Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές καταγγελίες από μάρτυρες - «Τους έδεναν χειροπόδαρα - Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα» (Video)

Οι συγκλονιστικές δηλώσειςπρώην εργαζόμενων και συγγενείς θυμάτων

26 Απριλίου 2021 09:54
Θρίλερ με το γηροκομείο στα Χανιά: Σοκαριστικές καταγγελίες από μάρτυρες - «Τους έδεναν χειροπόδαρα - Προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα» (Video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Σε θρίλερ δίχως τέλος εξελίσσεται η υπόθεση του γηροκομείου των «ύποπτων θανάτων» στα Χανιά, καθώς όλο και περισσότερες καταγγελίες έρχονται στο «φως» τόσο από πρώην υπαλλήλους, όσο και από συγγενείς θυμάτων.

Με τις δηλώσεις τους αλλά και τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα να συγκλονίζουν, η ιδιοκτήτρια επιμένει πως όσα ακούγονται είναι «ανυπόστατα», ενώ οι δικηγόροι της ζήτησαν πλήρη μυστικότητα από την εισαγγελία όσον αφορά στις έρευνες.

Καταγγελία πως ηλικιωμένοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους

Σε αποκαλύψεις για την υπόθεση προχώρησε σήμερα ακόμη ένας πρώην εργαζόμενος στη δομή. Σύμφωνα με τον Δημήτρη Μαυρακάκη, υπάλληλο από τον Απρίλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020, σε μία εβδομάδα πέθαναν 14 άτομα και τότε ήταν που αντιλήφθηκε πως κάτι δεν πάει καλά.

«Οι περισσότεροι άρχισαν να χάνουν κιλά, μπήκαν 100 κιλά και βρέθηκαν να ζυγίζουν 40. Κάποιοι έβλεπαν ότι έχαναν κιλά οι δικοί τους και τους έφερναν απ' έξω φαγητά... Έκαναν και οι ίδιοι παράπονα, όσοι μπορούσαν, και ζητούσαν δεύτερη μερίδα φαγητού» δήλωσε ο ίδιος στον ΑΝΤ1.

Μάλιστα, σοκάρει η δήλωσή του πως είχε πέσει στην αντίληψή του πως τρόφιμοι πιέζονταν να μεταβιβάσουν την περιουσία τους σε εργαζόμενους στο γηροκομείο.

«Δεν είχα δει ποτέ μου δικηγόρο, ούτε συγγενείς να έρχονται να κάνουν παράπονα για περιουσίες, αλλά είχε πέσει κάτι στην αντίληψή μου» ανέφερε ο πρώην εργαζόμενος, συμπληρώνοντας ότι έτυχε να ακούσει συναδέλφους να λένε πως έχουν πάρει κάποια περιουσία.

«Ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή»

Πρώην εργαζόμενη στον οίκο ευγηρίας κάλεσε όσους γνωρίζουν κάτι, να μιλήσουν:

«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει» δήλωσε, μιλώντας στο Mega. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή» υπογραμμίζει.

Η γυναίκα εργαζόταν στο γηροκομείο ως βοηθός νοσηλευτή και αναφέρει ότι γενικά «επικρατούσε σιωπή» και πολλά άτομα που πήγαιναν για δοκιμαστικό ώστε να εργαστούν στη δομή, έφευγαν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση των τροφίμων.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

«Ήταν όλη νύχτα δεμένοι - Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε»

Η καταγγέλλουσα αποκαλύπτει επίσης πως είχε γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών καθώς είχε δει μία υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει μία ηλικιωμένη με το ζόρι.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο» αναφέρει συγκλονίζοντας.

Όπως λέει, στο κτίριο υπήρχαν κάμερες ασφαλείας αλλά οι παλαιότεροι εργαζόμενοι, επτά στο σύνολο, ήταν όλοι ενήμεροι.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Μιλώντας για την κατάσταση στην οποία ζούσαν οι τρόφιμοι, η πρώην βοηθός νοσηλευτή σοκάρει, αποκαλύπτοντας ότι βρίσκονταν δεμένοι «όλη νύχτα, χέρια πόδια», ενώ τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια.

«Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια» λέει συγκεκριμένα και τονίζει πως οι ηλικιωμένοι ήταν σε «κατάσταση φυτού» μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, με πολλούς να μην μπορούν καν να σταθούν όρθιοι.

«Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ» προσθέτει.

Αφού έπαιρναν προκαταβολή «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα»

Η πρώην υπάλληλος του οίκου ευγηρίας κατήγγειλε επίσης πως αφού οι υπεύθυνοι έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για τη φροντίδα των ηλικιωμένων, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».

