Σάββατο, 08 Μαΐου 2021

Lockdown: Πάσχα στο χωριό μόνο με self test θέλει η κυβέρνηση

Πώς και ποιοι πολίτες θα μπορούν να φύγουν από τις πόλεις

15 Απριλίου 2021 08:33
Lockdown: Πάσχα στο χωριό μόνο με self test θέλει η κυβέρνηση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Locdown: Την επιθυμία πολλών Ελλήνων να περάσουν τις ημέρες του Πάσχα μακριά από την πόλη θέλει να ικανοποιήσει η κυβέρνηση. Ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα και η πίεση στα νοσοκομεία λόγω του κορωνοϊού ωστόσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αποφάσεις να λαμβάνονται λίγο πριν ή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας.

Άλλωστε οι επιστήμονες αυτές τις ημέρες και τις δύο εβδομάδες που ακολουθούν θα παρεμβαίνουν «διορθωτικά» στο μείγμα του lockdown που ισχύει καθώς είναι ύψιστης σημασίας, όπως σημειώνουν, να δοθεί χρόνος για να φανεί το αποτύπωμα των κινήσεων που έχουν γίνει προς το παρόν.

Κομμωτήρια, λιανεμπόριο, σχολεία ξεκίνησαν να λειτουργούν αλλά ακόμη παρά την εικόνα της θετικής ανταπόκρισης των πολιτών, είναι σαφές πως δεν έχει δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αποτύπωση στα επιδημιολογικά δεδομένα. Παράλληλα δείτε και ποιοι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν self test από Δευτέρα για να πάνε στην εργασία τους.

Έτσι με δεδομένο πως όπως έγινε γνωστό από χθες ότι τα self tests γίνονται υποχρεωτικά σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, εστίαση, Δημόσιο εκτός από τις μικρές κινήσεις προς την κανονικότητα (όπως για παράδειγμα η επερχόμενη κατάργηση του click inside και η επεναλειτουργία των εμπορικών κέντρων) το βλέμμα πλέον στρέφεται προς το Πάσχα.

Lockdown: Πάσχα στο χωριό μόνο με self test θέλει η κυβέρνηση

Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα self tests

Και εκεί σημαντικό ρόλο παίζουν τα self tests τα οποία, εάν και εφόσον επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, θα αποτελέσουν το βασικότερο "κλειδί" για τις μετακινήσεις. Στο σημείο αυτό λοιπόν, η κυβέρνηση καταρτίζει την πρόταση που θα καταθέσει, εν καιρώ, στους επιστήμονες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να «εκδράμουν» για το Πάσχα.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει είναι πολλές, ωστόσο αυτή που κερδίζει έδαφος θέλει τους πολίτες που θα φεύγουν από την πόλη να πρέπει να έχουν διενεργήσει self test εντός 24ώρου το οποίο και θα πρέπει να επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο και οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού που τους έχει χορηγηθεί μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν και ενστάσεις αφού από την πλευρά των επιστημόνων φοβούνται μαζική φυγή σε χωριά και μικρότερες πόλεις που θα επιφέρει «ανακατάταξη» του επιδημιολογικού χάρτη, ενώ και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως θα πρέπει να ελεγχθεί κάθε αυτοκίνητο που θα περάσει από τα διόδια, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από πλευράς ταλαιπωρίας για τους οδηγούς.

 

Ελλάδα

Ροή ειδήσεων

Share