Κυριακή, 20 Ιουνίου 2021

Ιερά Σύνοδος: «Θέλουμε περισσότερα άτομα στους ναούς»

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση»

16 Απριλίου 2021 10:41
Ιερά Σύνοδος: «Θέλουμε περισσότερα άτομα στους ναούς»

Η Ιερά Σύνοδος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το Πάσχα και γνωστοποίησε τις επιθυμίες της σχετικά με της ημέρες και ώρες λειτουργείας την Μεγάλη Εβδομάδα.

«Πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς» είπε ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος και συνέχισε:

«Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 10 και 11. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες» επισήμανε μιλώντας στο MEGA. Παράλληλα, διαβάστε τι είπε ο Γώγος για την μετακίνηση στο χωριό το Πάσχα.

Ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος στο Mega για το Πάσχα

«Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε»

Για τις εικόνες συνωστισμών έξω από τους ναούς και συγκεκριμένα στην πλατεία Βαρνάβα ο Μητροπολίτης ανέφερε: «Έξω από τους ναούς κάθε μέρα έχουμε ένα μικρό πανηγύρι, το απόγευμα με τους παππούδες και τα εγγόνια και το βράδυ με τους νέους». Ωστόσο, ο Μητροπολίτης φαίνεται να μην διαπραγματεύεται την ώρα της Αναστάσεως:

«Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι. Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν».

Ματίνα Παγώνη: «Θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες»

Η Ματίνα Παγώνη μίλησε για τους εμβολιασμούς, τα self test και το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθηνάς - Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο ΣΚΑΪ, αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς και το πότε θεωρεί ότι θα έχουν τελειώσει για τους 50 και άνω, και εξήγησε πως πως αυτό εξαρτάται και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ.

Η Ματίνα Παγώνη εξήγησε ότι μάλλον θα κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες

«Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει. Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείας μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ματίνα Παγώνη.

Μεγάλη σημασία τόνισε πως θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο. Παράλληλα, διαβάστε για το πότε ανοίγει η πλατφόρμα του εμβολίου για ευπαθείς ομάδες Β και τις ηλικίες 55-59 ετών.

Σχετικά με το ότι κάποιοι γιατροί - νοσηλευτές δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί επεσήμανε ότι ένα ποσοστό αυτών δεν έχει εμβολιαστεί γιατί έχουν νοσήσει και μπορούν να εμβολιαστούν μετά από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και κάποιοι είναι σε καραντίνα γι' αυτό δεν μπορεί να πάει το 100% ενώ επεσήμανε πως πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν οι γιατροί διότι έχουν υποχρέωση προς τον ασθενή.

Μοντέλο Self Test

Αναφορικά με το μοντέλο των self test στα σχολεία υπογράμμισε πως πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5500 μέχρι 8000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές. «Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα».

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού» και υπογράμμισε πως αν ανοίξουν τα μαγαζιά θα μειωθούν τα κορωνοπάρτι.

Το σχέδιο για Πάσχα στο χωριό

Σχετικά με το αν θα μπορέσουμε να μετακινηθούμε σε άλλο νομό το Πάσχα είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα.

Μίλησε για Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.

Καταλήγοντας επεσήμανε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα ότι θα παραμείνουν οι μάσκες ενώ είπε όχι για βόλτες στα στενά σοκάκια αλλά στις παραλίες.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share