Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

Δικηγόροι γηροκομείου στα Χανιά: «Η έρευνα κινείται μονόπλευρα» - Σε έξαλλη κατάσταση η ιδιοκτήτρια

"Θέλουν να μου καταστρέψουν τη ζωή..."

28 Απριλίου 2021 16:03
Δικηγόροι γηροκομείου στα Χανιά: «Η έρευνα κινείται μονόπλευρα» - Σε έξαλλη κατάσταση η ιδιοκτήτρια
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Δικηγόροι γηροκομείου στα Χανιά: Στον Εισαγγελέα Εφετών πήγαν οι δυο δικηγόροι του οίκου ευγηρίας ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βαρύνεται από καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

Οι κ.κ. Ιωάννης Σφακιωτάκης και Νίκος Ρουσσόπουλος, υπέβαλαν αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων να καταθέσουν μάρτυρες και από την άλλη πλευρά. Σε δηλώσεις τους εξερχόμενοι της εισαγγελίας άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υποβληθούν μηνύσεις κατά όσων προχωρούν σε καταγγελίες

Το πρώτο αίτημα αφορά σε 53 μάρτυρες αληθείας αλλά θα προστεθούν άλλοι 20 περίπου. Αμέσως μετά την συνάντηση με την κυρία Αντιεισαγγελέα Εφετών, ο πληρεξούσιος δικηγόρος Ιωάννης Σφακιωτάκης ανέφερε:

«Επισκεφθήκαμε την Αντιεισαγγελέα Εφετών διότι θέλαμε να της εκφράσουμε το παράπονό μας, και το αίτημά μας το οποίο ήδη έχει υποβληθεί τόσο στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης, όσο και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών και στην Ασφάλεια Χανίων, με το οποίο ζητούμε να εξεταστούν μάρτυρες. Υπάρχει ένας κατάλογος άνω των 50 ατόμων τα οποία είναι έτοιμα να καταθέσουν και δεν έχει καταθέσει ούτε ένας.

Η Συνταγματική αρχή, η κολώνα του δικονομικού μας συστήματος είναι η αρχή τη ς εκατέρωθεν ακροάσεως, δηλαδή πρέπει να ακουστούν και οι δύο πλευρές για να σχηματιστεί μια άποψη. Δεν μπορεί να φύγει η δικογραφία από την Ασφάλεια Χανίων και να πάει στον Εισαγγελέα, να αποφασίσει ο Εισαγγελέας αξιολογώντας τα στοιχεία του φακέλου, τα οποία θα είναι μόνο τα στοιχεία της μιας πλευράς»

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Σφακιωτάκης ανέφερε πως η Ασφάλεια Χανίων δεν έχει δεχθεί ούτε έναν μάρτυρα από την πλευρά του οίκου ευγηρίας. Ωστόσο σοκάρει και η νέα καταγγελία που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

«Δεν έχει δεχθεί εξηγήσεις ούτε από τους φερόμενους ως υπόπτους, δηλαδή από την μητέρα Λιονάκη, την θυγατέρα Λιονάκη και τον ιατρό της μονάδας. Κανένας από αυτούς δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση ενώ εισφέρονται καταθέσεις οιονδήποτε τρίτων οι οποίοι λένε διάφορα, εκφράζουν τον πόνο της ψυχής τους διότι χάσανε κάποιον δικό τους άνθρωπο» είπε ο κ.Σφακιωτάκης συμπληρώνοντας:

«Δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί, να ερευνηθούν όλα αυτά λέξη προς λέξη, και όχι να σχηματίζεται αυτή η πλημμυρίδα συκοφαντιών, και δήθεν καταγγελιών αβασίμων, την στιγμή κατά την οποία, όπως είπε και ο κ.Αντιπεριφερειάρχης Χανίων δεν υπήρξε καταγγελία, η μονάδα ελεγχόταν ανέκαθεν και επανειλημμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και επομένως αυτά τα οποία ακούγονται μόνο ζημιά κάνουν στην μονάδα.