Επίσης, οι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία: «Τους έβριζαν, τους έλεγαν "τα χούφταλα, τα σάψαλα"».
Τέλος, η γυναίκα δήλωσε πως οι εργαζόμενοι εκεί ήταν «όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία, ενώ αποκαλύπτει πως υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα συνέβαιναν μέσα στο γηροκομείο.

«Να αρχίσει να μιλάει ο κόσμος»

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου συγκλονίζει με τη μαρτυρία της και καλεί όσους γνωρίζουν να μιλήσουν.

«Είναι πολύ σημαντικό να αρχίσει ο κόσμος να μιλάει».

Σύμφωνα με την πρώην εργαζόμενη, καταγγελίες για περιστατικά βίας «έχουν γίνει εδώ και πολύ καιρό, όμως έχουν μείνει στο συρτάρι».

«Χαίρομαι που έχει πάει η υπόθεση στον Άρειο Πάγο, ντρέπομαι που είναι ακόμα ανοιχτή η δομή», τονίζει η καταγγέλλουσα, καθώς παρά τις διαστάσεις που έχει λάβει το θέμα, η δομή συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά και να φιλοξενεί ηλικιωμένους.

Η γυναίκα, που εργαζόταν στη δομή ως βοηθός νοσηλευτή, τονίζει ότι «επικρατούσε σιωπή», με πολλούς εργαζομένους που πήγαιναν για δοκιμαστικό, να φεύγουν κατευθείαν μόλις αντίκριζαν την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι τρόφιμοι.

«Πολύς κόσμος έχει περάσει δοκιμαστικά από εκεί και έχει φύγει γιατί έβλεπε τους ανθρώπους καταθλιπτικούς».

«Τους έδεναν χειροπόδαρα»

Η ίδια η καταγγέλλουσα έχει γίνει μάρτυρας κακοποιητικών συμπεριφορών, καθώς έχει πιάσει επ’ αυτοφώρω υπεύθυνη βάρδιας να ταΐζει με το ζόρι μια ηλικιωμένη γυναίκα.

«Μπήκα σε κλίνη και είδα με τα μάτια μου την υπεύθυνη βάρδιας να πατάει το κουτάλι στην ετοιμοθάνατη ηλικιωμένη και να την έχει κάνει χάλια στο πρόσωπο».

Όπως σημειώνει, σε κάθε σημείο του γηροκομείου υπήρχαν κάμερες ασφαλείας, με τους παλαιότερους εργαζομένους, 7 στον αριθμό, να είναι όλοι ενήμεροι και συνεργοί στο κολαστήριο των Χανίων.

«Όλοι ήταν ενήμεροι, ειδικά οι υπεύθυνοι βάρδιας είναι το δεξί τους χέρι. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια».

Σοκ προκαλεί η πρώην εργαζόμενη όταν περιγράφει την κατάσταση στην οποία διαβίωναν οι ηλικιωμένοι.

«Τους έδεναν, ήταν όλη νύχτα δεμένοι χέρια πόδια», σημειώνει, υπογραμμίζοντας ότι τους χορηγούσαν και κατασταλτικά χάπια.

«Δεν μας έλεγαν τι χάπια δίναμε, μας τα έδιναν στα χέρια».

Οι ηλικιωμένοι ήταν σε κατάσταση «φυτού», καθώς μετά τη χορήγηση των κατασταλτικών, πολλοί δεν μπορούσαν ούτε να σταθούν όρθιοι.

«Γινόταν η σίτιση με βία, ζούσαμε ένα θρίλερ»

Η πρώην εργαζόμενη του γηροκομείου, καταγγέλλει ότι αφού οι υπεύθυνοι του γηροκομείου έπαιρναν προκαταβολή τον μήνα για να φροντίσουν τους ηλικιωμένους, «προσπαθούσαν να ξεμπερδεύουν γρήγορα, να αδειάσουν τις κλίνες για να τις γεμίσουν ξανά».

Οι άτυχοι ηλικιωμένοι δέχονταν και λεκτική βία.

«Τους έβριζαν, τους έλεγαν ‘τα χούφταλα, τα σάψαλα’».

Η καταγγέλλουσα σημειώνει ότι υποχρεώθηκε να υπογράψει χαρτί απορρήτου για όσα γίνονταν μέσα στο γηροκομείο, ενώ σημειώνει ότι «ήταν όλοι ανειδίκευτοι. Το έπαιζαν νοσηλευτές και δεν είχαν πτυχία».

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share