Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021

«Πείνα, βρώμα, κακουχίες» - Σοκάρει πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου Χανίων (Video)

Νέες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις

28 Απριλίου 2021 20:17
«Πείνα, βρώμα, κακουχίες» - Σοκάρει πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου Χανίων (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Μια νέα συγκλονιστική μαρτυρία για τις συνθήκες διαβίωσης στο γηροκομείο στα Χανιά, την ασιτία και τους ανύπαρκτους κανόνες υγιεινής έρχεται στο φως και σοκάρει. Παράλληλα, στον Εισαγγελέα Εφετών πήγαν οι δυο δικηγόροι του οίκου ευγηρίας ο οποίος τα τελευταία 24ωρα βαρύνεται από καταγγελίες για τις συνθήκες φιλοξενίας των ηλικιωμένων.

Πρώην εργαζόμενη στη μονάδα φροντίδας των ηλικιωμένων στα Χάνια, καταγγέλλει ότι κόλλησε ψώρα από τους γέροντες που ήταν παντελώς εγκαταλελειμμένοι χωρίς καμία φροντίδα υγιεινής.

«Χρησιμοποιούν μια βιτρίνα προς τα έξω προς τους συγγενείς, ότι όλα μέσα είναι καλά και λυπάμαι που το λέω αυτή την ασχήμια που έζησα εκεί, που είδα με έχει στιγματίσει. Στο τέλος την έχω πληρώσει με την υγεία μου. Και δερματικά προβλήματα να κολλήσω. Μεγάλη ιστορία είναι αυτό… η ψώρα που κόλλησα» σημειώνει η 50χρονη μιλώντας στο Live News.

Η 50χρονη δούλευε στη Μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων το 2020 και αποκαλύπτει αποκλειστικά στο Live News, ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου όλοι ήταν ενήμεροι και μάλιστα περίμεναν τους ελεγκτές έχοντας αρωματίσει τους διαδρόμους.

«Όταν ήρθε το υγειονομικό για έλεγχο. Εμένα μου έκανε εντύπωση, πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν ήδη ενημερωμένοι; και την ώρα που θα έρθουνε… και βάζανε τότε στους διαδρόμους, ψεκάζανε άρωμα χώρου. Και τότε λέγανε να τους περιποιηθούμε πιο καλά γιατί θα μπουν μέσα στην αίθουσα που είναι τα γεροντάκια και τους σηκώσουν τα ρούχα να τους ελέγξουνε. Κάτι που δεν έγινε. Και έλεγχος για ψώρα δεν έγινε» τόνισε.

«Αυτό είναι κέντρο αδυνατίσματος»

Στις καταγγέλλεις για ασιτεία και ελλιπή διατροφή, έρχεται να προστεθεί και η μαρτυρία της 50χρονης πρώην εργαζόμενης, που έβλεπε τους ηλικιωμένους να εκλιπαρούν για λίγο φαγητό, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ειρωνικά το γηροκομείο με κέντρο αδυνατίσματος.

«Εκεί είναι κέντρο αδυνατίσματος. Ξέρετε πόσο άσχημο είναι να βλέπεις τώρα μια ασθενή που ήταν με εγκεφαλικό, είχε πρόβλημα στο χέρι που ήθελε μόνη της να τρώει η καημένη και να ψάχνει το λάδι, τη ντομάτα, τρία – τέσσερα κομματάκια ψιλοκομμένα, να ψάχνει το λάδι, να βουτάει το ψωμί και να μην υπάρχει. Ξέρεις πόσο άσχημα αισθάνεσαι» σημείωσε.

«Εδώ πέρα πεινάμε» είχε πει τρόφιμος του γηροκομείου στον κύριο Στέλιο, που όταν επισκέφτηκε πριν από ένα χρόνο τον φίλο τον Γιώργο, τον βρήκε αδυνατισμένο και σε άσχημη φυσική κατάσταση» λέει ο κ. Στέλιος.

Τελικά ο 80χρονος κατέληξε μετά από ένα χρόνο μαζί με μια άλλη συγχωριανή του την Άννα. Η κύρια Ελένη θυμάται ακόμα πόσο αδυνατισμένοι ήταν και οι δύο στις κηδείες τους με όλο το χωριό να είναι έκπληκτο με την καχεκτική και ταλαιπωρημένη εικόνα τους.

Η 59χρονη εργαζόμενη μάλιστα αναφέρει ότι για λόγους οικονομίας δεν τους τάιζαν κρέας, ενώ οι πρακτικές φροντίδας που χρησιμοποιούσαν ήταν τραυματικές για τους ηλικιωμένους.

«Έξι μήνες δεν είδα κρέας. Δεν είναι τυχαίο ο κόσμος που αδυνάτιζε και παραμορφωνόταν. Να βλέπω εγώ φροντίδα, να βάλουνε σακούλα για κολοστομία στον πρωκτό. Βγάλτε συμπεράσματα» υπογράμμισε η πρώην εργαζόμενη.

Μάλιστα οι εξετάσεις ηλικιωμένης που έκατσε στο γηροκομείο 3 μήνες και την πήρε ο γιός της θορυβημένος από την αδυνατισμένη της εικόνα και την κινητική παράλυση είναι ενδεικτικές για τις συνθήκες διαβίωσης της.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share