Σε ερώτηση για το αν θα καταθέσουν μηνύσεις ο κ. Σφακιωτάκης είπε: «Σήμερα περιοριστήκαμε σε αυτό..»

Τι αναφέρει ο Νίκος Ρουσσόπουλος

«Η σημερινή μας επίσκεψη στην Εισαγγελία Εφετών Χανίων, είχε ως αντικείμενο ένα γεγονός το οποίο ήρθε εις γνώση μας, δηλαδή, ότι άνθρωποι οι οποίοι είναι συγγενείς παλαιότερων και νυν φιλοξενουμένων στην μονάδα, ενώ καλούν στην Ασφάλεια Χανίων προκειμένου να εξεταστούν ως μάρτυρες αληθείας και όχι ως μάρτυρες υπερασπίσεως, η Ασφάλεια Χανίων τους λέει ότι δεν θα εξεταστείτε, θα εξεταστούν τώρα μόνο οι κατηγορίας, δηλαδή μόνο αυτοί οι οποίοι καταγγέλλουν.

Επειδή λοιπόν η Δικαιοσύνη συμβολίζεται με έναν ζυγό, στον ζυγό πρέπει να μπει το ίδιο βάρος για να ισορροπήσει. Αν τον ζυγό τον φορτώσουμε μονόπατα, δεν θα είναι απόδοση Δικαιοσύνης.

Αυτό το οποίο εμάς μας έχει στενοχωρήσει αφάνταστα είναι το γεγονός ότι κανείς από τους 53 αυτούς ανθρώπους που ήδη έχουν προταθεί και θα προταθούν και ίσως άνω των 20 ακόμη, δηλαδή μιλάμε για 75 ανθρώπους οι οποίοι θα καταθέσουν, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κληθεί να καταθέσει.

Επομένως θεωρούμε ότι δεν μπορεί να κλείσει μια προκαταρκτική εξέταση χωρίς την εξέταση όλων των μαρτύρων και των δύο πλευρών και βέβαια να κληθούν να καταθέσουν και οι κρατικοί λειτουργοί, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια διενεργούσαν τους ελέγχους στην μονάδα, άκουγαν την μονάδα, έβλεπαν την μονάδα και δεν μιλάμε μόνο για την Περιφέρεια Κρήτης, μιλάμε για την Πρόνοια, το Υγειονομικό, τον ΕΟΔΥ, την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Αν λοιπόν όλοι αυτοί οι φορείς, εμπλέκονται σε ένα τέτοιο σκάνδαλο, εγώ το θεωρώ όχι μόνο αδιανόητο, αλλά στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας..»

Σε ερώτηση για το αν θα κατατεθούν μηνύσεις εναντίον μαρτύρων και Μέσων Ενημέρωσης ο κ. Ρουσσόπουλος απάντησε:

«Κάποια θέματα θα εξεταστούν και σίγουρα θα υπάρξουν εξελίξεις….» αφήνοντας να εννοηθεί πως – όχι τώρα άμεσα – αλλά στην πορεία θα υποβληθούν μηνύσεις για συκοφαντική δυσφήμηση».

Ιδιοκτήτρια γηροκομείου: «Κάποιοι έχουν κίνητρο για να μου καταστρέψουν τη ζωή»

Από την πλευρά της η ιδιοκτήτρια της δομής ηλικιωμένων παρεμβαίνει για δεύτερη φορά, μετά από τα όσα βγαίνουν στη δημοσιότητα και παρά το γεγονός ότι η έρευνα είναι σε εξέλιξη λέγοντας στα parakritika.gr πως «Κάποιοι έχουν κίνητρο για να μου καταστρέψουν τη ζωή».

