Κυριακή, 09 Μαΐου 2021

Γώγος: "Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε ακόμα"

Όσα είπε για μετακινήσεις, self test και εμβόλια

15 Απριλίου 2021 09:12
Γώγος:
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Για το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα, τις μετακινήσεις το Πάσχα αλλά και το εμβόλιο μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «ΣΗΜΕΡΑ».

Αρχικά τόνισε πως σταθεροποιήθηκαν τα κρούσματα και η θετικότητα φαίνεται να έχει πέσει. Ωστόσο, τόνισε πως μετά από 15 ημέρες, δηλαδή μετά από δύο εβδομάδες, θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Παράλληλα δείτε και πότε αναμένεται να ανοίξει η εστίαση.

Για το Πάσχα

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Αττική και επεσήμανε ότι σταθεροποιείται ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία. Επίσης, αναφορικά με τις μετακινήσεις το Πάσχα είπε πως «θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα».

Μα πάνω από όλα, όπως ανέφερε, σκοπός είναι να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλές μολύνσεις τώρα. Και εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό.

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου, μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και δήλωσε πως το θέμα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά. Ωστόσο, «πλέον έχουμε καλύτερα όπλα σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή», χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» το self test.

Γώγος: 'Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά δεν είναι η ώρα να το συζητήσουμε ακόμα'

Για τον εμβολιασμό

Σαφώς, απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τα εμβόλια, προτάσσοντας πως «δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για ΑstraΖeneca και Johnson & Johnson», εξηγώντας πως οι παρενέργειες είναι μία στο εκατομμύριο πιθανότητα. «Πρέπει να φύγει το πέπλο ανησυχίας και να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Όσο αφορά στη δεύτερη φάση του εμβολιασμού αυτό που ξέρουμε είναι ότι στους 6 μήνες έχουμε ικανοποιητικά αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό. Κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια μονή δόση εμβολίου μετά από 9 με 12 μήνες», κατέληξε.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share