Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα του Πάσχα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι είναι οι όροι λειτουργίας;

30 Απριλίου 2021 08:59
Εστίαση: Έτσι θα λειτουργήσει τη Δευτέρα του Πάσχα - Όσα πρέπει να γνωρίζετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εστίαση: Ανοίγουν από τη Δευτέρα (03/05) του Πάσχα καφέ και εστιατόρια, ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται με την αποστολή SMS στο 13033.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επαναλειτουργία της εστίασης προβλέπεται ότι μόνο τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, τα clubs, οι μουσικές σκηνές, οι μπουάτ, αλλά και οι χώροι δεξιώσεων κ.λπ. θα παραμείνουν κλειστά από τη Δευτέρα 3 Μαΐου.

Παράλληλα, σχετικά με τα εστιατόρια, τα καφέ, τα ίντερνετ καφέ, τα κυλικεία, τα αναψυκτήρια, οι καντίνες, catering κ.λπ. θα λειτουργήσουν μόνο εάν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους όπου οι πελάτες θα είναι καθήμενοι.

Επιπλέον, τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, θα λειτουργήσουν κατ’ εξαίρεση, οπού θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής. Παράλληλα, διαβάστε εδώ τα νέα μέτρα για το Πάσχα και τις μετακινήσεις.

Πώς θα λειτουργήσει η εστίαση

Το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης μπορεί να είναι από τις 05.00 ως τις 22.45, σύμφωνα με την ΚΥΑ. Ωστόσο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες delivery και take away, χωρίς πάντως την παραμονή των πελατών στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό χώρο των επιχειρήσεων.

Οι όροι λειτουργίας

Προβλέπεται ότι σε καφέ και εστιατόρια θα μπορούν να κάθονται έως έξι άτομα ανά τραπέζι σε εξωτερικό χώρο. Ακόμη, προβλέπεται συγκεκριμένη διάταξη των τραπεζοκαθισμάτων με αποστάσεις από 90 εκατ. έως 1,8 μ. κατά περίπτωση.

Η χρήση μπαρ επιτρέπεται από τους πελάτες με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και με απόσταση 1,5 μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό. Οι χώροι εστίασης θα παραμένουν κλειστά από τις 23:00 έως τις 05:00. Το προσωπικό είναι υποχρεωμένο να πραγματοποιεί self test δύο φορές την εβδομάδα.

Γιατί αποφασίστηκε να ανοίξει χωρίς μουσική

Λίγες μέρες έμειναν για να ανοίξει η εστίαση και οι καφετέριες στις 3 Μαΐου με τη χρήση υπαίθριων χώρων και μόνο για καθιστούς πελάτες. Απαγορεύεται ωστόσο, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και λειτουργίας τους, η μουσική. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξηγεί γιατί.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο. Δεν θα καταβάλλετε την εξτρά προσπάθεια που θα καταβάλλετε όταν χρειάζεται να μιλήσετε σε ένα χώρο που έχει δυνατή μουσική, η οποία στέλνει τα σταγονίδια σας και μαζί με αυτά τον ιό μακρύτερα από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία. Αυτό είναι ο λόγος και κανένας άλλος» είπε στο Open.

«Το μέτρο προτείνεται. Αν θέλει η Πολιτεία το εφαρμόζει, αν θέλει όχι. Έτσι θα έναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Το πρόβλημα δεν είναι πίσω μας, είμαστε σε μία εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης. Δεν τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας» πρόσθεσε.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45 καθώς όλοι θα πρέπει να έχουμε επιστρέψει στα σπίτια μας το αργότερο στις 23:00, οπότε και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share