Η κυρία Λιονάκη μιλάει για το τι έχει συμβεί με τους δύο πρώην εργαζόμενους και πως απομακρύνθηκαν από την δομή, ξεκαθαρίζει ότι θα κατατεθούν μηνύσεις από πλευράς της, αναφέρει πως το υλικό με το αρχείο και τους φακέλους της μονάδας έχει κατασχεθεί από την αστυνομία, ενώ ξεκαθαρίζει πως οι φιλοξενούμενοι ήταν κυρίως από τα Χανιά και ελάχιστοι από το Ρέθυμνο, απορώντας για τον αριθμό των θανάτων που αναφέρονται από τα ΜΜΕ.

«Κάποιοι έχουν κίνητρα που θέλουν να μου καταστρέψουν τη ζωή. Θα μπορούσα να επενδύσω όλη μου τη ζωή σε μία τέτοια μονάδα και να προχωρήσω σε τέτοιες ενέργειες; Ο πρώτος καταγγέλλων… παραιτήθηκε, ουδέποτε τον απέλυσα, διαθέτω και γραπτά μηνύματα και του έχω υποβάλλει εξώδικη διαμαρτυρία. Ήρθε από το σπίτι μου με θράσος και με απειλούσε ότι θα προχωρούσε σε ψευδή καταγγελία πως στη μονάδα μου οι τρόφιμοι κακοποιούνται και βασανίζονται.

Μου έστειλε μήνυμα και μου ζητούσε συγγνώμη για ένα τεστ κορωνοϊού που δεν έκανε και μου ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να σταματήσει. Παρελαύνει από κανάλι σε κανάλι και πέφτει σε αντιφάσεις. Έχω αποστείλει εξώδικο γιατί ο πατέρας του με είχε διαβεβαιώσει ότι θα μου φέρει το συμψηφιστικό ποσό με το δώρο Χριστουγέννων, μετά το λάθος με την καταβολή διπλομισθίας από μέρους μου.

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, που ήταν ήδη ενημερωμένη από εμένα για όλα όσα είχαν συμβεί. Του έγινε επίπληξη και του εξήγησαν ότι δεν δικαιούνταν κάτι παραπάνω. Η διαφορά μας ήταν 282 ευρώ…», αναφέρει.

«Η δεύτερη καταγγέλλουσα που βγαίνει χωρίς πρόσωπο και όνομα έχει απολυθεί από την μονάδα. Αναγράφω την αιτία απόλυσής της στο σχετικό έγγραφο. Προχώρησε σε διασυρμό μου σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εξέθεσε ηλικιωμένους σε κίνδυνο. Πριν την απόλυσή της είχε στείλει μήνυμα ότι μας αγαπάει και είναι ευγνώμων που δουλεύει εδώ. Τα έχω σε έγγραφα και μηνύματα, δεν μιλάω με λόγια.

Ο λόγος που απολύθηκε είναι πως δεν έβαζε το προστατευτικό κάγκελο και την ζώνη στους ηλικιωμένους. Άφησε ηλικιωμένο χωρίς ζώνη σε αμαξίδιο, έναν ηλικιωμένο ο οποίος και έπεσε. Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χανίων, ήταν με άνοια, προσπάθησε να σηκωθεί και έσπασε τον γοφό του. Δεχόμαστε απειλές ότι θα μας κάψουν και θα μας σκοτώσουν. Είμαστε εκτεθειμένοι με τον ψευδή διασυρμό… Κλήθηκε από εμένα να της δείξω το επίμαχο βίντεο με τον ηλικιωμένο.

Δικηγόροι γηροκομείου στα Χανιά: «Η έρευνα κινείται μονόπλευρα»

Επί μιάμιση ώρα καθόταν σε μία καρέκλα και είχε πιάσει κουβέντα με τους νοήμονες ηλικιωμένους και πίσω της κάνανε παρέλαση όλοι όσοι είχαν προβλήματα. Απορώ δηλαδή ευτυχώς που δεν τραυματίστηκε άλλος ασθενής. Απολύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020. Ήρθε και την ενημέρωσα ότι δεν μπορεί πλέον να εργάζεται εδώ… Άρχισε να φωνάζει μέσα στους χώρους… “θέλω να με αποζημιώσεις, θα κινηθώ νομικά εναντίον σου”… έφυγε κακήν – κακώς από τη δομή, ενώ εγώ την έδιωξα ευγενικά.

