνοιας Χανίων προς το Νομικό Σύμβουλο της Νομαρχίας, διατυπώνονται παραβάσεις σε δύο δομές. Σε ό,τι αφορά την επίμαχη δομή, επισημαίνεται ότι "η υπεύθυνη αρνείται να δώσει στοιχεία συγγενών" για να τους ειδοποιήσει η Υπηρεσία για την απόφαση διακοπής λειτουργίας της.

Νέες αποκαλύψεις για το γηροκομείο στα Χανιά

"Ο αδερφός μου κοιμόταν στα πλυντήρια"

Ο αδελφός 58χρονου παθόντα μίλησε χθες στον ΑΝΤ1 και τόνισε ότι η οικογένεια ζητά να γίνει εκταφή για να γίνουν γνωστά τα πραγματικά αίτια θανάτου του. "Είπα στην ιδιοκτήτρια "εσείς τον φάγατε". Μας είπαν ότι πέθανε από ανακοπή. Όλους τους θανάτους τους λένε "ανακοπές". Εκεί μέσα δεν άκουσα εγώ άλλο πράμα, μόνο "ανακοπή"" τόνισε ο Κώστας Παρτσαλάκης.

Ο 58χρονος, υποστηρίζουν πρώην υπάλληλοι της μονάδας, ζούσε μαρτυρικά στο γηροκομείο των Χανίων. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους στις αρχές, τον είχαν βάλει να κοιμάται στα υπόγεια της μονάδας.

"Κοιμόταν έξω στα πλυντήρια, σε ράντζο, μέσα στο θόρυβο, δεν μπορούσε ο άνθρωπος να ησυχάσει. Του φερόντουσαν άσχημα, δεν τον άφηναν να βγει έξω. Του λέγανε συνέχεια "έχουμε κόσμο, μην περπατάς στους διαδρόμους". Του φερόντουσαν… σαν σκυλί ήταν εκεί μέσα ο Γιάννης. Είχε κομμένο το εντεράκι του και έπρεπε να του βάζουμε αυτή τη σακούλα και πολλές φορές τον άφηναν ή του έλεγαν "κάντο μόνος σου" τονίζει πρώην υπάλληλος του γηροκομείου.

"Τον είχαν στα πλυντήρια παρατημένο. Τον αφήνανε και άλλαζε μόνος του, δεν τον ξυρίζανε, δεν τον πλένανε, ο άνθρωπος είχε να κάνει καιρό μπάνιο. Δηλαδή βρωμούσε, τα νύχια του άκοπα, τα πόδια του. Ήθελαν να του αλλάξουν την αγωγή, Ξέρω ότι δεν τον έπιαναν και του δίνανε επιπλέον δόσεις για να κοιμάται. Πολλές φορές του δίνανε και παραπάνω από ότι έπρεπε" λέει άλλος εργαζόμενος.

Όπως και άλλοι συγγενείς τροφίμων, έτσι και οι συγγενείς του 58χρονου όσες φορές προσπάθησαν να τον δουν, αυτό δεν κατέστη εφικτό. "Δεν μας άφηναν ούτε να μπούμε, ούτε τίποτα. Μόνο με ραντεβού και έξω. Δεν ξέρω τι γινότανε μέσα, δεν ξέρω. Έλεγε πως περνά καλά, όμως είχε πέσει πολύ, είχε αδυνατήσει” λέει ο αδελφός του.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share