Είχε ανεβάσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης βίντεο, που ήρθε στη δομή νωρίς το πρωί και χτυπούσε κουδούνια, ξεσηκώνοντας εργαζόμενους και ηλικιωμένους, τραβούσε βίντεο, χτυπούσε πόρτες… Τα έχω όλα στα χέρια μου πριν τα κατεβάσει από τον λογαριασμό της. Έχω υποβάλλει ήδη μήνυση σε βάρος της από τον Ιανουάριο», προσθέτει.

Σημειώνει επιπροσθέτως ότι είχε κάνει πρόσληψη και στους δύο σαν βοηθούς νοσηλευτή ως ανειδίκευτοι και απλά έκαναν μπάνιο και πρόσεχαν τους ηλικιωμένους, τίποτε άλλο. «Όσο για την καταγγελία της δικηγόρου, έγινε αιμοληψία στον πατέρα της, έγιναν εξετάσεις αμέσως μόλις ήρθε και ενημερώσαμε τον γιατρό μας. Μας συστάθηκε να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο Χανίων. Της το είπαμε, τον πήρε και πήγε στο νοσοκομείο», πρόσθεσε.

Για το θέμα του επισκεπτηρίου, η κυρία Λιονάκη τονίζει ότι συγγενείς πήγαιναν στη δομή και την συναντούσαν, τους ενημέρωνε, αλλά δεν δεχόταν να μπουν μέσα λόγω covid και των μέτρων που ίσχυαν.

Για το αρχείο της δομής λέει ότι τηρείται στην μονάδα, ωστόσο… «Ήρθε η Ασφάλεια στον επιτόπιο έλεγχο και δεν βρέθηκε τίποτα. Πήραν φωτογραφίες από χώρους και ηλικιωμένους… στην κυριολεξία τους ξεγύμνωσαν για να δουν αν έχουν υποστεί κακοποίηση και δεν βρήκαν τίποτα. Νόμιζα πως επειδή βρισκόμαστε στο βουνό έψαχναν κάποιον… Μου είπαν ότι ήρθαν εδώ με εντολή Εισαγγελέα και έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Τα αρχεία των ασθενών έχουν κατασχεθεί από την Ασφάλεια».

Για την συγγενική σχέση με Ιεράρχη των Χανίων, η κα Λιονάκη ξεκαθαρίζει… «Αυτό που μεταδόθηκε ότι ο Ιεράρχης του νομού μας είναι συγγενής μου, είναι ασύστολο ψεύδος. Δεν σέβονται εμάς, ας σεβαστούν την Εκκλησία. Επιφυλάσσομαι να κινηθώ νομικά εναντίον του καναλιού, της εκπομπής και των δημοσιογράφων. Πιστεύω στην Δικαιοσύνη και θα λάμψει η αλήθεια. Έχω όλα τα στοιχεία στα χέρια μου…».

«Μου έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικονομική και ηθική ζημιά, δέχομαι απειλές ακόμα και για την οικογένειά μου. Η επιλογή μου ήταν λανθασμένη για τους δύο πρώην εργαζόμενους, αλλά διαγνώσαμε γρήγορα για τι ανθρώπους επρόκειτο. Όσο τέλος για τους θανάτους, από το Ληξιαρχείο των Χανίων παραδόθηκαν 24 πράξεις. Που βρέθηκαν όλοι οι υπόλοιποι; Δεν είχα τρόφιμους από την υπόλοιπη Κρήτη, πλην 4-5 από το Ρέθυμνο και ορισμένων από τον υπόλοιπο νομό Χανίων», καταλήγει η κα Λιονάκη.

Πηγή: Flashnews.gr

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share